Xavi slavi gol Depayja

 JOSEP LAGO Afp
GOL ZA PRVO MJESTO

Rakitić u 92. minuti spasio Sevillu od poraza, Xavi debitirao teško izborenom pobjedom u gradskom derbiju

Xavi je odlučio vratiti Barcelonu na "originalne postavke", na staru verziju tika-take, ali...
Piše: Dražen Antolić, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. studeni 2021. 23:16

Xavi Hernandez pobjedom je krenuo kao trener Barcelone u gradskom derbiju s Espanyolom (1:0), ali može biti jako sretan jer suparnik je promašio nekoliko šansi da izbori bod. Reprezentativac Španjolske Raul de Tomas u dva je navrata zatresao desnu vratnicu Ter Stegena, a Dimata je u 84. minuti glavom zapucao zicer. Jedini gol tako je ostao iz 48. minute, čiji je autor Memphis Depay s bijele točke.

Xavi je odlučio vratiti Barcelonu na "originalne postavke", na staru verziju tika-take kakvu je igrala u najbolje njezino doba: kombinatorika, njihanje suparnike s jedne na drugu stranu dok se ne izradi šansa i presing čim se izgubi lopta. Dijelom je to i funkcioniralo, ali današnja Barca ne može pratiti te zahtjeve cijeli susret, a nema ni asove koji bi donosili prevagu. Zato je za debitansku pobjedu morao strepjeti do kraja jer grčevito i panično su branili prednost.

Možda je ikona Blaugrane donijela više samopouzdanja, no Xavi nije ponudio revolucionarne zahvate u sastavu. Barcelona je s raširenim krilima težila povratnim loptama koje su stvorile nekoliko gužvi, ne i pogodak. Nedostaje vrsni središnji napadač ili as koji bi s boka ili iz drugog plana kreirao opasnost. Espanyol se uglavnom branio, ali kad je dodao gas sijevalo je. Trenerovo najavljeno iznenađenje u postavi bio je Ilias Akhomach, 17-godišnjak rođen u Kataloniji, tipičan napadač s Barcina postmesijevskog kalupa - nizak, vižljast, okretan, dobar dribler.

Ljevak koji "titra", ali ne zabija toliko često. Kao debitanta stavio ga je od prve minute. Vidio ga je i Ronald Koeman i htio povesti na ljetne pripreme, no tada je dobio koronu. I zadržao se dosad u Barceloni B. Igrao je samo prvo poluvrijeme, da bi ušao također mladi Abde. On je bio dobar, no nisu našli način kako riješiti susret, što ih je moglo stajati. Imali su 16 udaraca, šest u okvir, ali malo opasnih,

Znalo se da će Xavi imati puno posla, to se i potvrdilo. I on jedva čeka da mu se vrate ozlijeđeni poput Fatija i Pedrija i dovede još kakvo pojačanje osim veterana Danija Alvesa, ali za to će trebati vremena. Čaroban štapić nema, no zasad je ostao vjesnik optimizma. Nakon 13 kola na tablici su ovog časa šesti sa 20 bodova.

Vrsaljko prvi put ove sezone od prve minute

image

Šime Vrsaljko protiv Osasune

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Atletico je slomio otpor Osasunu 1:0 tek u 87. minuti. Stoper Felipe je zabio glavom nakon kornera koji je s lijeve strane izveo Carrasco. Domaćini su imali dominaciju, ali teško su stizali do šansi. Osasuna se dobro branila. Šime Vrsaljko igrao je prvi put ove sezone u La Ligi u početnoj postavi. Na terenu je bio do 85. minute. Krajem prvog dijela dobio je udarac u nos, prokvario je, ali s tamponima je nastavio igru. Bio je dobar, osvajao duele, često se lopta nalazila kod njega koji je većinu vremena napadao po desnoj strani, iako bek. Uputio je čak 10 centaršuteva, međutim Osasuna je uglavnom otklanjala opasnost. Korektno je obavio i fazu obrane. Možda je to najava da će dobiti više šanse od Diega Simeonea.

Osasuna je s vremena na vrijeme zaprijetila, imala je devet udaraca, od toga tri u okvir, iako nije došla do čiste šanse. Ante Budimir zaigrao je od 66. minute. Dobio je četiri od pet zračnih duela, ali nije uspio stići do šuta.

Rakitić spasio Sevillu

Ivan Rakitić prošle je nedjelje na Poljudu potvrdio kako je njegova reprezentativna karijera definitivno završena. Veznjak Seville kući se očito vratio inspiriran uspjehom Vatrenih, te je večeras kasnim pogotkom spasio svoju momčad od poraza.

image
JORGE GUERRERO Afp

Sevilla je kod kuće gubila s 1:2 protiv Alavesa koji je bio na pragu tek druge pobjede u povijesti na Sanchez Pizjuanu. U drugom dijelu jaka je kiša značajno otežala uvjete za igru, a Rakitić je u igru ušao u 46. minuti umjesto Torresa te je u drugoj minuti sudačke nadoknade pogodio za konačnih 2:2.

Imao je Raketa pritom i malo sreće, jer lopta mu se odbila na udarac, no isto tako možemo reći da se našao na pravome mjestu u pravo vrijeme. Sevilla je privremeno preuzela vrh ljestvice La Lige s istim brojem bodova kao i Real Sociedad, ali s boljom gol-razlikom. - Nije bilo lako s obzirom na to kako je teren izgledao zbog kiše. Ovo je vrijedan bod – izjavio je Ivan Rakitić.

Linker
28. travanj 2024 03:39