Najnovija istraživanja dokazuju – izlet je istočno. Saznajte zašto!

Prema rezultatima recentnih znanstvenih istraživanja, izgleda da i službeno možemo potvrditi da je izlet – istočno. Prve promjene u tom smjeru pojavile su se prije nekoliko godina, kad su odjednom zapažena veća kretanja turista i prema istoku, a ne samo jugu. Pojava je potakla i istraživanja čije rezultate je na jučer održanoj press-konferenciji predstavio istraživački tim renomiranog HeadOnEast! laba.

Erdut na Dunavu

 Marko Banic/

Gdje Dunav ljubi nebo

Interesne točke izletničkih, ali i duljih turističkih kretanja zabilježena su na nekoliko područja, s tim da su ovom prilikom, zbog njihova brzorastućeg broja, predstavljene samo neke od njih.

Kao jednu od točaka znanstvenici su istaknuli Erdut, poznat i kao mjesto gdje Dunav ljubi nebo. Prekrasan krajolik bogate prošlosti osvaja na prvi pogled. I prvi gutljaj vina. Jer ova oaza mira dom je velikih vinograda, među kojima dominiraju nasadi graševine. S njom se najbolje podružiti u vinariji Erdutskih vinograda, ili pak na imanju nekog od zanimljivih lokalnih vinara. Kao erdutske must visit točke prepoznati su Stari podrum iz 1730., Velika bačva – najveća drvena bačva na svijetu zapremnine 75.000 litara – te vidikovac prema Dunavu i Erdutskoj kuli iz 15. stoljeća. Posebice među obiteljima s djecom, sve popularniji su i lokalna poučna staza te „stepenice zdravlja“ prema Dunavu.

image

promo

Marko Banic/
image

promo

Matija Šćulac/

Raj za obiteljske izlete

U kontekstu atrakcija za obiteljske posjete, dr. Egon Hedonistić, voditelj istraživačke ekipe, istaknuo je da su nizvodno od Erduta, u Dalju, upravo obiteljski turisti usmenom predajom locirali još jedno odredište za cijelu obitelj – kulturni i znanstveni centar u rodnoj kući velikog matematičara i klimatologa Milutina Milankovića (1879-1958). Interaktivni, edukativni postav posvećen povijesti razvoja svemira i klimatskih kretanja nailazi na sjajan prijem kako kod malih, tako i kod velikih posjetitelja. Između ostaloga, Centar im objašnjava zašto živimo u vremenu u kojem nakon kiše ne dolazi sunce, nego još više kiše, i obratno. Zamijećeno je i to da se neke obitelji toliko užive u izložbu, da diskusiju nastavljaju i tijekom ručka u popularnom daljskom restoranu „Stari mlin“.

image

Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković Dalj

Marko Banić/

Staza-vremeplov

Na zapadu Osječko-baranjske županije male i velike istraživače najviše intrigira okolica Našica, gdje sve više posjetitelja privlači Našička geološka staza. Osim što vodi prekrasnom prirodom gore Krndije, staza posjetitelje lansira milijunima godina u prošlost i vrijeme kad su ovuda plivali morski psi megalodoni. Našički kraj posjetitelje upoznaje i s baštinom iz „bližih“ razdoblja: npr. s jedinom templarskom građevinom u Hrvatskoj – crkvom sv. Martina – kao i s umjetničkim ozračjem našičkog dvorca, u kojem je stasala slavna skladateljica Dora Pejačević. Uočene izletničke aktivnosti nakon posjeta Našicama, HeadOnEast!-ovi istraživači podijelili su u tri grupe. Dio posjetitelja odlazi prema obližnjem vinogorju Feričanci i vinariji „Enosophia“. Dio odlazi prema Valpovu gdje nakon šetnje perivojem dvorca često i objeduju. Dio gostiju pak se upućuje prema našičkim ribnjacima, kamo ih osim pejzaža mame i odlični riblji specijaliteti.

image

Krndija

Hrvoje Jurić/

Ukratko, istok se – kao što je potvrdilo i ovo istraživanje – pokazuje kao složen i raznolik sustav zanimljivih odredišta za cijelu obitelj. Upoznajte ga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46