RASKOL U REDOVIMA 2CELLOS

OTKRIVAMO RAZLOGE RASKOLA U REDOVIMA 2CELLOSA Šulić i Hauser progovorili o planovima, ali i izgledima da ponovno zajedno zasviraju

 
 Goran Šebelić / CROPIX

- To je bilo suludo. Život, ritam i tempo bili su ubitačni. Stvarno smo pretjerali. Dvjesto letova godišnje, konstantno koncerti, putovanja po svim kontinentima, snimanja...

Još jedna turneja

Jednostavno se moramo maknuti od toga. Sada moramo odraditi australsku i američku turneju, a nakon toga uzimamo pauzu. Posvetit ćemo se nekim drugim stvarima u životu, napraviti jedan zdrav odmak, rekapitulirati sve u glavi i kad dođemo k sebi, ako dođemo k sebi, možemo opet dalje - izjavio je Stjepan Hauser iz svjetski popularnog instrumentalnog sastava 2Cellos za RTL, potvrđujući tako ono što se mjesecima nagađalo.

Na prvu, iz te se Hauserove izjave shvatilo da će Stjepan Hauser i Luka Šulić uzeti pauzu jedan od drugog jer ionako se šuškalo da su već pomalo umorni jedan od drugog. Međutim, sada nam je Luka Šulić pojasnio planove 2Cellosa. - Sve stoji što je Stjepan rekao i 2 Cellos na pauzu kreće nakon što još odradimo do kraja američku turneju, koja je zakazana na proljeće.

No, bit će to samo naš odmor od turneja koje su izuzetno iscrpljujuće, a i dalje ćemo imati svoje projekte privatnih koncerata, snimanja spotova i album - objašnjava Šulić. Što se tiče zdravstvene strane, konstantna putovanja i nastupi na drugim kontinentima nisu im ostavili posljedice.

- Sve ovisi kakav ste čovjek. Mi smo klasičari i imali smo disciplinu od malih nogu. Također, nama se uspjeh nije dogodio preko noći, niti slučajno, kao što se katkad dogodi nekima pa se ne znaju nositi sa slavom, novcem i svime što uspjeh donosi. Ja, osobno, posvetit ću se obitelji jer balans je u životu jako važan, a imat ću i solo koncerte klasične glazbe - rekao je jučer Šulić.

Odluka

Ta njihova odluka ne čudi s obzirom na činjenicu da su glazbenici u proteklih sedam godina, otkako je 2011. njihova obrada skladbe “Smooth Criminal” pokojnog Michaela Jacksona postala veliki hit, doista imali više nego zahtjevan tempo.

Naime, nakon što je ova snimka koju su mladi glazbenici stavili na You Tube samo u prva dva tjedna imala više od tri milijuna prikaza i postala apsolutni hit, Šulića i Hausera su kontaktirali iz diskografske kuće Sony Masterworks, za koju su samo četiri mjeseca kasnije već snimili prvi album. U ljeto iste godine već su svirali na turneji engleske pjevačke zvijezde Eltona Johna, na njegov osobni zahtjev...

Od tada do danas, 2Cellos su nastupili u brojnim televizijskim emisijama, svirali na stadionima, kao i svim najvećim svjetskim dvoranama. Šulić i Hauser isticali su da im se zbog velike popularnosti događalo da u tri dana sviraju na tri različita kontinenta, a kako je vrijeme odmicalo, sva ta strka sve im je manje godila.

- Želim se nekako izbalansirati, posložiti svoj život, jer ovo je kaos. Samo juriš, ganjaš nešto, trčiš na sve strane... Volio bih negdje imati bazu, rasteretiti se malo da se sve slegne. Takav način života psihički te izmori jer uđeš u kolotečinu iz koje je teško izaći.

Ide ti sve bolje, dobivaš sve bolje i veće dvorane, a onda ti bude žao odbijati angažmane jer si tu priliku čekao cijeli život. Dođe do borbe sa samim sobom. Sad kad sam mlad, izdržat ću još neko vrijeme, a onda sve laganije, da pronađem balans - rekao je Stjepan Hauser u svibnju ove godine za Jutarnji list.

- Dođeš negdje, odsviraš i odmah juriš dalje. Bude mi nekad žao i poželim ostati dulje na nekome mjestu, ali već sutra moram biti negdje drugdje. Malo je naporno. Moram priznati da mi se to sve manje da - dodao je Hauser, koji je još prije pola godine rekao kako smatra da bi mu dobro došao predah od svega. Već tada je 32-godišnji glazbenik počeo prakticirati sve češće izlete u solističke vode, ali je isticao da to ne znači odlazak iz 2Cellos.

- Posljednjih osam godina Luka i ja sviramo kao 2Cellos i izaći iz toga je sulud potez - tvrdio je Hauser.

No, da se nešto zbiva s 2Cellos proljetos je dao naslutiti i Luka Šulić (31).

- Stjepan i ja smo individualci koji će uvijek svirati skupa, ali ćemo imati i svaki svoje projekte sa strane - rekao je Šulić, koji je prije godinu dana postao tata sinčića Vala. Naši izvori kažu da se sve veća razlika između Hausera i Šulića počela pokazivati još prije godinu i pol, kada se Šulić vjenčao sa svojom dugogodišnjom djevojkom Tamarom, o čemu je ovog ljeta govorio i Hauser.

Sumanut tempo

- Luka sad ima ženu i dijete i želi što više biti doma s njima. Teško ga je odvući od toga, no imamo još nekoliko ugovorenih nastupa, a onda uzimamo godišnji - rekao je Hauser u srpnju za Novi list, uoči svog samostalnog klasičnog koncerta u Areni u Puli.

On će i ubuduće nastaviti svirati samostalno, a Miro Vidović, menadžer 2Cellos, tvrdi da ovo nije konačan kraj popularnog dvojca, nego samo mala pauza.

- Dečkima jednostavno treba odmora. Iskreno, ne znam tko bi drugi uspio izdržati ovako sumanut tempo nastupa, kakav su posljednjih sedam godina imali Luka i Stjepan. No, ovo nije kraj. Nikako! 2Cellos nastavljaju dalje. Nedavno su snimili novi album, pred njima je australska i američka turneja, koju će uredno odraditi. Što nakon toga?

Nakon toga će Luka i Stjepan nastaviti zajedno nastupati, ali smanjenim tempom. Plan je da ubuduće održe pet do šest koncerata godišnje. Ne znam hoće li tako ostati zauvijek, mislim da to u ovom trenutku ni oni ne znaju - kaže Miro Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:40