ENGLESKI DVOR

Princ William spreman za dobivanje uloge ‘kralja iz sjene’

Necenzurirane verzije povjerljivih dvorskih dokumenata dočepao se list Daily Mail

Kraljevski dokumenti, koji su ovih dana nekako našli svoj put do britanskih medija, otkrivaju plan kraljice Elizabete II. da u narednoj godini dio svojih obaveza prebaci na starijeg unuka, princa Williama, ne bi li mu tako pomogla da se pripremi za svoju buduću ulogu kralja, ali i sebi olakšala naporni raspored koji joj funkcija nalaže.

Problemi sa zdravljem?

Ono što je u dokumentima britanski narod posebice zaintrigiralo, jest da je 83-godišnja kraljica tim potezom još jednom dala naslutiti da bi nakon njezine smrti na prijestolje mogao zasjesti upravo 27-godišnji William i tako preskočiti generaciju, odnosno svog oca; princa Charlesa koji tako plaća cijenu svoje nepopularnosti.

Sve se to dalo iščitati iz papira, točnije uputa koje su “procurile” iz ureda britanskog ministra financija Alistaira Darlinga kojem su bile upućene, o novim financijskim aranžmanima za princa Charlesa i njegove sinove. Oni dijelovi dokumenta koji otkrivaju razloge tih promjena ostali su zacrnjeni, ali Daily Mail dočepao se necenzurirane verzije koja otkriva da kraljica namjerava Williama slati u brojne državničke posjete i na događaje umjesto sebe. Tako je samo još jednom “potvrdila” da unuka uistinu priprema da postane, kako su ga već Britanci prozvali, “kralj iz sjene”, ali i da ima problema sa zdravljem.

To nije prvi nagovještaj tog scenarija jer se o tome u Engleskoj spekulira već neko vrijeme usprkos stalnim demantijima koji stižu iz Buckinghamske palače, ali zasad je definitivno najčvršći. I dok palaču i vladu mnogi optužuju da rade narodu iza leđa, iz ‘ureda kraljice’ poručuju da, iako su obojica prinčeva, William i Harry, već povećali broj svojih kraljevskih dužnosti, obojica će i dalje u prvom planu “gurati” svoje vojne karijere. Tako je William ovih dana položio ispit i dobio dozvolu za pilota helikoptera, na zadovoljstvo svoje obitelji.

Injekcija mladosti

Da kraljica Williama vidi kao idealnu “injekciju mladosti” koja bi monarhiji trebala pružiti jednu novu sliku, dokazuje i raspored Williamove djevojke za sljedeću godinu. I Kate Middleton tako u 2010. čeka mnogo državničkih posjeta, sve kako bi je svijet bolje upoznao prije nego što navodno postane prinčeva, odnosno kraljeva supruga. Par je već šest godina u vezi i zaruke se još nisu dogodile, ali oni bliski dvoru tvrde da je samo pitanje vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 08:24