JACK VUKOJA

KANDIDAT SERIJALA 'LJUBAV JE NA SELU' ODRASTAO JE S VELIKOM GLUMAČKOM ZVIJEZDOM 'S prijateljem Ericom Banom vozio sam utrke i pričao o Dalmaciji'

 
 Marko Todorov / CROPIX

- Koliko si pisama dobio od dama iz Hrvatske? Trebaš li pomoć kod odabira? - upitao je Jacka Vukoju, farmera nove, međunarodne, sezone RTL-ove ‘Ljubavi na selu’ na Facebooku Ivan Banadinovich, tata Erica Bane, glumca koji je svjetsku slavu stekao ulogom Hulka. A Jack, koji je djetinjstvo i mladost proveo uz slavnog glumca, mu je odgovorio:

- Kao i uvijek, treba mi sva moguća pomoć - napisao je Jack.

Njega Ivan Banadinović ponekad oslovljava imenom - Zdravko. Tako Jacka zove još jedino njegova mama, koja je prije pola stoljeća, skupa s Jackovim tatom brodom došla u Australiju, u vrijeme kada je Jack imao samo šest mjeseci.

S obitelji Erica Bane, koji je u službenim dokumentima zadržao prezime Banadinovich, Vukoje su se zbližili preko australskih Hrvata, a Jack i Eric, koji su vršnjaci, doslovno su zajedno odrastali.

- Eric je uvijek bio šaljivdžija. Odrastao sam s njim i još nekoliko prijatelja koji su živjeli u istom kvartu, u Wallanu u blizini Melbournea. Oduvijek smo se dobro slagali - priča Jack, koji s Ericom dijeli isti ukus za hranu. Obojica, doznajemo, obožavaju ćevape.

Vukoja i Bana prijatelji su od djetinjstva, odrasli su u istom kvartu

Farmer i poduzetnik

- Bez ‘ćevapi’ nema života! - kaže Jack, vlasnik građevinske firme, koji uz to radi i kao posrednik, a bavi se i uzgojem ovaca na svojoj farmi. Osim ćevapa, sa slavnim glumcem dijeli i strast prema starim sportskim automobilima. Počelo je to još u njihovom djetinjstvu, kada su dvojica prijatelja, koji su tada imali jedanaest godina, u kinu u Melbourneu skupa odgledali film ‘Mad Max’.

- Ne znam tko je od nas dvojice bio više oduševljen. Možda ipak Eric koji je nakon filma govorio kako mu je ‘Mad Max’ promijenio život jer je tada, u tom kinu, sjedinio ljubav prema automobilima i ljubav prema filmu - prisjeća se Jack, koji je, naravno, uz svog prijatelja bio i kada je on kao mladić kupio svoj prvi automobil.

- Na moj nagovor odlučio se za stari Ford Falcon Coupé. Savjetovao sam mu da uzme baš taj automobil jer sam bio siguran da takvi automobili privlače cure. Naravno, odmah me poslušao! - kroz smijeh govori Jack, koji je skupa s Ericom uredio i osposobio stari Falcon. Poslije su skupa sudjelovali i na mnogim utrkama starih sportskih automobila, a nerijetko su i pobjeđivali, ispričao je Jack koji je uz Erica Banu sudjelovao u dokumentarnom filmu o automobilima pod nazivom ‘Love the Beast’. U dokumentarcu sudjeluju i Jeremy Clarkson, Steve Coad, Jay Leno, te Phil McGraw, a film je producirao sam Bana.

Brzi i žestoki

- Naravno, u filmu smo pričali i o Ericovom starom Falconu, koji, složili smo se, ima duha jer je u njega, osim truda i vještine, uložena i ljubav - kaže Jack koji se prisjetio i kako je Bana kao mladić na jednom reliju doživio nesreću. Njemu nije bilo ništa, ali je njegov Ford Thunderbird bio skroz uništen.

- Bili smo očajni! A onda smo se latili posla i obnovili i taj automobil - prisjeća se Jack, koji ističe kako je Eric jako ponosan na svoje hrvatsko porijeklo. Podsjetimo, australski glumac koji se proslavio i u Hollywoodu rođen je kao Eric Banadinović. Ericov djed Mate Banadinović je nakon završetka Drugog svjetskog rata iz Hrvatske emigrirao u Argentinu. Baka je uzela sina Ivana, Ericova oca i preko Njemačke otišla u Australiju. Ubrzo se doselio i djed te se obitelj nastanila u Melbourneu.

Ondje se Eric rodio 1968. Prezime Banadinovich i dalje se nalazi na njegovim službenim dokumentima, a skratio ga je u Bana da bi lakše dobio posao u filmskoj industriji. Bana je 2006. primio priznanje Republike Hrvatske za iznimna postignuća u filmskoj industriji. Rekao je kako, koliko zna, u Hrvatskoj više nema rodbine, ali je kao mladić, prije filmske karijere, posjetio domovinu svojih predaka.

sudjelovao je u Baninu dokumentarnom filmu o automobilima “Love the Beast”

- Pričao mi je tada o ljepotama naše zemlje, a dok je pričao bio je toliko uvjerljiv, da sam i ja mogao osjetiti kako je lijepo u Hrvatskoj. Danas, dok šećem obalom, ponekad zatvorim oči i pomislim da sam u Dalmaciji. A kad se zaželim Hrvatske, obavezno odem na ćevape. Ponekad i s Ericom - kaže Jack Vukoja, kandidat RTL-ove ‘Ljubavi na selu’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:20