DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIKI OKRŠAJ U ZAGREBU

Tu je Hajduk posrnuo i nije se vratio! Bijeli s Primorcem na istom mjestu traže svoju veliku prekretnicu

Na Poljudu se, razumljivo, svi nadaju da će se i danas protiv Lokomotive nastaviti uzlazna putanja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. studeni 2020. 12:16

Da se može vratiti vrijeme, nema dvojbe, svi bi sigurno nešto drukčije napravili. U duhu tog generalnog razmišljanja, pred današnju utakmicu s Lokomotivom, prisjetili smo se sredine lipnja ove godine. Prvog dana ljeta prelomila se Hajdukova završnica sezone, a dijelom usmjerila i jesen. Bijeli su vodili 2:0, imali još nekoliko sjajnih prigoda za povećanje vodstva, zbog čega je trener Tudor na kraju utakmice zavapio:

- Na poluvremenu smo mogli voditi i 4:0.

Ali, nisu. Na poluvrijeme su Bijeli otišli s vodstvom 2:1, na kraju su poraženi 2:3 i toliko željeno drugo mjesto počelo je izmicati iz ruku. U Kranjčevićevu je Hajduk tog 21. lipnja došao kao trećeplasirana ekipa lige s bodom manje od Rijeke koja je već poražena u Koprivnici. Hajduk je imao priliku pobjedom vratiti drugu poziciju, ali odavno je to hipotetska priča. Šest kola prije kraja Bijeli su porazom u sudačkoj nadoknadi pali na peto mjesto. Do kraja sezone upisali su tri pobjede uz tri poraza, ali više od petog mjesta nisu se podigli. Lokomotiva je bila prekretnica, početak silazne putanje iz koje se do konca prvenstva Bijeli više nisu vratili. Čak štoviše, usudimo se kazati kako su s hipotekom petog mjesta iz prošle sezone silno opterećeni krenuli i u novo prvenstvo.

No, pitanje je može li ponovno Lokomotiva biti prekretnica, ovog puta s pozitivnim predznakom?

Hajduk je zadnji put dvije gostujuće pobjede upisao ovog ljeta. U trenutku kada je prvenstvo bilo na samom kraju svladali su Dinamo i Inter u gostima. Prethodno je to uspjelo Oreščaninu u ožujku/travnju 2019. kada je nanizao čak četiri pobjede izvan Poljuda, od Intera preko Belupa, Istre do Lokomotive. U proteklih godinu i pol dana Hajduk se silno mučio na gostovanjima, nije uspio uzeti dvije pobjede u nizu.

Boro Primorac je pred odlazak na dva uzastopna gostovanja u Koprivnicu i Zagreb jasno poručio:

- Na treningu se odlično radi, zato igrače moram uvjeriti da mogu više nego što pokazuju na utakmicama.

Položen prvi test

U Koprivnici je položio prvi test, a poslijepodne slijedi drugi. Sljedeći je uvijek važniji, uvijek bitniji. S pobjedom Hajduk napada treće mjesto. Ma koliko to izgledalo kao jedan skromni cilj, u ovom trenutku nema druge mete. Stepenice se neće preskakati silom, treba biti zadovoljan i korak po korak. Protiv Belupa je Hajduk krenuo sa sedme pozicije, zaostalu utakmicu s Lokomotivom čeka kao petoplasirani, a pobjedom se penje na četvrto mjesto. Istina, s čak tri utakmice više od Rijeke, ali za Bijele bi bilo važno konstatirati da se bodovi uzimaju u seriji. Nakon što su imali četiri susreta s tek jednim osvojenim bodom, ohrabrujući pokazatelj forme predstavljalo bi sedam poena u tri utakmice.

Zato je Hajduku važna svaka utakmica, a prva je Lokomotiva, momčad koja se bori s pronalažanjem nove postave nakon unosnih ljetnih prodaja. Zvuči kao idealan protivnik za Hajduk s Umutom koji je počeo zabijati, Caktašom koji asistira i Simićem koji predvodi obranu.

Novi Hajduk s Primorčevim potpisom u Kranjčevićevoj traži prekretnicu. Traži preskakanje još jedne stepenice, očekuje četvrto mjesto. Ništa veliko, samo korak po korak, pobjedu po pobjedu. Drukčije se neće izvući iz sivila prosječnosti. Lokomotiva, pa dolaze Rijeka, Varaždin i Gorica. No, svaka serija ima svoj početak i postaje na putu ka cilju.

LOKOMOTIVINE ZADNJE TRI

04/11/20. Osijek - Lokomotiva 2:1

08/11/20. Rijeka - Lokomotiva 1:0

20/11/20. Lokomotiva - Varaždin 2:2

HAJDUKOVE ZADNJE TRI

31/10/20. Istra 1961 - Hajduk 1:0

07/11/20. Hajduk - Osijek 1:1

21/11/20. Slaven Belupo - Hajduk 0:2

9 pobjeda upisao je Hajduk na HNL-gostovanjima kod Lokomotive
7 pobjeda upisala je Lokomotiva na HNL-domaćinstvima s Hajdukom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 23:06