JOSIPA PAVIČIĆ

POZNATA VODITELJICA SVJEDOČILA STRAVI U ŠKABRNJI 'Ne mogu ti opisati težinu na prsima, a ni težinu u zraku kad su počeli otvarati crne vreće...'

 
Josipa Pavičić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Josipa Pavičić Berardini napisala je na svojoj stranici na Facebooku da je ona 'škabrnjsko dite'. Za vrijeme stravičnog pokolja u Škabrnji na današnji dan 1991. imala je tek 12 godina.

"Bože, danas mi se to čini nestvarnim, kao da je to bila neka druga djevojčica. Kužiš?
Čudno mi je da sam dva desetljeća unazad svjedočila ubijanju i masakru nad civilima. Ti su civili bili moji rođaci, moja velika obitelj, oni s kojima sam išla u lov s praćkom, igrala pikule i preskakala laštrik.

Na dan primopredaje unakaženih tijela, moj je smijeh zamro.
Eh, ne mogu ti opisati težinu na prsima, a ni težinu u zraku kad su počeli otvarati crne vreće pred nama koji smo ostali živi.

Moja je Škabrnja tog dana umrla. A vjeruj mi, u svakome je od nas tog hladnog mjeseca studenog nešto odletjelo u visine.
Možda krik, možda vapaj možda nemoć... Majke su pokopale svoju djecu, djeca svoje majke i očeve.
Nije to normalno. Ali je bilo tako. I točka", napisala je u svojoj autobiografskoj knjizi 'Šest milimetara'.

Voditeljica je autorica pet izdanih knjiga, a njezina posljednja 'Promatrači u zrcalu' predstavljena je i na ovogodišnjem Interliberu.

Knjiga je samo nastavak prethodnih četiriju izdanih knjiga u kojima je ogoljela dušu i iskreno progovorila o osobnoj borbi s teškom bolešću te praznini i tuzi koju nosi razvod braka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28