MATE DOŠEN

Iz sjene je kreirao većinu hitova uz koje smo odrasli

Posljednji projekt bio mu je album Miše Kovača koji izlazi u svibnju

Matina smrt za mene je osobno najveći udarac poslije smrti mog sina. Ni prema kome iz posla nisam tako osjećao... Njegova je glazba bezvremenska. Zajedno smo radili na mom novom albumu a radio je s toliko posvećenosti, kao da je znao da mu je to zadnji. Dovršio je posao i otišao. Mato je umro sretan jer je bio okružen ljudima koji su ga voljeli i cijenili, rekla je legenda hrvatske glazbe Mate Mišo Kovač još uvijek potresen zbog vijesti o smrti svog prijatelja i kolege Mate Došena koji je preminuo u petak 2. travnja u 57. godini od posljedica srčanog udara. Prerana smrt najuspješnijeg producenta i aranžera u bivšoj Jugoslaviji, toliko uspješnog da su ga nazivali strojem za pravljenje novca, šokirala je i Arsena Dedića.

- Beskrajno smo ranjeni. Do posljednjeg dana bili smo zajedno, viđali smo se stalno i susretali sve ove dane na hodnicima Croatia Recordsa, gdje je on radio na Kovačevu albumu, a ja na Titu. Bio je izvrstan aranžer, koji je pokrenuo priču u drugom smjeru u odnosu na uobičajeni, tradicionalni. I kao kolega i kao osoba bio je najbolji - rekao je Dedić, a slično mišljenje ima i Rajko Dujmić. Kaže kako je “otišao jedan od najtalentiranijih i najboljih aranžera i producenata zabavne glazbe koje je Hrvatska imala”.

Mac, kako su ga prijatelji zvali, surađivao je sa svim velikim imenima glazbene estrade, poput Kovača, Gabi Novak, Nede Ukraden, grupe Magazin, Danijela Popovića, Tomislava Ivčića... a u 30-ak godina karijere prodao je više od 20 milijuna ploča, što je i u ono vrijeme kada je tržište bilo puno veće bio gotovo nezamisliv broj. Najveći uspjeh postigao je s Danijelovom “Džuli” koja je prodana u milijun kopija.

Prva velika ljubav

Mato Došen, rođen 25. lipnja 1953. godine u Zagrebu, u poznatoj i dobrostojećoj zagrebačkoj obitelj. Pokojni otac Mato bio je pravnik, svojedobno i ministar telekomunikacija, kao i šest godina predsjednik NK Dinamo. Majka Olga bila je ugledna zagrebačka stomatologinja, a porod njezina sina jedinca umalo je stajao života i nju i dijete. Već s četiri i pol godine roditelji su ga upisali na privatne satove klavira, a potom i na muzičku školu, te je prije naučio čitati note nego slova. Kod Došenovih se slušala klasika, koju je on volio cijeli svoj život, ali se njegov glazbeni put preusmjerio zahvaljujući poklonu iz Amerike za 12. rođendan: dobio je ploče Raya Charlesa, Sama Cooka te Sam&Davea.

- Prvi put sam čuo da se klavir može svirati na neki drugi način - istaknuo je Došen u jednom intervjuu. Dvije godine poslije roditelji mu se rastaju, što se vrlo vjerojatno odrazilo na vladanje inače dobrog učenika. Tukao se, bio bezobrazan prema profesorima, a s jednim je čak ušao u fizički sukob, pa je izbačen iz nekoliko škola. Rješenje je bila večernja škola, koju je završio u rekordnom roku, pa je tako maturirao dok su njegove bivše kolege upravo završavale treći razred srednje škole. Nakon još niza nestašluka, u što je uključen i bijeg u Englesku, upisao je Muzičku akademiju i Filozofski fakultet, na kojima je i diplomirao. U njegovom prvom bendu (bio je odličan klavijaturist i dobar pjevač) kojem su stalno mijenjali ime, pjevač je bio Zlatko Pejaković. Na jednoj od proba grupe upoznao je i svoju prvu veliku ljubav, 19-godišnju Lidiju Duraljiju s kojom se vjenčao nakon nekoliko mjeseci poznanstva 1974. U tom braku rodilo mu se dvoje djece - kći Norma, a potom i danas pokojni sin Marko, da bi se ubrzo nakon njegova rođenja par rastao. U tom razdoblju Došen je snimio album s grupom Hobo, ali i počeo surađivati kao studijski glazbenik sa svim estradnim imenima, a ubrzo počinje raditi i aranžmane. Osniva grupu Izazov, ali ni to nije dugog vijeka, ali počinje suradnju s upravo osnovanim Parnim valjkom za čiju je prvu ploču radio produkciju i aranžmane.





Njegovi najveći uspjesi

Ubrzo osniva privatni studio, prvi takav u cijeloj istočnoj Europi, udružuje se s Jankom Mlinarićem Trulijem te nastaje JM studio. Usred tog uistinu za to vrijeme neobičnog poduzetničkog pothvata 1979. upoznaje svoju drugu suprugu Vesnu Novak s kojom je dobio kćer Vanju. Slijedi mu i odsluženje vojnog roka u Požarevcu, što je dugo izbjegavao, gdje upoznaje Đorđa Balaševića. Vojsku je iskoristio za rad na pjesmama za svoj prvi solo album “Zabranjene žene”. Povratak iz JNA označio je kraj njegova drugog braka, ali i poslovni uzlet jer nakon što je izdao svoj album, postao je praktički najpoželjniji producent i aranžer. Kako je poslije izjavljivao, bilo mu je najdraže raditi s Matkom Jelavićem, Oliverom Dragojevićem, Terezom Kesovijom, Gabi Novak, Massimom Savićem, Prljavim kazalištem i Magazinom. Hvalio se kako se jedino on u studiju usudio reći Kovaču kad falša, no pjevač njegova najvećeg uspjeha Danijel Popović nije mu ostao u dobrom sjećanju zbog bahatosti. Zarađivao je odlično, pa je od 1984. do 1988. plaćao najveći porez u bivšoj državi. No zbog prezasićenosti poslom ga je koštala, te se 1991. odlučio preseliti u Španjolsku. Na taj potez se odlučio djelomično na nagovor svoje treće supruge Vesne Srećković koju je znao od malih nogu, a bila je nevjenčana supruga Rajka Dujmića, koju je nakon njihova raskida oženio 1989.

Povratak iz Španjolske

Na Marbelli je živio sve do prije dvije godine, gdje je imao svoj klub i studio, radio je u Vesninoj Muzičkoj školi Santa Cecilia, te gotovo svake večeri pjevao i svirao u piano baru Old Joy’, no za to nije imao snage čak deset mjeseci kada mu je od predoziranja 1997. umro sin, 21-godišnji Marko.

S povratkom u Zagreb odlučio je aktivirati svoju glazbenu karijeru na ovim prostorima i uspio s Mišom dovršiti rad na albumu koji će izaći u svibnju. Bio je to Došenov posljednji u nizu projekata kojima je zauvijek obilježio hrvatsku glazbenu scenu. Prijatelji će ga pamtiti po širokom osmijehu, a publika po hitovima poput “Ako me ostaviš”, “Dalmacija u mom oku”, “Piši mi”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2023 13:54