KREĆE U ŠTRAJK

POZNATA PJEVAČICA I GLUMICA IMA RADIKALNU IDEJU 'Sve dok se svi muškarci ne bore za naša prava, žene bi se trebale prestati seksati'

Janelle Monáe
 Mario Anzuoni / REUTERS

Višestruko nagrađivana pjevačica i glumica Janelle Monáe iznijela je u intervjuu u najnovijem broju časopisa Marie Claire svoju ideju za unaprijeđenje stanja ženskih prava u svijetu. Žene bi, prema Monáe, uskraćivanjem seksa trebale natjerati sve muškarce da se zajedno s njima bore za ženska prava.

'Ljudi moraju početi poštovati vaginu. Sve dok se svi muškarci ne bore za naša prava, trebale bismo se prestati seksati. Ja volim muškarce, međutim zle muškarce neću tolerirati. Ne zaslužujete biti u mojem prisustvu. Ako ćete biti vlasnici ovog svijeta i na ovaj način vladati njime, sve dok ne promijenite način ophođenja neću mu više doprinositi', rekla je Monáe. 'Moramo osvijestiti svoju moć i magiju.'

Monáe se osim toga dotaknula i društveno nametnutih normi kada se radi o izgledu i ponašanju žena. 'Ženama se automatski govori kako bi trebale izgledati i kako bi trebale pronaći partnera. 'Moraš se uklopiti u sve ove kalupe kako bi te prihvatili'. Ja tako ne razmišljam. Ja vjerujem da trebamo prigrliti ono što nas čini drukčijima od drugih, čak i ako je drugima zbog toga neugodno', dodala je pjevačica.

Koliko god se pjevačičina ideja činila ekstremnom, Quartz piše da su se mnogi seksualni štrajkovi pokazali uspješnima. U grčkoj komediji Lizistrata žene muškarcima uskrate seks ne bi li se tako okončao Peloponeški rat. Irokeške su žene 1600. godine uskraćivanjem seksa stale na kraj nereguliranom ratovanju svog plemena te su se izborile za pravo da stave veto na bilo koju deklaraciju rata u budućnosti.

Brutalni građanski rat u Liberiji 2003. je godine okončan seksualnim štrajkom, a organizatorica štrajka Leymah Gbowee nagrađena je Nobelovom nagradom za mir. Tri godine poslije, partnerice članova bandi u Kolumbijskom gradu Pereira svojim su dečkima i muževima uskratile seks želeći smanjiti nasilje i razoružati civile. Prema bazi podataka Global Nonviolent Action Database, štrajk je uspio jer je stopa ubojstava u Pereiri do 2010. godine pala za 26,5 posto.

Kenijke su 2009. godine štrajkale seksom kako bi stabilizirale vladu, a na Filipinima je štrajk seksom rezultirao prekidom nasilja u selu na otoku Mindanao. Quartz međutim navodi da opći seksualni štrajk bez konkretnih zahtjeva, kakav Monáe predlaže, vjerojatno ne bi uspio jer se u seksualne štrajkove u Liberiji, Keniji, Kolumbiji i na Filipinima ulazilo s konkretnim zahtjevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:34