Kod preuzimanja kompanija integracija zaposlenika na prvom je mjestu

Studenac akvizirao 15 kompanija u 5 godina
 Studenac

Čak 10 akvizicija Studenac je imao samo u zadnje dvije godine, ukupno 15 od 2018. kada je započela njegova golema transformacija iz malog dalmatinskog u nacionalno prisutni lanac susjedskih dućana. Uzimajući u obzir pritom snažan i kontinuiran organski rast kompanije, jasno je da Studenac galopira prema statusu jednog od dominantnih nacionalnih igrača na maloprodajnom tržištu prehrane i mješovite robe.

„Doista, imamo izuzetno veliki broj akvizicija i nakon toga uspješnih spajanja. Uspijevamo velikom brzinom i preciznošću završiti proces integracije kompanije u Studenac po svim poslovnim segmentima. Ta poslovna praksa i znanje koje Studenac ima i stečeno je kroz brojne akvizicije i integracije nas stavlja u jedinstvenu poziciju ne samo na tržištu RH ali i šire, a koliko vidimo, nema naznaka da će se akvizicije još zaustaviti“, poručuje Andrija Topić, direktor integracija u Studencu.

image

Andrija Topić, direktor integracija u Studencu

Studenac

Unatoč brzini širenja, napominje Topić, cijeli proces svake integracije je isplaniran do razine individualne poslovnice te se svakoj integraciji pristupa jedinstveno pa trgovine nakon preuzimanja i stabilizacije imaju još jače performanse nego što su ih imale prije preuzimanja.

Kultura kompanije ključna pri integraciji

„Zadaća odjela Integracija jest razumjeti sve specifičnosti i različitosti kompanije koju kupujemo. Različitosti između Studenca i kompanije koja se pripaja variraju: od tehničkih različitosti i procesa unutar same kompanije, navika potrošača u toj sredini, do kulture kompanije koja se može drastično razlikovati u odnosu na kulturu Studenca“, objašnjava direktor integracija ističući da je ključno imati jasan plan kako premostiti te različitosti i uspješno spojiti kompanije.

Priprema zato traje mjesecima unaprijed, a sam proces prebacivanja od nekoliko dana pa sve do 12 mjeseci, ovisno o veličini akvizirane kompanije. Područje koje u tom cijelom procesu zahtjeva najveću dozu razumijevanja i prilagodbe jest kultura kompanije koju se kupuje.

„Jako nam je bitno na koji način ćemo pristupiti toj kulturi i na koji način ćemo te ljude integrirati. Studenac sa širenjem treba ljude, ljudi su u središtu cijelog opisanog procesa. U fokusu nam je zadržati ih jer smatramo da upravo oni najbolje poznaju svoje lokalne kupce i navike potrošača. Ideja je uvijek da nastave raditi i veseli nas što možemo reći da imamo izuzetno visoku stopu zadržavanja zaposlenika nakon integracije“, poručuje Topić.

„Strahovi su nestali kada sam počela uviđati brojne prednosti“

Studenac je dosad ukupno integrirao približno 2900 zaposlenika iz akviziranih kompanija. Jedna od njih je i Jana Baksa, koja je u Studenac stigla prije nešto više od 4 godine zajedno s više od 440 drugih zaposlenika nekadašnjeg lanca Istarski supermarketi.

„U Istarskim supermarketima radila sam dvije i pol godine. Bila sam zaposlena na poziciji Specijalista ljudskih potencijala te ubrzo preuzela ulogu Voditelja ljudskih potencijala. U Studencu sam nešto više od 4 godine na poziciji Voditeljice službe zapošljavanje i radni odnosi“, kaže Jana koja otvoreno priznaje da je u početku bila uplašena neizvjesnošću koju donosi integracija.

image

Jana Baksa, voditeljica Službe zapošljavanje i radni odnosi u Studencu

Studenac

„Svi smo se pitali kako će se stvari odvijati i koje su promjene pred nama. Međutim, moji su početni strahovi brzo nestali kada sam počela uviđati brojne prednosti proizašle iz integracije. Gledajući svoj sektor, Studenac je vrlo brzo prepoznao važnost ljudskih potencijala u kompaniji. Do dolaska današnje direktorice sektora Upravljanje ljudskim potencijalima gospođe Tatjane Jukić, postojala je kadrovska služba. No ubrzo smo pod njezinim stručnim vodstvom svi zajedno imali prilike graditi jedan cjeloviti sektor koji daje dodatnu vrijednost organizaciji, a svima nama koji smo dio HR tima priliku za kontinuirani rast i razvoj“, dodaje Jana.

„Da mi nije dobro, ne bih zaposlila svoje najbliže tu“

Milica Zajec radila je više od 6 godina u Strahinjčici, u početku u trgovini, a potom u skladištu. U skladištu je nastavila raditi i nakon što je ove godine integrirana u Studenac zajedno s više od 150 drugih zaposlenika.

„Stvarno je sve super zasad. Tijekom spajanja su nam svi bili na raspolaganju u svako doba, kako u radno vrijeme, tako i van radnog vremena. Svi naši zahtjevi što se tiče tranzicije su ispoštovani. I moje kolege koje su prešle u Studenac također imaju zasad samo pozitivne dojmove. Ja sam čak dovela kćer i nećakinju da se zaposle, a da mi nije dobro, ne bih svojim najbližima preporučila to“, otkriva Milica koja posebne pohvale upućuje voditelju njihovog kolektiva Saši za kojeg kaže da mu „nema što za prigovoriti“.

Da se proces integracije u Studenac odrađuje potpuno „bezbolno“ slaže se i Ivan Grgić. Dvije godine je radio u Loniji u Odjelu nabave na poziciji Voditelj kategorije pića, a integracijom u Studenac krajem 2022. prešao je na novu poziciju Specijalista upravljanja cijenama. „Informacije su bile na vrijeme, sve je bilo transparentno - točno kako je bilo rečeno, tako je i bilo. Sviđa mi se moderan način rada u Studencu. Recimo ja radim od kuće i to mi je prednost, sve mogu od doma obaviti i to mi odgovara“, zadovoljno govori Ivan o promjeni radnog mjesta.

image

Ivana Gregurec, voditeljica područja u Studencu

Studenac

Iz Lonije je u Studenac među više od 1300 zaposlenika prešla i Ivana Gregurec. Od 2015. godine radila je kao interni kontrolor, a nakon najveće Studenčeve akvizicije dosad postala je područni voditelj.

„Iako su se neke trgovine zatvorile, svim zaposlenicima ponuđena su druga radna mjesta pa je sve na kraju prošlo bezbolno“, ocjenjuje Ivana koja ističe da primjećuje razne pozitivne pomake u Studencu te kao primjer navodi bolju kontrolu nad svim procesima rada te otvaranje više prodavaonica, a samim time i više radnih mjesta.

Zadržavanje uvjeta uz dodatne benefite

Priče ovih radnika potvrđuju ono što kažu i u samom Studencu, a to je da se osobita pažnja prilikom akvizicija pridaje integraciji ljudi. Veliki broj pridruživanja zaposlenika iz drugih kompanija složeni je proces te mu se pristupa pažljivo, uvijek stavljajući na prvo mjesto zadovoljstvo novih zaposlenika. Olakšavanju prilagodbe doprinosi mentorski program i edukacija koji ga prate i koji u Studencu smatraju temeljem uspješnog provođenja integracijskih procesa. Zaposlenici pri tom zadržavaju sve radno-pravne uvjete od prije uz dodatne benefite koje imaju svi ostali zaposlenici Studenca. Svakako, tu je i veća mogućnost napredovanja i otvaranja novih radnih pozicija unutar brzorastuće Studenac mreže. Studenčeve akvizicije očito postižu win-win situaciju i za zaposlenike i za kompaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48