ANTE ZLATKO STOLICA

KAKO JE SREDNJOŠKOLSKI PROFESOR HRVATSKOG DOŠAO DO NOMINACIJE ZA NAJBOLJE NOVO LICE 'Pred kraj snimanja sam pao, ozlijedio se i završio na hitnoj...'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

U filmu Igora Bezinovića on je imao dva glumačka zadatka - igrao je glavnu ulogu, ali je istodobno bio i narator.

Kako nije profesionalni glumac, međutim, ali se itekako zanima za film (ima redateljske ambicije), i jedno i drugo obavio je nenametljivo i sigurno, čime je dao poseban štih cjelini, hrvatskoj varijanti nezavisnog filma ceste melankoličnog ugođaja. Zajedno s Bezinovićem, autor je i scenarija. Stoji to u objašnjenju žirija koji je Antu Zlatka Stolicu nominiralo za najbolje novo lice u kazalištu i na filmu.

Umor nije glumljen

Stolica, inače pisac (čiji se tekstovi mogu vidjeti na adresi azstolica.tumblr.com) i profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj Privatnoj umjetničkog gimnaziji, kaže da je ovo za njega bilo jedno novo iskustvo, s obzirom na to da nije glumac. Lik koji tumači blizak je njemu samome, što je i bilo nužno. Da nije tako, kaže, on kao naturščik ne bi mogao tako dobro tumačiti svoju ulogu.

- Radili smo mnogo castinga i da mi je na probama bilo rečeno da promijenim nešto u svojem držanju ili tumačenju lika, vjerojatno bih odustao jer onda to stvarno ne bi bilo za mene. No, kako se to nije dogodilo, bio sam opušten, kao i svi moji kolege. Čini mi se da s naturščicima ide ili lako ili nikako. Radili smo u prijateljskoj atmosferi, što je posebno važno za ovaj film, jer ‘Kratki izlet’ na neki način i jest priča o prijateljstvu - kaže Stolica.

Dodaje kako umor koji se vidi na licu njegova lika na kraju filma nije glumljen - bio je to umor koji je on sam osjećao nakon 20 dana snimanja. Dobro se uklopio jer je njegov lik i trebao biti takav. Ništa mu se ne da, dosta mu je svega... Stolica je to bez problema odigrao pred kamerama jer se tako i osjećao. Zapravo je većina emocija koju njegov lik izražava iskrena jer ih je i on sam u potpunosti osjećao.

Prvi put na filmu

- Nije bila samo stvar u umoru nego sam i na jednom noćnom kupanju pred kraj snimanja pao, ozlijedio ruku i završio na hitnoj. Tamo je Žac (također glumac na filmu) tumačio doktoru kako mi moraju vratiti ruku u prvotno stanje zbog kontinuiteta na filmu, a liječnik nas je samo gledao i na kraju rekao da smo u krivoj bolnici. Na snimanju smo se namučili da to prekrijemo jer se nije smjelo vidjeti da s rukom nešto ne valja - sjeća se Stolica.

Kaže kako je za nominaciju saznao od redatelja Igora Bezinovića, koji je poslao mail ekipi filma. Iznenadilo ga je što je nominiran jer se našao među profesionalnim glumcima pa mu je, kao i ostatku ekipe, to bilo pomalo i smiješno. Jedini profesionalni glumac na setu bio je Mladen Vujčić, a svi ostali su naturščici, od kojih se većina prvi put pojavila na filmu. Kaže da je ova nominacija za njega jako neobična pozicija, ali ju svakako shvaća kao kompliment.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:44