ODUŠEVLJEN

PISMO MLADOG BOWIEJA PRVOJ OBOŽAVATELJICI IZ AMERIKE 'Moje ime je David Jones i ne moram ti ni govoriti zašto sam ga promijenio...'

David Bowie je 1967., kada je imao 20 godina, primio prvo pismo od svoje obožavateljice, 14-godišnje Sandre Dodd iz Novog Meksika.

Naime, Sandrin ujak radio je na lokalnoj radio postaji i taman je dobio Bowiejev prvi album.

Nakon što ga je poslušala, Sandra mu je napisala da je njegova glazba dobra poput Beatlesa, i ponudila mu da u njegovo ime otvori fan club u SAD-u.

Prema stranici 'Letters of Note' gdje je originalna prepiska objavljena, mladi glazbenik - koji je tek trebao uživati plodove svog talenta - bio je oduševljen i odmah je Sandri uzvratio pismo koje je sročio u uredu svog menadžera Kennetha Pitta.

'Draga Sandra,

Prije nekoliko trenutaka uručeno mi je prvo pismo obožavatelja iz Amerike - tvoje. Bilo mi je toliko drago to vidjeti da sam morao sjesti, i odmah ti napisati odgovor, iako Ken viče na mene da se primim pisanja teksta. No to može pričekati.

Čekao sam na reakcije o albumu od američkih slušatelja. Bilo je par osvrta u Billboardu i Cash Boxu, no to su bile profesionalne kritike i rijetko su donosile mišljenja publike. Ipak, bile su prilično laskave. Čak im se svidjela i pjesma 'Love You Till Tuesday'. Dobio sam kopiju američkog albuma i cover kojeg su isprintali je malo žut. Inače nisam tako plav. Mislim da je slika na stražnjoj strani 'više ja'.

Kao odgovor na tvoje pitanje, moje ime je David Jones i ne moram ti ni govoriti zašto sam ga promijenio. 'Nitko neće od tebe raditi majmuna', rekao mi je moj menadžer. Moj rođendan je 8. siječnja i mislim da sam visok oko 178 centimetara.

Ovdje u Engleskoj postoji Fan Club, no ako stvari krenu dobro u SAD-u, vjerojatno ćemo ga i tamo imati. Malo je rado da o nečem takvom uopće razmišljam.

Nadam se da ću jednog dana doći u Ameriku. Moj menadžer mi puno priča o tome, jer je bio u Americi puno puta drugim poslom.

Neku večer sam gledao film na televiziji koji se zove 'No Down Payment', sjajan film, no je pomalo deprimirajuće ako je to stvarna slika američkog načina življenja. Ipak, uskoro nakon su prikazali dokumentarac o američkom pjesniku Robertu Frostu, snimljenim većinom u njegovom domu u Vermontu, pa je to izjednačilo rezultat. Mislim da je Amerika više takva. Ja sam prošlog tjedna snimio svoj prvi film. Dug je samo 15 minuta, no dobro je iskustvo budući da u siječnju snimam dugometražni film.

Hvala ti što si bila tako ljubazna da mi pišeš i molim te piši mi ponovno i reci mi nešto o sebi.

Srdačno,

David Bowie'

Sve o odlasku Davida Bowieja čitajte u specijalu posvećenom velikom glazbeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:30