SUKOB SA STANKOVIĆEM

Kusturica: Počastio sam ga pasuljem, a on me htio prevariti

Kusturica i Stanković iznose svoju istinu onoga što se događalo u Mokroj Gori za vrijeme snimanja
Mecavnik (Srbija), 160108.Kustendorf film festival. Nikita Mihalkov i Emir Kusturica na jednom od filmskih radionica u Kusturicinom Drvengradu na Mokroj Gori (zapadna Srbija).Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Cijeloj ovoj priči sa Stankovićem ja sam pristupio časno, s dobrom i poštenom namjerom. Poželio sam da se koliko-toliko iskorigiraju odnosi između mene i hrvatske javnosti, da se isprave razni netočni navodi koji su mi se pripisivali proteklih dvadeset godina.

Činjenica je da sam ja svašta govorio, ali je činjenica i da mnoge stvari koje su mi stavljane u usta nisam nikad izrekao. Stanković mi je prilikom dogovora za intervju jamčio da me neće cenzurirati, da će me pustiti da slobodno govorim i to je bio glavni razlog mog pristanka - kaže Emir Kusturica.

Ja nisam tako plošan

Da me želi prevariti shvatio sam sljedećeg dana kada smo počeli s televizijskim snimanjem. Valjda me pet puta pitao zbog čega sam pio viski s Miloševićem. Ja sam to njegovo inzistiranje pokušao preokrenuti na šalu, rekao sam mu da volim viski, rekao sam mu čak i to da sam se liječio od alkohola, ali njega nije zanimalo ništa osim bezobraznog inzistiranja na samo jednom dijelu široke lepeze moje prošlosti.

Svi vi o meni možete misliti štogod hoćete, ali morate mi priznati i to da nisam tako plošan, jednostavan lik. Stanković to nije uvažio, nego je nastavio sa svojim jednostranim pitanjima, pileći isključivo po jednoj te istoj stvari, a iz očiju mu se, baš kao i večer prije, reflektiralo ništavilo - priča Kusturica, koji potvrđuje da je HTV-ovoj ekipi oduzeo snimljeni materijal.

- Morao sam tako učiniti, jer sam nakon 22 minute vidio kuda sve to vodi. Čuo sam da Stanković sad kuka da sam mu otuđio materijal. Mislim da bi mu bolje bilo da razmisli o svojim metodama. A što se njegovog materijala tiče, neka ne brine. U ponedjeljak mu to šaljem na HTV, nadam se da će ga ta moja gesta razveseliti - obećava Kusturica.

Najgore vrijeđanje u životu

Stanković pak kaže kako takvo vrijeđanje u životu nije doživio.

- Pitao sam hoće li nas istući ako mu ne dam snimku, a on je nastavio verbalno prijetiti i vrijeđati nas. Dodao je da će ‘me jednoga dana netko sigurno i prebiti’. Derao se da neće dopustiti da ja postanem zvijezda zahvaljujući njemu, tako što ću uništiti njega. Ja sam ostao relativno smiren, no kad sam vidio da Kusturica ne odustaje, nakon 45 minuta morao sam mu dati snimku, jer nije bilo drugog načina da nas redatelj pusti da izađemo iz Mokre Gore.

Odlazeći s Kusturičinog ranča, bili smo ispraćeni pogrdama, psovkama i uvredama, te histeričnim urlanjem kako on više nikad neće razgovarati ni s jednim hrvatskim novinarom. To što nam je zaplijenio snimku, koja je vlasništvo HTV-a, klasični je lopovluk i teški razbojnički čin. Sad mi poručuje da će mi kazetu DHL-om u ponedjeljak poslati u Zagreb, ali, iskreno, nekako ne vjerujem u to - zaključuje Stanković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:53