RAVNOPRAVAN ODNOS

Robin Wright u borbi za prava žena: Rekla sam im neka mi plate jednako kao i Kevinu ili ću...

Robin Wright izvela je manevar kojeg se ne bi posramila ni prava Claire Underwood.
 Foto: Sean Gallup / Getty Images

U izvrsnoj seriji Kuća od karata Claire Underwood je beskrupulozna manipulatorica, potpuno ravnopravna svojem mužu, američkom predsjedniku Franku Underwoodu, kojeg glumi Kavin Spacey. Štoviše, Claire, često djeluje i nadmoćnije.

Iako u privatnom životu glumica Robin Wright nije nimalo nalik bezobzirnoj Claire koju tumači, nedavno je izvela nešto čega se ne bi posramila niti gospođa Underwood.

Kako je objavljeno, Spacey je 2014. po epizodi serije dobivao pola milijuna dolara, dok je Wright za sezonu 2015. dobila 5,5 milijuna dolara, što bi značilo da je njoj po epizodi plaćeno tek 420.000 dolara – 80.000 manje nego njezinom kolegi.

'Rekla sam producentima da želim biti plaćena jednako kao i Kevin. Ovo je bila savršena prilika. Jako je malo serija i filmova u kojima su muški i ženski likovi ravnopravni, a u ovoj seriji parijarh i matrijarh doista jesu ravnopravni', kaže Wright.

'Kad je 2013. krenulo snimanje, Kevin je bio prvi odabir, u to nema sumnje, a kao koproducent pomogao je seriju staviti na noge. Međutim, Claire Underwood ubrzo je postala omiljen lik, a u sljedećoj sezoni 2014. imala je čak i više replika od Franka. Pregledala sam sva izvješća i usporedila podatke te uvidjela da je lik Claire doista popularniji. Došla sam producentima i rekla im da zahtijevam da mi plate jednako kao i Kevina ili ću sve ovo iznijeti u javnost. I platili su!', rekla je Robin Wright.

O razlici u iznosima koje zarađuju muškarci i žene u Hollywoodu u posljednje se vrijeme puno govori ponajprije zahvaljujući hrabrom istupu glumice Patricie Arquette na dodijeli Oscara 2015. godine. Borbi za jednaka prava i jednaku plaći poslije su se priključile brojne glumice, uključujući i Jennifer Lawrence.

Pogledajte intervju s Robin Wright:

Pogledajte isječak iz serije:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:22