Dommaraju Gukesh

 Norbert Wienold/imago Sportfotodienst/profimedia
ŠAHOVSKA SENZACIJA

Wunderkind želi postati najmlađi svjetski prvak u povijesti, a ima samo 17 godina

Poostao je već najmlađi velemajstor u zemlji kada je stekao titulu s 12 godina, sedam mjeseci i 17 dana
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 02. svibanj 2024. 09:55

Dommaraju Gukesh, koji ima samo 17 godina, osvojio je šahovski Turnir Kandidata u Torontu i stekao pravo suprotstaviti se aktualnom svjetskom prvaku Lirenu Dingu. Aktualni svjetski prvak najbolje je ocijenjen kineski šahist u povijesti i trostruki nacionalni šahovski prvak. Prošle godine osvojio je svoje prvo svjetsko prvenstvo pobijedivši Rusa Jana Nepomnjaščija.

U povijesnom nizu, pet Indijanaca kvalificiralo se za elitni događaj: Gukesh, Rameshbabu Praggnanandhaa i Gujrathi Santos Vidit nastupilo je u kategoriji Open, dok su Rameshbabu Vaishali i veteranka Humpy Koneru nastupile na ženskom Turniru Kandidata s osam igračica. To je prvi put da je bilo koji Indijac, osim Viswanathana Ananda, nastupio u kategoriji Open. Ovaj šahovski vunderkind se smatra dostojnim nasljednikom legendarnog indijskog šahista Ananda, koji je od srpnja 1986. preuzeo najboljeg indijskog šahista na FIDE-ovim objavljenim klasičnim rejting ljestvicama. Prošle je godine Gukesh pretekao peterostrukog svjetskog prvaka Ananda i postao najbolje rangirani indijski šahist. Anand, koji se naširoko smatra najvećim indijskim igračem ikada, vladao je kao najbolje rangirani igrač zemlje od 1987.

Titulu najmlađeg velemajstora u povijesti nosi Abhimanyu ‘Abhi’ Mishra, američko šahovsko čudo indijskog podrijetla, koji je titulu osigurao s 12 godina, četiri mjeseca i 25 dana

Šahovsko čudo rođeno u Chennaiju u saveznoj državi Tamil Nadu, već je dva puta pobijedilo bivšeg svjetski prvaka Magnusa Carlsena, postao je treći najmlađi igrač, nakon američke ikone Bobbyja Fischera i Carlsena, koji je osvojio prestižni Turnir Kandidata. Ako Gukesh uspije pobijediti Dinga, postat će najmlađi svjetski prvak u povijesti. Aktualni rekorderi – Magnus Carlsen iz Norveške i Garry Kasparov iz Rusije – obojica su imali 22 godine kada su prvi put osvojili krunu. Ako Gukesh uspije pobijediti Dinga, postat će najmlađi svjetski prvak u povijesti. Aktualni rekorderi – Magnus Carlsen iz Norveške i Gari Kasparov iz Rusije – obojica su imali 22 godine kada su prvi put osvojili krunu.

Gukesh, koji dolazi iz države Tamil Nadu u južnoj Indiji, postao je najmlađi velemajstor u zemlji kada je stekao titulu s 12 godina, sedam mjeseci i 17 dana. Titulu najmlađeg velemajstora u povijesti nosi Abhimanyu ‘Abhi’ Mishra, američko šahovsko čudo indijskog podrijetla, koji je titulu osigurao s 12 godina, četiri mjeseca i 25 dana. Naučio je igrati šah u dobi od sedam godina, otac Rajnikanth je ENT kirurg, a njegova majka Padma je mikrobiologinja. Trenutno studira na koledž Velammal Vidyalaya, Mel Ayanambakkam u Chennaiju. Čudo iz Chennaija osvojilo je azijsko školsko šahovsko prvenstvo u kategoriji U-9 2015. i Svjetsko prvenstvo u šahu mladih 2018. u pojedinačnom ubrzanom i brzopoteznom šahu U-12, U-12 ekipno ubrzano i brzopotezno, te U-12 pojedinačne klasične kategorije.

Nadahnjuje milijune

Država Tamila je ponosna na svoje šahovske perjanice: Anand, Gukesh, Praggnanandhaa i Vaishali. Premijer Tamil Nadua, Muthuvel Karunanidhi Staljin je primio Gukesha i čestitao mu na onome što je opisao kao “nevjerojatno postignuće”. “Sa samo 17 godina, ušao je u povijest kao najmlađi izazivač u povijesti i prvi tinejdžer je osvojio FIDE Turnira Kandidata. Puno sreće u predstojećoj borbi protiv Dinga za naslov Svjetskog prvaka u šahu” – izjavio je Staljin.

U međuvremenu su počele pristizati čestitke indijskom čudu. “Indija je iznimno ponosna na Gukesha”, objavio je indijski premijer Narendra Modi na X (bivši Twitter). “Njegova izvanredna izvedba i put do vrha nadahnjuju milijune”, dodao je indijski čelnik.

Linker
02. svibanj 2024 09:56