StoryEditor
KOMEMORACIJA

OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA TRAGEDIJE U ŠKABRNJI Krstičević: 'Žrtve Domovinskog rata ne smiju biti zaboravljene'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Oko 15.000 ljudi iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u ponedjeljak u koloni sjećanja i obilježavanju 28. obljetnice stradanja Škabrnje, gdje je ponovno upozoreno kako za ratni zločin u tom ravnokotarskom mjestu 1991. nitko nije odgovarao.

 "Od prvog trenutka otkad se dogodila Škabrnja nitko nije odgovarao i nikad neće. Nitko nije pitao što je Ratko Mladić radio tih dana oko Škabrnje, što je radio 9. kninski korpus.... Već godinama nudim imena i prezimena zapovjednika, pukovnika i generala, majora i kapetana koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Mi peremo savjest sa Zoranom Banić i nekim marginalcima", poručio je umirovljeni pukovnik i ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

 Za to što još uvijek nitko nije odgovarao za zločin u Škabrnji krivim smatra hrvatsko pravosuđe, "koje jednostavno ne želi procesuirati ratne zločince".

 "Iza toga stoje sve moguće vlade. Ništa nije napravljeno ni nakon 28 godina. Boli me rana Škabrnje, s njom ću i umrijeti", istaknuo je Miljanić.

Krstičević: Nadam se da će pravda kad tad doći

 Kako tumači ove njegove izjave novinari su pitali ministra obrane Damira Krstičevića, koji je kazao kako ne možemo biti zadovoljni da za taj zločin nitko nije odgovarao.

 "Ali, ja se nadam da će pravda kad tad doći i da će oni koji su zaslužni za to i odgovarati", poručio je Krstičević.

 U koloni sjećanja i mimohodu "Korak po korak“ bilo je i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci te pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi, koji su tri dana hodali od Knina do Škabrnje i na taj način dali obol obilježavanju 28. obljetnice stradanja tog mjesta.

 Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid zahvalio je Paucima na inicijativi, rekavši kako su najveća vrijednost ove hodnje mladi pripadnici Hrvatske vojske koji su u vrijeme Domovinskog rata još bili djeca i koji su sami potaknuli ovu hodnju pod geslom “Pauci za žrtvu Škabrnje”.

Hodnjom pokazana moć Hrvatske vojske

 "Na taj način smo se željeli s pijetetom prisjetiti i pokloniti žrtvama zločina koji se ovdje dogodio, ali i poslati poruku da Hrvatska vojska poštuje i brine o svojoj povijesti i tradiciji, a pogotovo o Domovinskom ratu iz kojeg smo izrasli. Ovom smo hodnjom pokazali i moćnu Hrvatsku vojsku koja je besprijekorno obučena i spremna odgovoriti na sve izazove i zadaće", istaknuo je Kundid.

 U izaslanstvima koja su kod Središnjeg križa i Spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke položili vijence i cvijeće bili su, među ostalima, brojne braniteljske udruge, predstavnici Sabora, Vlade, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova, ministri Oleg Butković i Ivan Malenica te delegacija Zadarske županije i Grada Zadra.

 U utorak, 19. studenoga obilježit će se 28. godišnjica pokolja u Nadinu, u kojemu je ubijeno 14 civila i pet branitelja, a tri osobe vode se kao nestale.

Krstičević  Žrtve Domovinskog rata ne smiju biti zaboravljene

Ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak je na Danu obilježavanja stradanja Škabrnje izjavio da Vukovar, Škabrnja i sve žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene.

"Vukovar, Škabrnja i sve žrtve u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni. Hrvatska vojska bila je u hodnji od Knina do Škabrnje kako bismo odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu, rekao je ministar Damir Krstičević, koji je od 5.30 sati hodao s Paucima od Benkovca do Škabrnje. Kako je istaknuo, danas Hrvatsku štiti moćna vojska, upravo zato da se ovakvi zločini nikada ne ponove. 

"U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti Domovinskog rata. Kad sam čuo za tu inicijativu s hodnjom, najmanje što sam mogao jest pridružiti se njima u posljednjoj etapi, rekao je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević,

Krstičević se hodnji pridružio u trećoj dionici hoda Benkovac-Škabrnja u dužini od 17 kilometara. Tijekom hodnje, kazao je, ponizno su se sjetili svih poginulih prijatelja i suboraca i velike žrtve plaćene za hrvatsku slobodu, odnosno 15.000 mrtvih i 60.000 ranjenih.

Upitan kako kao predstavnik Vlade gleda na to što još uvijek nitko nije odgovarao za zločine u Škabrnji, za što je ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić ranije rekao da ga strašno boli, odgovorio je da time, nažalost, ne mogu biti zadovoljni te izrazio nadu da će pravda doći i da će počinitelji odgovarati za to što su napravili.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 06:12