BABY LASAGNA

Objavljene su sve pjesme s Dore, razgovarali smo s favoritom: ‘Mnogi u tu pjesmu vjeruju više nego ja‘

Pjesmu 27-godišnjeg istarskog glazbenika hvale i domaći i inozemni fanovi, o njemu su se raspisali i na Wiwibloggsu

Baby Lasagna

 Press/

Po prvi puta u povijesti natjecanja Pjesme Hrvatske za Pjesmu Eurovizije (koje traje od 1993. godine kada se Hrvatska premijerno pojavljuje na Eurosongu s pjesmom ‘Don‘t ever cry‘ Đorđa Novkovića u izvedbi grupe Put), dogodilo se da se skladba koja je trebala biti rezerva pretvori u favorita. Jer, u brojnim anketama provedenim uoči Dore - koja će se koncem veljače održati u Zagrebu (polufinalne večeri na rasporedu su 22. i 23. veljače, finale je 25. veljače) - uvjerljivo vodi donedavni rezervni igrač Baby Lasagna s pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim‘, koji je u cijelu priču upao tek nakon što je od Dore odustala Zsa Zsa.

Pjesmu 27-godišnjeg istarskog glazbenika hvale i domaći i inozemni fanovi, o njemu su se raspisali i na Wiwibloggsu gdje kažu kako njegova skladba ima Rammstein vibru, tvrde da je to prava eurovizijska stvar i prognoziraju da bi na Eurosongu u Švedskoj mogla ući među top 5.

Tolika gungula zapanjila je pa čak i pomalo prestrašila Baby Lasagnu koji se obožavateljima putem društvenih mreža zahvalio na, kako kaže, neočekivanoj i gotovo zastrašujućoj podršci.

- Hvala vam što vjerujete u ‘Rim Tim Tagi Dim‘, mnogi u tu pjesmu vjeruju više nego i ja sam - priznaje Baby Lasagna kojem ovo neće biti prvi nastup na Dori. Natjecao se već kao član grupe Manntra 2019. godine s pjesmom ‘In the shadows‘. Te godine, podsjetimo, pobijedio je Roko Blažević s ‘The Dream‘, a Manntra je bila četvrta.

Kako će se ovaj puta plasirati Marko Purišić, što je pravo ime Baby Lasagne, doznat ćemo krajem veljače, ali zanimljivo je da je pjesmu koja je trenutni favorit na Dori zapravo planirao kao album filler (pjesma koja samo upotpunjava album).

- Pjesma je skladana mjesec dana prije Dore. Kao i sve pjesme Baby Lasagne i ova je nastala u tišini moje sobe. Ništa glamurozno, ništa fensi, samo kompjuter, mačka i ja - otkriva Baby Lasagna kojeg pitamo zašto se odlučio za ovo umjetničko ime.

- Žao mi je što na pitanje o umjetničkom imenu nemam zanimljivi, ‘origin story‘ odgovor, ali neću lagati. Istina je da mi je to ime palo s vedra neba na pamet dok sam šetao novigradskom obalom i tražio trgovinu da si kupim vode da mogu popiti brufen. Lazanje su mi inače OK, ali ništa ekstra. Možda sam se trebao zvati Baby Pizza, to bi imalo puno više smisla na osobnoj razini - govori glazbenik kojeg je za skladanje pjesme nadahnulo djetinjasto poigravanje s melodijama koje je podizalo uzbuđenje i primitivne reakcije ushićenja radi ‘Rim Tim Tagi Dim‘ dijela pjesme.

- Takvim naivnim i djetinjastim pristupom nastala je glazba, dok je tekst imao malo promišljeniji, ali komičniji pristup. Ipak, neću puno razglabati o tekstu već ću samo reći da stihovi govore o mladome čovjeku koji teškog srca napušta svoje rodno mjesto u potrazi za nečim boljim - govori Baby Lasagna koji otkriva kako nije imao nikakva očekivanja ni razmišljanja od Dore sve dok pjesma nije privukla pažnju koja je stvorila velika očekivanja od njega kao izvođača.

- Trenutno ne znam što očekujem na Dori jer ne znam ni što ja sam planiram (smijeh) - kaže Baby Lasagna koji se na Doru prijavio slučajno.

- Prijatelj Dino, inače jedan od mojih bližnjih kojemu se obraćam radi glazbenih savjeta i mišljenja, predložio je u šali da se prijavim na Doru i napišem već postojeću pjesmu i na hrvatskom jeziku. U tom trenutku sam bio skeptičan jer sam lijen ponovo snimati, a uz to sam i mislio da nemam nikakve šanse da prođem - pa zašto bi onda tratio vrijeme za ponovo pisanje i snimanje? Zato danas čujete englesku verziju, a ne hrvatsku - možda jednom i ona bude, ako bude bilo interesa - govori Baby Lasagna.

Dok on, dakle, kaže kako je na Doru došao slučajno, Let 3 tvrdi da oni na Dori niti nisu, te govore kako iza pjesme ‘Babaroga‘ stoji ‘neka perad‘, čiji glazbeni uradak baš i nije oduševio inozemne eurovizijske fanove. U anketi wiwibloggsa na pitanje je li ‘Babaroga‘ bolja od ‘Mame ŠČ‘ 76, 3 posto ljudi opredijelilo se za ‘Mamu ŠČ‘.

- Ne znam. Užasno mi je glupo ponavljati da nemamo veze s pjesmom ‘Babaroga‘. Mi smo to sve prijavili nadležnima, autorska prava su ozbiljna stvar oko koje se ne zezamo. Institucije neka rade svoj posao - poručuje Damir Martinović Mrle, koji je prepisku s vašom novinarkom nepristojno, bez pitanja i dozvole, ničim izazvan objavio na društvenim mrežama. A možda ni to nije bio on nego neka kokoš ili guska?

Među eurovizijskim obožavateljima dobro kotira i eugen, odnosno Eugen Stjepan Višić, nagrađivani glumac koji svoje ime namjerno piše malim slovom, a na Dori će nastupati s pjesmom ‘tišine‘. Super je prihvaćena i pjesma Vinka Čemeraša ‘Lying eyes‘ koja je, kaže autor, nastala spontano prošle godine malo prije ljeta.

- Tih dana sam ‘visio‘ u svom malom kućnom studiju i prizivao inspiraciju.

Kao što i većina mojih pjesama nastane, tako je i u ovoj prvo došla melodija ili bar osnovica melodije koju slušamo. Kad sam odlučio da ću se prijaviti na Doru, imao sam spremnu drugu pjesmu koju je trebalo kratiti. Tu se ‘vijećalo‘ dosta, i onda sam se sjetio da u ladici imam ‘Lying Eyes‘. Od Dore ne očekujem ništa, a nadam se svemu. Imam veliku želju s pjesmama na engleskom dosegnuti inozemstvo. To je nešto što me sada gura. Ne mora to biti preko Eurosonga, ali mislim da je Dora vrlo dobra platforma da se ova želja pokrene s početne točke - govori Vinko Čemeraš.

image

Vinko Čemeraš

Press/

Osim njega na Doru po prvi put u 25 godina karijere stiže i ‘Vatra‘, s budućim, sigurni smo, velikim radijskim hitom ‘Slatke suze, gorka ljubav‘.

- Ova pjesma nastajala je u nekoliko segmenata tijekom prošlog ljeta. Putovali smo i svirali uglavnom po obali, a ja sam imao čitavo vrijeme malu akustičnu gitaru uz sebe i valjda me zbog tog njenog sounda povuklo da kontaktiram Sanju Vrančić, našu najbolju mandolinisticu koja se na moju veliku sreću odazvala pozivu i pjesmu obojila u vedru boju mandoline iako sam tekst možda donosi dijametralno suprotnu atmosferu. Mene oduvijek najviše privlače pjesme gorko slatkog ugođaja. Inače, ‘Slatke suze, gorka ljubav‘ opisuje jednu nefunkcionalnu vezu - otkriva Ivan Dečak, koji će se na Dori ‘boriti‘ protiv svog kuma Aljoše Šerića iz grupe Pavel.

image

Grupa Vatra

Mare Milin/

- Pjesma ‘Do mjeseca‘ je u sasvim drugom aranžmanu nastala još prije par godina, a s obzirom da sam već neko vrijeme fasciniran radijskim pop pjesmama s kraja sedamdesetih, odnosno početka osamdesetih, toplom analognom produkcijom i razvedenim, širokim melodijama bendova poput ABBA-e, Bee Gees-a, Carpentersa ili našim Novim Fosilima odlučili smo je aranžmanski smjestiti u takvo nekakvo idealizirano doba. Slučajno se radi i o mom ranom djetinjstvu, pa se moj centar za ugodu uvijek razmaše na takve zvukove. Tonka je otpočetka navijala za pjesmu, čak i kad drugi nisu, a ja nisam i ne mogu biti objektivan i moram priznati da je najvećim dijelom upravo Tonka zaslužna da smo se prijavili na Doru. Nadamo se prolazu u finale, dobrom nastupu, idemo korak po korak - objašnjava Aljoša Šerić.

image

Grupa Pavel

Goran Berovic/

Na Dori ćemo gledati i slušati i Stefany Žužić s pjesmom što su je za nju napisali prekaljeni autori Branimir Mihaljević i Nenad Ninčević.

- ‘Sretnih dana dat’ će Bog‘ je optimistična pjesma snažne i iskrene poruke. Neno i ja smo je napisali jednog lijepog dana kod mene u studiju i neko vrijeme je čekala pravog izvođača. Izuzetno sam sretan da je to postala upravo mlada i talentirana Stefany koju pratim skoro od samih početaka jer je bila sudionik ‘Voicea‘ u sezoni kada sam bio producent Indirinog pobjedničkog tima. To nije jedina pjesma na kojoj smo zajedno radili, ali smo smatrali da je upravo ova najbolji izbor za ovogodišnju Doru, a vjerujemo da je ovo početak jedne lijepe dugotrajnije suradnje - nada se Branimir Mihaljević.

Za razliku od njega Boytronic, koji na Doru ide s novom pjevačicom Meri Andraković i pjesmom ‘Pametnom dosta‘, ne nada se ničemu.

- Pjesma je originalno nastala 2018. za jednu poznatu domaću pjevačicu no kako nije reagirala, odlučio sam ju čuvati za ET ukoliko se ponovo aktivira. S obzirom da je Meri ušla u ET na proljeće te da radimo zajedničku Flashback turneju s grupama Colonia i Karma, relativno kasno smo počeli razmišljati o tome da počnemo raditi nove pjesme. Stoga sam posegnuo za ovom, izmijenio refren i zadnji tren smo se prijavili na Doru isključivo zato što je to najgledaniji show u Hrvatskoj i odlična prilika za promociju kako singla tako i benda ET. Ne gajimo apsolutno nikakvu nadu o pobjedi, važno nam se samo dobro predstaviti. Mi se obraćamo ET publici koja zna što može očekivati od našeg zvuka tako da je razmišljanje o Eurosongu i kopiranju aktualnih stranih hitova i produkcija meni kao producentu i autoru potpuno deplasirano jer nema smisla Eskimima prodavati led. ET reciklira i kopira sam sebe i to eco friendly! - ističe Boytronic i nastavlja:

image

ET

Press/

- Pjesma je po karakteru svojevrsni nastavak hita ‘Prazan stan‘ koji sam napisao po narudžbi tadašnjeg menadžera grupe Feminnem no i one su ju odbile i tako mi napravile uslugu života...yeeey! Možda i s ovim singlom bude takav slučaj i publika dobro prihvati pjesmu. Ono što je sjelo ‘k‘o budali šamar‘ je meni najiritantija poštapalica po društvenim mrežama a to je ‘pametnom dosta‘ koja se super uklopila u tekst refrena i tako je ostala i kao naslov - kaže Boytronic.

1. Vatra – SLATKE SUZE, GORKA LJUBAV

2. Pavel – DO MJESECA

3. Vinko (Čemeraš) – LYING EYES

4. Kedžo – VOLJENA ŽENO

5. Saša Lozar – NE PLAČEM ZBOG NJE

6. Let 3 – BABA ROGA

7. Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin – VODU PITI TRIZAN BITI

8. Lu Dedić – PLAVI LEPTIR

9. Boris Štok – CAN WE TALK

10. Alen Đuras – A TAMBURITZA LULLABY

11. Natalie Balmix – DIJAMANTI

12. Marcela Oroši – GASOLINE

13. Noelle – BABY, BABY

14. James Night – NEBO PLAČE

15. Misha – ONE DAY

16. Erna – HOW DO YOU LOVE ME

17. Stefany Žužić – SRETNIH DANA DAT’ ĆE BOG

18. Lana Mandarić – MORE

19. Eugen – TIŠINE

20. Lara Demarin – NE VJERUJEM TI

21. Barbara Munjas – NEPOBJEDIVA

22. The Splitters – OD KAD TE SANJAM

23. ET – PAMETNOM DOSTA

24. Baby Lasagna – RIM TIM TAGI DIM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:04