NAGRADNI NATJEČAJ

JUTARNJI TE VODI NA ŠPANCIRFEST Ovih osam autora najkreativnijih odgovora će besplatno na Bajagu, Mando Diao, Jonathan...

 Davor Žunić/CROPIX

Špancirfest se ove godine održava od 21. do 30. kolovoza, pod novim sloganom „Pokreni svoju kreativnost“. To je zapravo i poruka svim mladim, talentiranim umjetnicima-poduzetnicima, s područja kreativnih i kulturnih industrija, da još više razmišljaju tržišno, s obzirom da uz njih stoji vrhunski turistički brend. U posljednjih nekoliko godina, Špancirfest se produkcijski i sadržajno uzdigao na visoku razinu te je njegov glazbeni i općenito izvođački program najvažnija hrvatska festivalska točka kraja ljeta.

Osim glazbenog programa, na Špancirfestu će biti cijeli niz drugih sadržaja, kreativnih radionica za namjlađe, radionica za odrasle, Vinski grad, Uska ulica napučena mladih umjetnicima, ali i izuzetno atraktivan ulični program, srce i duša Špancira. Tajna uspjeha i stalnog rasta Špancirfesta, leži u pomnom dugoročnom planiranju, uspješnom predviđanju trendova i sustavnoj želji da festival, koji ima tako važnu ulogu u životu i razvoju Varaždina, zaista bude više od uspješnog kulturno turističkog događanja.

Glazbeni program ovogodišnjeg Špancirfest održat će se na tri pozornice u danima od petka 21. do nedjelje 30. kolovoza. Uz Stari grad, glavnu pozornicu festivala, glazbenici će nastupati na dobro poznatoj bini Trg Miljenka Stančića te na novoj sceni – Vila Bedeković. Za Stari grad I vilu Bedeković potrebno je kupiti ulaznice, dok je program na Stančićevom trgu besplatan.

Jutarnji te vodi na Špancirfest

Osam autora najkreativnijih odgovora koji su dobili jednu ulaznicu za prvi vikend Špancirfesta, 21.-23. kolovoza, na kojem nastupaju Mando Diao, Sara Renar, Gatuso, Bajaga i Instruktori, Buđenje, The Parov Stelar Band, Jonathan i Markiz su Siniša Matijašić, Vesna Ledić, Nika Petić, Srđana Simac, Doris Bucela, Sanjica Sakić, Miroslav Predojević i Zvonimir Mikasek. Dobitnici će o načinu preuzimanja biti obaviješteni mailom.

POZORNICA STARI GRAD

PETAK 21. 08. / MANDO DIAO, SARA RENAR I GATUSO

Mando Diao je, počeo s radom još 1999. godine kad su Bjorn Dixgard I Daniel Haglund počeli stvari glazbu pod jakim utjecajem Beatlesa, Kinksa, Small Facesa i Kooksa što se čulo i na zapaženom nastupnom albumu “Bring ‘Em In” iz 2002. godine. Veliki, globalni proboj doživjeli su sljedećim izdanje, “Hurricane Bar” čiji noseći singl “Down In The Past” ih je zakucao na vrhove top lista. Jednako dobre recenzije i nasljednici “Ode To Ochrasy” I “Never Seen The Light Of Day”, ali sve je nadmašio briljantni “Give Me Fire!” iz 2009. s dva ponajbolja europska rockenrol single u posljednjem desetljeću – “Dance With Somebody” i “Gloria”. Izanjem “Infruset” iz 2012. bend se nakratko više posvetio domaćem tržištu što je rezultiralo višestruko platinastom tiražom I brojem 1 švedske top liste albuma. Tijekom 2014. bend je objavio svoj sedmi studijski album “Ælita”.

Istu večer će na istoj pozornici nastupiti žestoki zagrebački rock dvojac Gatuzo te jedna od trenutačno najsjajnijih zvijezdi domaće kantautorske scene i dobitnica Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu – Sara Renar što je jedno od najboljih otvaranja koncertnog programa u povijesti festivala.

SUBOTA 22. 08. / BAJAGA I INSTRUKTORI, BUĐENJE

Jedan od najpopularnijih glazbenika s ovih prostora donijet će te tople ljetne večeri u Varaždin impresivan popis hitova poslaganih od debitantske «Pozitivne geografije» naovamo. Tri i pol desetljeća impresivne karijere često najbolju potvrdu dobiju upravo na koncertima na kojima popularni beogradski glazbenik kao da se svaki put ponovo dokazuje ne štedeći ni sebe, ni svoj bend. Kao predgrupa Bajagi nastupit će grupa Buđenje.

NEDJELJA 23. 08. / PAROV STELAR BAND, JONATHAN I MARKIZ

Nakon nezaboravnih nastupa na Terraneo Festivalu i u zagrebačkom Boćarskom domu Parov Stelar i njegov bend po prvi put dolaze na Špancirfest obogaćujući program pozornice Stari grad.

Od svog samog početka Parov Stelar, pravim imenom Marcus Füreder, opčinio je glazbeni svijet svojom plesnom mješavinom swinga i elektronske glazbe. Kroz ovu zaraznu mješavinu progovara ogroman talent kojim je odmah pridobio veliki broj fanova stvarajući i producentski i izvođački kultni status. Glazba Parov Stelara se oslanja na prošlost, prepuna elegancije, humora i energije, inspirirana različitim stilovima od soula, popa, jazza do swinga, ali kombinirana s modernim ritmovima pomoću kojih stvara nevjerojatan, neusporediv i jedinstven zvuk. Najuspješniji je austrijski međunarodni umjetnik koji je osvojio 3 Amadeus Austrian Music Awards 2013. (Best Live Act, Best Electronic Act, Best Album) te jednu u 2014. (Best Live Act). U karijeri je objavio 12 albuma i više od 20 EP - a te surađivao s artistima poput Bryan Ferryja, Lane Del Ray i Lady Gage. Na Špancirfest dolazi praćen bendom vrhunskih glazbenika, širokom brass i ritam sekcijom te pjevačicom Cleo Panther s kojima čini jednu od najimpresivnijih live atrakcija u svijetu.

Čast da otvori večer pripala je riječkoj indie petorci Jonathan kojima će ovo također biti premijeran nastup na Španciru. U nešto više od godinu dana bend se prometnuo u jedno od najtraženijih novih imena na regionalnoj glazbenoj sceni, ponajviše zahvaljujući odličnim izdanjima – albumu “Bliss” i maxi singlu “Getting Closer Is Keeping Us Apart” – te upečatljivim nastupima poput onog u Velikom pogonu Tvornice kulture ili na Pozitivnom koncertu. Ljeto 2015. definitivno je ljeto grupe Jonathan koja će se naći na line upu svih najznačajnijih festivala ovog podneblja pa tako i Špancirfesta. Uz Parov Stelarov bend i Jonathan nastupit će zagrebačka pop rock atrakcija Markiz.

Petak, 28. kolovoza – S.A.R.S. & BAD COPY

Jedan od najvećih regionalnih bendova, beogradski S.A.R.S., podjelit će glavnu festivalsku pozornicu s još jednim majstorima scene – kultnim hip hop triom Bad Copy. I inače prezaposleni S.A.R.S. godinu je počeo sa čak dva izdanja – live albumom “Mir i ljubav” snimljenim na koncertu u Domu sportova te novim studijskim materijalom “Proleće”.

Bad Copy ili poimence Sky, Timbe i Ajs iza sebe imaju četiri studijska albuma: "Orbod mebej", "Sve sami hedovi”, "Najgori do sada" i “Krigle” na kojem se našao veliki regionalni hit “Esi mi dobar”. Na aktualnim koncertima bend izvodi i neke nove pjesme, što znači da bi se mogli nadati novom izdanju uskoro. U Varaždinu će, dakako, izvesti najveće hitove karijere kao idealan uvod u završni vikend Špancira.

Subota, 29. kolovoza – EDO MAAJKA, DJEČACI, HIGH5

Subota u koju će pozornica Stari grad podrhtavati od teških „beatova“ i rasplesane publike prepuštena je u ruke provjerenim stručnjacima i njihovim talentiranim nasljednicima. Edo Maajka jedno je od najvažnijih hip hop imena našeg podneblja čiji status ne kopni mada je Balkan zamjenio sa jednako turbulentim Izraelom. Dječaci na Špancirfest dolaze “bogatiji” za treći studijski album koji će biti objavljen sredinom svibnja. Novi veliki hitovi “Struja” i “Bile starke” idealno su se uklopili u repertoar starijih pjesama s prva dva izdanja. Subotnji program otvorit će trap/hip hop petorka High5 koja je prvim albumom “Schengengang” pokrenula ogroman val „hypea“ u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U krcatom rasporedu premijerni nastup na Špancirfestu ističe se kao jedan od najvažnijih momenata u kratkoj, ali uspješnoj povijesti benda.

Nedjelja, 30. kolovoza – DUBIOZA KOLEKTIV I GOGOL BORDELLO

Bez sumnje najveći bend naše regije – Dubioza kolektiv – ove će godine u Hrvatskoj nastupiti samo dva puta – u pulskoj Areni 31. srpnja te na glavnoj pozornici Špancirfesta 30. kolovoza. U sezoni sa samo dva Dubiozina pojavljivanja u nas bend će biti puno više orijentiran na najveće festivale Starog kontinenta. Diskografski je Dubioza bila aktivna i prošle godine objavivši zapaženi EP “Happy Machine” kojim najavljuju istoimeni puni album planiran za objavu u inozemstvu ove jeseni. Album «Happy Machine» bit će njihovo prvo dugosvirajuće izdanje od «Apsurdistana». “Generalne probe” za Špancirfest Eugene Hütz i ekipa imat će sljedećih mjeseci na najvećim pozornicama svijeta među kojima se posebno ističu Sasquatch, Lollapalooza i Sziget. Još je u živom sjećanju njihov fantastičan prošlogodišnji nastup u Tvornici kulture kad su predvodnici gypsy punka promovirali svoje aktualno izdanje “Pura Vida Conspiracy”. Bend od tada doslovce nije stao potvrđujući status grupe koja godišnje upisuje nevjerojatan broj koncerata.

ULAZNICE ZA POZORNICU STARI GRAD

U prodaji se nalazi ograničeni kontingent „early bird“ ulaznica za 6 dana programa na pozornici Stari grad , a od srijede, 15. travnja u ponudu ulaze i vikend te dnevne ulaznice.

„Early bird“ ulaznica za 6 dana programa na pozornici Stari grad: 159 kn

Ovih ulaznica u prodaji ima još malo, nakon čega im se cijena penje na 199 kn do 30. lipnja. Od 1. srpnja do 21. kolovoza cijena će im iznositi 239 kn. Šestodnevna ulaznica definitivno je najpovoljnija kupovina jer obuhvaća sve koncerte na Starom gradu za svega 159 kn.

Vikend ulaznica (pet 28. – ned 30. kolovoz): 129 kn

Dnevna ulaznica petak 28. 08.: 59 kn

Dnevna ulaznice subota 29. 08.: 49 kn

Dnevna ulaznica nedjelja 30. 08.: 99 kn

Prodajna mjesta:

Sva prodajna mjesta Eventima

Online www.eventim.hr

Online www.spancirfest.com

ULIČNI PROGRAM

Špancirfest je na hrvatsku festivalsku scenu od samih početaka unosio kreativnost i inovacije. Jedno od najzabavnijih obilježja festivala svakako je njegov ulični program koji, iako se svake godine mijenja i sazrijeva, uvijek zadržava dionizijsku atmosferu kojom je osvojio tisuće posjetitelja.

Ulični program ovogodišnjeg Špancirfesta bit će vjerojatno najraskošniji i najbogatiji do sada, a popis performera, uličnih artista, predstavnika novog teatra i uličnih glazbenika odabranih kroz natječaj “Postani heroj ulica Špancirfesta” zaista je respektabilan.

Posebni značaj ima ovogodišnja suradnja Špancirfesta s manifestacijom Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj kroz koji će na Kapucinskom trgu nastupiti sjajna akrobatska skupina Transe Express s programom kakav još nije bio viđen na ulicama Varaždina. Ovakvo sadržajno povezivanje s drugim manifestacijama dio je budućnosti Špancirfesta kao platforme razvoja kreativne industrije.

Od ostalih izvođača, mogu se izdvojiti glazbeni showovi Señor Marküsen, Factorica Circular - Rodafonio ili Dynamogene. Biti će zanimljivo i najmlađima zahvaljujući recikliranom vrtuljku MOWETZ & CO i KATAKRAK - L´Animalade. Ulice će pohoditi čarobni leptiri STELZEN ART i ljudski skakavci ZEBRA - Grasshoppers, duh teatra unijet će DUOH! LALA!, ASPHALT THEATRE - ASPHALT EXODUS te mistični ADAM READ - Parasomnia, nismo zaboravili ni na ljubitelje vatre pa je tu CIRKUSFERA - AVFM fire performance.

KAMPIRANJE NA ŠPANCIRU

Kod Gradskog bazena Varaždin (10 minuta laganog hoda od povijesne jezgre Varaždina u kojoj se odvija Špancirfest) bit će postavljen festivalski kamp s ugostiteljskim i sportskim sadržajima. Boravak u kampu u neposrednoj blizini središta grada jedan je od zanimljivijih načina kako upoznati i iskusiti prelijepi Varaždin za vrijeme jedinstvenog Špancirfesta.

Kamp će moći primiti 250 osoba, a za goste koji ne posjeduju vlastite šatore bit će osigurano pedeset besplatnih šatorskih jedinica za dvije osobe. Ostali mogu, naravno, ponijeti vlastite šatore. Kamp neće biti samo mjesto odsjedanja ljubitelja Špancirfesta već će za njegove korisnike biti osigurana ugostiteljska ponuda te jednodnevni izleti u okolicu Varaždina.

Festivalski kamp počet će s radom u petak, 20. kolovoza u 12 sati, a posljednji gosti trebat će ga napustiti u ponedjeljak, 31. kolovoza, u 10 sati.

Ulaznice za kamp i paketi mogu se kupiti na: http://spancirfest.com/kamp-2015/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:26