VIKEND PREOKRETA

Severina je pala s trona. Nova kraljica estrade je - Jelena Rozga

ZAGREB - Kada je Tonči Huljić prije točno godinu dana prognozirao kako će se na području bivše Jugoslavije u skoroj budućnosti formirati desetak jakih pjevačkih zvijezda koje će činiti prvu regionalnu ligu, te dodao da u njoj uz Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Harija Varešanovića, Tonyja Cetinskog vidi još i Jelenu Rozgu, mnogi su s podsmijehom odmahnuli rukom, uz komentar da to govori zbog toga što upravo on Jeleni piše njene najveće hitove.

12.000 obožavatelja

Međutim, danas, godinu dana kasnije, Jelena je ostvarila ono što nije uspjelo ni grupi Simple Minds: prošlog je petka na svom prvom velikom samostalnom koncertu u Splitu rasprodala Spaladium Arenu i dva i pol sata pjevala pred gotovo 12.000 obožavatelja. Splitski uspjeh nije slučajnost. Prije četiri mjeseca rasprodala je zadarsku dvoranu “ Krešimir Čosić”, a sada se priprema na osvajanje Zagreba. Sve to u vremenima krize, kada se malo tko usuđuje organizirati velike koncerte, u strahu da ne prođu poput

u Osijeku, koja je u dvoranu za vikend umjesto očekivanih 4000 ljudi privukla 2000 ljudi. U čemu je tajna Jeleninog uspjeha?

Išla korak po korak

- Ajme, nemam pojma. Ma, nema tu nikakve tajne. Ja sam u svojoj karijeri išla korak po korak, umjesto skandala i pikanterija iz privatnog života publici sam nudila pjesmu. Išla sam polako, bez brzanja, strpljivo sam čekala svoj trenutak, a on je kucnuo prošlog ljeta i sad traje - kaže Jelena, dok glazbeni kritičar Zlatko Gall ima sljedeću teoriju: “Jelena Rozga sa svojim je pjesmama, baš poput pjevača narodnih pjesama, baš poput Željka Keruma i Zdravka Mamića, legitimna predstavnica sociokulturološke slike Hrvatske u 2011. godini. Pa tko voli, nek izvoli.”

Bilo kako bilo, Rozga je karijeru počela 1996. godine u grupi Magazin.

- U početku bilo mi je čudno vidjeti dečke kako bez problema uspijevaju zaspati dok se u kombiju vozimo na nastupe. Ja prvih godinu-dvije nisam mogla oka sklopiti ako nisam bila u krevetu, ali poslije sam naučila kako utonuti u san dok kraj tebe netko sluša muziku ili telefonira - priča Jelena, koja deset “magazinskih godina” pamti samo po lijepom.

Svaka ima svoj faktor

- Kroz naš bend je prošlo pet pjevačica: Ljilja, Danijela, Jelena, Ivana i sad je tu Andrea. Svaka je imala svoj faktor, a Jelena se oduvijek isticala po tome što je bila vrijedni radnik. Nikad nije mnogo filozofirala, ništa joj nije bilo teško - priča Ante Miletić iz Magazina i nastavlja:

- Iako, ja sam, kad je mala ušla u bend, bio dosta skeptičan. Znala je pjevati, ali bila je još stvarno djevojčica i ja sam se bojao hoće li to krhko malo plavo biće moći fizički izdržati sve nastupe, sva putovanja - prisjeća se Miletić.

Rozga je te 1996. godine u Magazin ušla zahvaljujući svojom mami Mariji, koja je čula kako Huljić traži novu pjevačicu. Njena kćer Jelena u to je vrijeme bila balerina, a stručnjaci su joj predviđali veliku karijeru na kazališnim pozornicama.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 15:50