INTERNET PAMTI

‘Htio bih napraviti nešto tako jezovito...‘: Matanićev komentar o poznatom glumcu optuženom za silovanje izaziva mučninu

Dalibor Matanić

 Boris Kovačev/Cropix

Prije tri godine kolegica glumica Danijela Štajnfeld optužila je poznatog srbijanskog glumca Branislava Lečića da ju je u svibnju 2012. godine silovao u automobilu. On se tada obratio javnosti videoporukom koja je objavljena na YouTubeu, piše Story.

"Snimam ovaj video u želji da se obratim javnosti Srbije zbog svega onoga što se događa u medijima posljednjih dana, da sam optužen za silovanje Danijele Štajnfeld 7. svibnja 2012. godine, dok smo radili predstavu Dnevna zapovest u BDP-u na maloj sceni. Obećao sam da ću se medijima obratiti tek kad odem u tužiteljstvo.

U međuvremenu sam dobio poziv za tužiteljstvo, i to će biti u petak. Vjerojatno bih čekao taj dan da nisam osjetio i primijetio da sam ja u medijima osuđen, da svi misle ili počinju da misle da sam silovatelj, monstrum, podlac, licemjer", kazao je tada Lečić, te nastavio:

"Volio bih se obratiti mojoj kolegici, ženi, Danijeli Štajnfeld. Danijela, ako sam te ikad u bilo kom trenutku, potezu, misli, slučajnoj gesti, namjernoj gesti, uvrijedio, povrijedio, ponizio. Ako sam bilo koju ženu uvrijedio na takav način da je stekla dojam da sam nekulturan, agresivac, predator, onda se duboko ispričavam i tebi, Danijela, i svakoj ženi koja se osjetila ugroženom, podcijenjenom.

I pred Danijelom ću reći: Reci istinu, Danijela, samo smo bili partneri u poslu, maksimalno sam se trudio da shvatiš koju ulogu igraš. Kao što u predstavi nije bilo seksualne realizacije, znaš i sama, nije se dogodilo ni u životu. I ti i ja, a i Bog znamo da nismo imali ni ljubavni odnos, ni vezu, ni seksualni odnos, nikad.

Je li logično da kažeš da si protjerana iz Srbije, da sam ja razlog tvog odlaska u Ameriku, kad i kazalište i ja i moja žena znamo da si rekla da odlaziš u Ameriku. Ne znam čemu konstrukcija. Ja se moram braniti, pred tužilaštvom, sudom, liječnicima, Bogom. Spreman sam da stavim ruku na Bibliju. Znaš da znam tvoju dušu zato što sam se trudio da napraviš ulogu. Zašto bi jedna žena koristila ovakva sredstva i pravila sebi profit? To je nedostojno, nas kao glumaca, partnera i žena. Nemoj to raditi, ne treba ti to", kazao je tada Branislav Lečić.

Jedan od onih koji je reagirao na ovu videoobjavu bio je i hrvatski redatelj Dalibor Matanić, koji je prošloga petka izazvao šok u javnosti javnim priznanjem da je, pod utjecajem droga i alkohola, seksualno uznemiravao kolegice, da se kaje i da je na liječenju.

Još veći šok izazivaju informacije koje cure, svjedočanstva mahom mladih djevojaka, o čemu je proteklog vikenda pisao Večernji list.

Matanićev iskaz ovih se dana na brojne načine analizira, a onda je, na račun Lečićevog obraćanja i isprike, Matanić napisao sljedeće:

"Jednom kad odrastem htio bih napraviti nešto tako jezovito kao što je samouvjerena izjava Lečića o optužbama za silovanja", te dodao hashtagove #nisamtražila i #podrška.

Na Matanićevu objavu tada je reagirala i Severina, te mu uputila aplauz podrške, prenosi Story. Branislav Lečić je u međuvremenu oslobođen optužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:14