TRŽIŠTE IPAK RASTE

Posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u ne popušta: Wall Street oslabio drugi tjedan zaredom, europske burze porasle

Izvješća su pokazala da su cijene u veljači porasle više nego što se očekivalo

Burza u New Yorku

 Avalon/Avalon/Profimedia

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u ne popušta, dok su na europskim burzama cijene dionica porasle.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,02 posto, na 38.714 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 posto, na 5.117 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 15.973 boda.

U fokusu ulagača bila su izvješća o inflaciji u SAD-u. Oba su pokazala da su cijene u veljači porasle više nego što se očekivalo.

Tako su potrošačke cijene porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini i 3,2 posto na godišnjoj, a proizvođačke 0,6 posto na mjesečnoj razini.

Unatoč blagom rastu inflacije u posljednja dva mjeseca, na tržištu i dalje prevladava stav da bi američka središnja banka u lipnju mogla početi smanjivati kamatne stope.

"Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva mjeseca, no tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište željelo, no izgledi za daljnje pooštravanje i dalje su vrlo mali", kaže Tony Welch, glavni investicijski direktor SignatureFD-a.

Unatoč rastu inflacije, tijekom tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne razine, nakon snažnog rasta cijena dionica proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna.

No, krajem tjedna uslijedila je korekcija cijena dionica u tom sektoru, pa su indeksi završili u minusu na tjednoj razini.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će sjednica Feda. Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom prošloga tjedna da postoji 67 posto izgleda da će Fed u lipnju smanjiti kamate, no sada su ti izgledi pali na 60 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.727 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 posto, na 17.936 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 8.164 boda.

Rast cijena dionica zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine europskih kompanija, ali i nadi ulagača da će Europska središnja banka uskoro smanjiti kamatne stope i tako potaknuti rast gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:07