svjetska tržišta

Dionice skočile zbog pobjede Bidena i Pfizerova cjepiva

Dow Jones i S&P 500 u jednom su trenutku dosegnuli i najviše razine u povijesti, no pred kraj trgovanja uslijedila je dobitonosna prodaja, pa su ti indeks skliznuli s rekordnih razina
 Kena Betancur/AFP

Svjetske su se burze jučer vinule do novih rekorda. Optimizam je izazvala pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, što je dionička tržišta dizalo već prošloga tjedna, a na jučerašnji skok snažno su dodatno utjecale dobre vijesti o rezultatima kliničkog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa koje su zajednički razvili Pfizer i BioNTech.

Europski dionički indeks STOXX 600, primjerice, na najvišim je razinama od ožujka, dakle od početka koronakrize na kontinentu, a najviše su uzletjele dionice putničkih i aviokompanija te banaka. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica dosegnuo je pak, objavili su mediji, najvišu razinu od siječnja 2018.

Negativni smjer

Dok se čekalo otvaranje američkih burzi, trgovanje "budućnosnicama" (futures) koje se vežu uz američki indeks S&P 500 skočile su četiri posto. No, one okrenute indeksu Nasdaq 100 bile su u negativnom smjeru, što je zanimljivo jer su u pitanju tehnološke dionice poput, recimo, Applea, Netflixa i Amazona, dakle kompanija koje su dosad jako profitirale za vrijeme pandemije i mjera poduzimanih za njezino suzbijanje.

Spremni povući carine

Europske burze rastom su signalizirale i to da se investitori sada nadaju boljim trgovinskim odnosima između SAD-a i Europske unije. Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier je naglasio kako očekuju da će se SAD vratiti multilateralizmu u međunarodnoj trgovini te da će prevladati dosadašnje sukobe.

"Spremni smo suspendirati ili povući carine čim SAD suspendira ili povuče svoje carine", poručio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, referirajući se na zadnju rundu pogoršanja međusobnih trgovinskih odnosa te carine koje je SAD uveo Uniji na čelik i aluminij.

Od Bidena se na domaćem terenu očekuje da će raditi na novom fiskalnom paketu koji bi trebao potaknuti američko gospodarstvo, a analitičari procjenjuju kako će njegovi planovi oko dizanja korporativnih poreza ipak biti držani pod kontrolom u Senatu, koji ostaje u republikanskim rukama. Općenito se pak očekuje da će se SAD pod Bidenom okrenuti zelenim politikama, odnosno investicijama koje će poticati održivi rast, a na globalnoj sceni da će se smanjiti tenzije s Kinom te prestati otvoreni "hladni tehnološki rat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:34