NADAO SE UVJETNOJ KAZNI

Sin Michaela Douglasa dobio pet godina zatvora zbog dilanja

Tridesetjednogodišnjak ljubav prema drogama razvio je u 13., a dilao je kako bi ovisnost mogao financirati

Pet godina zatvora - tako glasi presuda u utorak izrečena Cameronu Douglasu, 31-godišnjem sinu Michaela Douglasa, za preprodavanje metamfetamina i kokaina. Povremeni glumac i DJ poslušao ju je zajedno s ocem i majkom Diandrom (glumčevom bivšom suprugom), koji su njujoršku sudnicu jučer napustili razočarani i shrvani.

Iako je presuda upola blaža od one koja je Douglasu visjela nad glavom otkako je u srpnju prošle godine uhićen u hotelskoj sobi u New Yorku s drogom vrijednom 18.000 dolara (mogao je dobiti 10 godina zatvora), obitelj se ipak nadala još blažem scenariju. Njegovi odvjetnici su, naime, tvrdili da je mladić dilao samo kako bi financirao vlastitu ovisnost te tražili uvjetnu kaznu u trajanju od 47 mjeseci.

Droga - obiteljsko nasljeđe

No, sudac je bio jasan - Cameron ga nije uspio uvjeriti da će, ako bude uvjetno pušten na slobodu, jednom zauvijek okrenuti leđa drogama. A nije ostao dužan ni mladićevim roditeljima koje je optužio da su za njegova odrastanja bili “odsutni, problematični i nezreli”.

- Dok njegova obitelj tvrdi da je spremna učiniti sve kako bi ispravili stvar, moram priznati da nisu objasnili što se to u njihovim životima promijenilo zbog čega bi s njime danas mogli postupati drugačije nego što su to činili u prošlosti - objasnio je sudac Richard Berman.

Nisu ga smekšala ni pisma, odnosno molbe koje su mu članovi poznate glumačke obitelji uputili u nadi da će 31-godišnjaku pružiti još jednu šansu. Michael Douglas tako na pet stranica priznaje obiteljsku sklonost drogama i alkoholu koja je, siguran je, utjecala i na njegova sina.

“Volim svog sina, ali nisam slijep na njegove postupke. On je odrasla osoba, odgovorna za svoje postupke. No, ipak znamo da geni, obitelj i pritisak vršnjaka mogu imati velik utjecaj na jednog ovisnika”, navodi se u pismu u kojem glumac priznaje da je bio odsutan tijekom Cameronova odrastanja, da se obitelj često borila s ovisnostima, da je i sam bio na odvikavanju od alkohola te da je njegov brat Eric Douglas preminuo od predoziranja 2004. godine.

Michael, u čijoj sjeni Cameron oduvijek odrasta, a koji je i sam odrastao uz slavnog oca; Kirka Douglasa, u pismu još piše: “Poznat mi je pritisak pokušavanja pronalaska svog vlastitog identiteta uz slavnog oca. No, nisam siguran da mogu shvatiti kako je kada se k tome moraš nositi s dvije generacije. A Cameron je pritom odrastao kao dijete jedinac u lošem braku. On je svoju obitelj pronašao u bandi”, piše.

Krivi samo sebe

Njegov sin je ljubav prema drogama razvio već u 13. godini, a glumac tvrdi da je vrijeme koje je proveo iza rešetaka najdulje koje je proveo bez narkotika. Napominje da neizmjerno cijeni dvosatne tjedne posjete sinu u kaznionici.

“On je čist, a ja imam priliku svjedočiti predivnom mladom čovjeku koji on može biti. Zadržao je svoj duh, ne krivi nikoga osim sebe i priznaje da su njegove kriminalne aktivnosti počele s uporabom heroina.”

Najbolji brat Zetinoj djeci

Osim Michaela, pisma su napisali i njegova supruga, Cameronova pomajka Catherine Zeta-Jones te djed, 93-godišnji Kirk Douglas.

Catherine piše:

“Sve ove godine nisam doživjela da je Cameronova bolest utjecala na njegov odnos s njegovim bratom i sestrom, niti da je ikada loše postupao prema nama - svojoj obitelji. Moj posinak je brižno, obzirno i čestito ljudsko biće, ali bez obzira na to, bolest ga je opet savladala.”

Glumačka legenda, Douglas najstariji priznao je da mu je posljednja želja vidjeti unuka da živi novi, bolji život.

“Cameron je oduvijek bio drag momak koji je brinuo za druge. Jako me iznenadilo kada je upao u probleme. Uvjeren sam da bi on mogao biti dobar glumac i čovjek. Nadam se da će se to dogoditi prije negoli ja umrem. Volim Camerona.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:07