Damir Krajac / CROPIX
HRVATSKI DERBI

Cedevita bez pritiska: Jasmin Repeša bez poraza, Cibona danas igra utakmicu sezone

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 26. listopad 2013. 14:59

Zagrebački košarkaški fanatici 26. listopada odavno su označili u svojim kalendarima, ali samo su rijetki pretpostavljali da će u prvi gradski derbi (17 sati, Draženov dom) Cibona ući s polovičnih 2-2, a Cedevita sa savršenih 4-0.

- Prije bi se očekivalo da će biti obrnuto. Vjerovalo se u bolji start Cibone jer je zadržala startnu petorku i dovela dva pojačanja, dok se nije očekivalo da će Cedevita koja je puno kupovala funkcionirati već od prvog kola - objašnjava košarkaški trener Aco Petrović.

Pogled na ljestvicu, formu i okruženje u kojem žive dvije sredine, u ulogu favorita stavlja Cedevitu, a na ispit dovodi karakter Ciboninih igrača i struke.

Cibona pod pritiskom

- Ako će Cibona izdržati stravični psihološki pritisak, a ima iskusne igrače koji nisu prvi put u takvoj situaciji, onda nas čeka neizvjesna utakmica. Vjerojatno nitko u Ciboni nije očekivao da će već u petom kolu igrati ‘utakmicu sezone’.

Cedevita je rasterećena, Cedevita je favorit, ali Cibona ima igračku kvalitetu koja joj može donijeti pobjedu.

Petrović je najbolji kada treba procijeniti playmakere. Novi Cedevitin, Nolan Smith, svidio mu se, ali je oprezan prije nego će dati konačnu ocjenu jer Cedevita još nije igrala protiv najjačih momčadi u ligi.

- Smith se nametnuo kao lider i u startu je pokazao puno više nego što se očekivalo od igrača koji dvije godine nije puno igrao. Za Cedevitu je dobro što svi pohvalno pričaju o njegovom karakteru i mogao bi odlučiti utakmicu. U ovih šest utakmica vidio sam naznake da bi Smith mogao imati problema sa suparnikom koji će ga agresivno pritiskati po cijelom terenu.

Trener je zvijezda

Acina procjena je i da Cibona nema igrače za takvu obranu protiv Smitha i Cedevite.

- Ako žele pobijediti, Blassingame mora igrati 38 minuta, a dok nahrani suigrače i sebe neće imati snage za obrambeni pritisak. Junaković je pokazao da može stisnuti u obrani, ali u napadu ne može igrati. U Cedevitinoj koncepciji glavna zvijezda je trener koji svake dvije-tri minute mijenja igrače.

Linker
29. travanj 2024 15:32