UVREDLJIVA ZEZANCIJA

NEUGODNO IZNENAĐENJE Bogata modna dizajnerica i prijateljica supruge Darija Srne na meti kritika zbog rasističke poruke

 
Miroslava Duma i Uljana Sergejenko
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Ruska kraljica ulične mode i dizajnerica Uljana Sergejenko našla se na meti kritika nakon što je u poruci poduzetnici, jednoj od bivših urednica ruskog izdanja Harpers Bazaara i modnoj blogerici Miroslavi Dumi, koristila rasističke izraze.

‘Mojim dragim crnč***** u Parizu’, pisalo je u poruci koju je Duma podijelila s fanovima na Instagramu u ponedjeljak navečer. Obje žene našle su se zbog toga na udaru kritika i ispod slike su se odmah nanizale uvrede jer ni Uljana ni Miroslava nisu crnkinje, piše Daily Mail.

Miroslava Duma je inače dobra prijateljica i poslovna suradnica naše Mirele Forić-Srne i Ive Radić. Duma je pokrenula ruski portal Büro 24/7, a Forić i Radić su po toj licenci pokrenule hrvatsku verziju modnog portala. Na društvenim mrežama često objavljuju zajedničke fotografije.

Sergejenko se u poruci zapravo referirala na istoimenu pjesmu Kanyea Westa i Jay-Z-ja, no fanovi su se ipak neugodno iznenadili što modne stručnjakinje tako nonšalantno u svakodnevnom govoru koriste riječ koja se smatra izrazito uvredljivom.

Zbog poruke je odmah izbačena iz nadzornog odbora jedne modne tvrtke, a

Dizajnerica je odmah sljedeći dan objavila i podužu ispriku u kojoj se opravdavala da je samo veliki obožavatelj Kanye Westa, no to je samo još više razbjesnilo pratitelje.

‘Rodila sam se u malom mjestu u Kazahstanu, moja kćer je poluarmenka, nikad, baš nikad nisam dijelila ljude na bijele i crne. Kanye West mi je jedan od najdražih glazbenika, a NP mi je jedna od najdražih pjesama’, napisala je.

Dizajnerica je nakon toga priznala da se u krugu najbližih prijateljica nekad međusobno nazivaju ti imenom, ali tvrdi da je to samo zato što oponašaju slavne repere. ‘I da, ponekad jedna drugu nazivamo rječju na ‘c’, kad želimo vjerovati da smo jednako cool kao i muškarci koji to pjevaju. Duboko se ispričavam svima koje sam možda povrijedila. Mira mi je draga prijateljica i sama činjenica da je ona to tako naivno objavilan a društvenim mrežama, dokazuje da ništa loše nismo mislile i da nismo shvaćale posljedice. Ja sam svoju lekciju naučila i zahvalna sam na tome. Dovoljno je ljutnje i zlobe na svijetu, možemo li sada stati molim vas’, napisala je.

Team work #buro247hr

A post shared by Mirela Foric (@mirelaforic) on

No, njihova je zezancija uzrujala i neke pripadnike modne industrije. Modni fotograf Ed Kavishe je podijelio objavu na svom profilu i napisao: ‘Na kojem planetu ste mislili da je ovo prihvatljiv jezik i ponašanje? Nemate pravo koristiti te riječi nikad.’

Kasnije je podijelio i ispriku dizajnerice uz komentar: ‘Evo isprike: Kanye West mi je jedan od najdražih glazbenika i zato nisam rasist. Ne znam što je više patetično, originalna objava ili ova bljuvotina od isprike.’

Callia A. Hargove, urednica za društvene mreže magazina Teen Vogue, napisala je na Twitteru: ‘Gade mi se. Kad vidim da Mira objavljuje tako usputno objavljuje rasistički govor, a Uljana ga brani tako glupim izgovorima, jednostavno podivljam. Dosta mi je ‘modnih cura’ koje misle da im jedna rap pjesma koju su poslušale daje za pravo za ovako nešto.’

Modni bloger Bryanboy također se obrušio na Uljanu. ‘Dakle, Lena Dunham je definitivno pisala Uljaninu ispriku. Naravno da nije rasist, pa Kanye West joj je najdraži glazbenik! Obožavam prilijegije u kojima uživaju bogate bjelkinje’, napisao je na Twitteru.

Tijekom utorka Duma je objavila svoju ispriku: ‘Iskreno se ispričavam zbog priče koja je objavljena na Instagramu. Sporna fraza je iz istoimene pjesme Kanye Westa i Jay-Z-ja. Tekst je krajnje uvredljiv, žalim što sam ga promovirala i jako mi je žao. Najiskrenije poštujem ljude svih zaleđa i porijekla te prezirem rasizam i diskriminaciju bilo koje vrste. Moja organizacija i ja predani smo vrijednostima uključivanja i različitosti.’

A post shared by Miroslava Duma (@miraduma) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:31