SPORNA INVESTICIJA

Stručnjaci vjeruju da, osim što je relativno štetan, projekt nema izglede za generiranje dovoljno prihoda kojim bi se opravdali troškovi investicije

Elektrana na ugljen Liddel, koja se zatvara 2023.godine

 Horizon International Images Limited/Alamy/Profimedia

Vlada savezne australske države New South Wales službeno je odobrila izgradnju plinske elektrane vrijedne 600 milijuna američkih dolara. Izgradnju elektrane podržala je i vlada australskog premijera Scotta Morrisona. Zahtjev tvrtke Snowy Hydro za izgradnju elektrane od 660 megavata, u gradiću Kurri Kurri, odobrio je ministar planiranja Rob Stokes. Morrisonova vlada je u svibnju objavila da će potrošiti do 600 milijuna dolara na projekt, nakon što je upozorila da će se uključiti u projekt ako se privatni sektor ne obveže na izgradnju zamjene za elektrane na na ugljen Liddell, a koja će se zatvoriti 2023. godine.

Problem je u tome što analitičari smatraju da investicija u izgradnju elektrane na plin u Kurri Kurri nije potrebna i kako neće pokriti troškove.

Nic Clyde, glasnogovornik saveza Lock the Gate, rekao je da je projekt trošenje javnih sredstava koji Australiji nije trebalo.

-Razočaravajuće je da dok se svijet pomiče prema obnovljivoj energiji i tehnologiji bez ugljika, australska vlada troši više od pola milijarde javnog novca podržavajući ovu elektranu zagađujućih plinova- smatra Clyde.

Premda plinska elektrana emitira upola manje ugljičnog dioksida nego termoelektrana na ugljen, ona nikako ne zadovoljava standarde nulte emisije. A čini se da su takvi projekti i mnogo skuplji od ulaganja u izvore obnovljive energije.

Iz lokalne zajednice Gas Free Hunter Alliance vjeruju kako je odobrenje gradnje pokazalo "potpuno zanemarivanje stotina mještana gradića koji se protive gradnji elektrane".

-Posebno je uznemirujuće što je ovaj projekt dobio zeleno svjetlo od vlade New South Walesa nakon što se obvezala na nultu neto emisiju do 2050- rekla je predstavnica saveza Fiona Lee.

Ranije ove godine, savezna laburistička oporba pozvala je Morrisonovu vladu da objavi svoj poslovni argument za trošenje sredstava poreznih obveznika na projekt.

I bivši predsjednik Odbora za energetsku sigurnost Kerry Schott smatra da projekt nema komercijalnog smisla, a analiza centra za energetsku politiku Sveučilišta Victoria pokazala je da projekt nema izglede za generiranje dovoljno prihoda kojim bi se opravdali troškovi investicije.

-Cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. svakako jest ambiciozan, ali nije neostvariv. Dovoljno je vremena ostalo pred nama da shvatimo ozbiljno ovaj urgentan zadatak i učinimo sve u našoj moći da tu obvezu ispunimo. Pozitivno je to što sve više ljudi uviđa probleme i klimatske prijetnje, a to nas bez sumnje čini spremnijima za reakciju i osobni doprinos- očitao se o ambiciozom klimatskom planu dostizanja nulte emisije, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:48