DAO OTKAZ LJUBAVNICI

IMALA JE KRALJEVSKU TITULU I SVE POČASTI, A ONDA SE ZAMJERILA KRALJEVOJ SUPRUZI Životni pad general-bojnice i službene ljubavnice kralja Tajlanda

REUTERS

 

Imala je kraljevsku titulu i sve počasti, no ostala je bez toga jer se zamjerila kraljevoj supruzi. Sineenat Wongvajirapakdi (34) imala je službenu titulu kraljevske partnerice, a pričalo se da je dugogodišnja ljubavnica tajlandskog kralja. Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn šokirao je javnost kad je objavio da je Sineenat smijenjena i da su joj oduzete sve titule jer se urotila protiv kraljice, prenio je BBC.

Kraljevska karijera nije joj dugo trajala. U srpnju je dobila titulu kraljevske plemenite ortakinje, da bi ovog tjedna kraljevska palača objavila da joj ukida i kraljevsku i vojnu titulu zbog nelojalnosti i spletkarenja protiv kraljice Suthide. Po tajlandskom zakonu, čak je i kritiziranje kraljice kazneno djelo, zbog kojeg možete dobiti do 15 godina zatvora. Zbog čega se točno kralj Vajiralongkorn (67) naljutio na svoju upola mlađu ljubavnicu, nije jasno. U službenom priopćenju iz kraljevske palače stoji da je kažnjena jer se pokušala uzdignuti na istu razinu na kojoj je kraljica. Obasuta kraljevskim počastima i pažnjom javnosti, zaboravila je gdje joj je mjesto.

Profimedia

Sineenat ije prvo studirala vojni sanitet, a potom izučila za pilotkinju. Prošla je vojnu obuku i stekla čin generalice, što ju je zbližilo s kraljem, koji je također pilot

 

Komunikologija

Sineenat Wongvajirapakdi prva je osoba koja je imala titulu službene kraljeve ljubavnice još od 1921. godine. Dobila ju je samo dva mjeseca nakon što je tajlandski kralj Vajiralongkorn oženio kraljicu Suthidu, svoju četvrtu suprugu. Ceremonija imenovanja je bila javna, prenošena na televiziji u sklopu proslave kraljevog rođendana. Bivša službena kraljeva ljubavnica ima zavidnu vojnu karijeru. Prvo je studirala vojni sanitet, a potom izučila za pilotkinju. Prošla je vojnu obuku i stekla čin generalice.

Kraljica Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya (41) diplomirala je komunikologiju na privatnom sveučilištu u Bangkoku i radila je kao stjuardesa. U vezi je s kraljem bila dugo prije vjenčanja i pojavljivala se s njim u javnosti. Formalno ima titulu dozapovjednice postrojbe iz koje dolaze pripadnici njegovog osobnog osiguranja. No, po obrazovanju i vokaciji kralju je bila bliža Sineenat jer su oboje vojnici i piloti. On je završio Kraljevski vojni koledž u Duntroonu i prošao obuku za pilota. Tajlandski kralj često vozi svoj privatni Boeing 737 na putovanjima u inozemstvo, pišu zapadni mediji.

Budućeg je kralja još kao mladića vlastita majka zvala Don Juanom. Prva žena mu je bila rođakinja, princeza Soamsawali. S njom ima kćer. Onda je oženio Yuvadhidu, glumicu, s kojom ima petero djece. Međutim, s njom se toliko posvađao da se 1996. odrekao i nje i njihovih četvero sinova. S trećom ženom, Srirasmi, ima sina. I s njom se razišao, 2014. joj je oduzeo kraljevsku titulu i optužio je da mu je radila iza leđa. Princ Maha Vajiralongkorn okrunjen je 2016., kad mu je nakon očeve smrti pripalo prijestolje.

Profimedia

Kraljica Suthida Vajiralongkorn i kralj na ceremoniji vjenčanja

 

Consorta

Tajlandski kralj voli dodjeljivati zvučne kraljevske titule koje onda povuče uz halabuku kad mu se netko zamjeri. No, jedno imenovanje moglo bi ostati doživotno, imenovanje njegove pudlice Fu-Fu na čin maršala zrakoplovstva. U javnosti se pokazivao s ljubavnicom, oboje u uniformama, u pratnji maršala zrakoplovstva, bijele rudlave pudlice.

Sineenat je bila prva službena ljubavnica tajlandskog kralja u gotovo stotinu godina. Titula consorte, kraljevske partnerice, u Tajlandu je namijenjena partnerici ili drugoj supruzi. Kraljevska poligamija u povijesti je bila uobičajena stvar, kralj bi imao više žena, što mu je među ostalim pomagalo da bračnim vezama bolje poveže različite dijelove svoje velike zemlje uz svoju kraljevsku vlast. No zadnji put da je bila zabilježena kraljevska ljubavnica bilo je 1921. Otkako je Tajland 1932. proglašen ustavnom monarhijom, ta se titula više nije dodjeljivala. Do novog kralja i atraktivne pilotkinje Sineenat.

Sineenat je rođena 1985. i prvo je radila kao medicinska sestra, ali je nastavila s vojnom obukom pa je postala pilotkinja, padobranka i pripadnica kraljevske garde. Početkom ove godine promaknuta je u general bojnicu. Kad je imenovana na poziciju službene kraljevske partnerice, tajlandska kraljevska palača je uz njezinu biografiju objavila fotografije pilotkinje i generalice u akciji, kako vozi avion i sudjeluje u vojnim akcijama. Sve su te fotografije sada maknute sa službene internetske stranice, čim je u ponedjeljak objavljeno da Sineenat Wongvajirapakdi više ne uživa titulu službene kraljevske ljubavnice. Prema priopćenju, Sinneenat je smijenjena sa svojeg položaja i oduzete su joj titule zbog nedoličnog ponašanja i nelojalnosti prema monarhu.

Profimedia

U srpnju je Sineenat (na fotografiji s kraljem) dobila titulu kraljevske plemenite ortakinje, da bi ovog tjedna palača objavila da joj ukida i kraljevsku i vojnu titulu zbog nelojalnosti i spletkarenja protiv kraljice Suthide. U priopćenju stoji da je kažnjena jer se pokušala uzdignuti na istu razinu na kojoj je kraljica

 

Bila je ambiciozna, optužuje ju se u priopćenju, i pokušala se uzdići na istu razinu na kojoj je sadašnja tajlandska kraljica. I za to je morala biti kažnjena. “Ponašanje kraljevske partnerice ocijenjeno je nedoličnim”, piše, “pokazala je neposluh prema kralju i kraljici te zloupotrebljavala vlastiti položaj i povlastice dajući naloge i zapovijedi u ime samog kralja.” Smijenjena je nakon što je kralj shvatio da ljubavnica “niti je zahvalna na tituli koja joj je dodijeljena, niti se ponaša odgovarajuće s obzirom na svoj status”.

Profesorica povijesti i tajlandskih studija Tamara Loos komentirala je za BBC da je slučaj naprasne smjene kraljeve partnerice podsjeća na prošlost u kojoj žene nisu mogle imati direktnu političku moć pa se utjecajnu ženu nazivalo “ambicioznom”. Priopćenje kraljevske kuće u skladu je s linijom “jačanja moderne apsolutne monarhije na Tajlandu”, ocjenjuje profesorica američkog sveučilišta Cornell. Nije to samo poruka o padu u nemilost bivše ljubavnice, nego i poruka drugima što im se može dogoditi ako se zamjere kralju. I da neće biti milosti ni za njih, bez obzira na ranije zasluge.

Profimedia
 

Zatvor

Što se točno događa iza zidina kraljevske palače, teško da će se saznati. U toj se zemlji ne može otvoreno pisati o događajima na dvoru, jer i to potpada pod kritiziranje kraljevske obitelji, za što ćete ići u zatvor.

Sudbine

Iznenadno detroniziranje kraljevske ljubavnice Sineenat Wongvajirapakdi podsjeća na sudbine bivših supruga kralja Vajiralongkorna. Njegova druga supruga Yuvadhidu pobjegla je u Sjedinjene Države, a kralj se odrekao i nje i četvorice sinova koje je imao s njom.

Treće žene kralj se riješio tako da joj je usput i roditelje poslao u zatvor, ali sina joj nije ostavio. Četrnaestogodišnjak danas živi s ocem.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo