SVE ZA ZDRAVLJE

RADIKALAN POTEZ SLAVNE GLUMICE Christina Applegate uklonila jajnike i jajovode nakon opasne dijagnoze: 'Sad se možemo nadati da me ne udari autobus'

 Mario Anzuoni / REUTERS

Glumica Christina Applegate donijela prilično radikalnu odluku vezanu uz svoje zdravlje. Gotovo devet godina nakon dvostruke mastektomije kojoj je bila podvrgnuta zbog dijagnoze raka dojke, Applegate se i dalje bori protiv zloćudne bolesti.

‘Prije dva tjedna kirurški sam uklonila jajnike i jajovode. Moja je sestrična preminula od raka jajnika 2008. Želim spriječiti da se to dogodi meni. Tako sam preuzela kontrolu nad svime i to je veliko olakšanje. Jedna stvar manje o kojoj moram brinuti. Sad se možemo samo nadati da me ne udari autobus’, rekla je Applegate u srijedu za Today show.

45-godišnjakinja je otkrila da se test na mutaciju u genu BRCA1 pokazao pozitivnim što uvelike povećava rizik od razvoja karcinoma. Postoji šansa da i njezina kćer Sadie (6) naslijedi gen, piše Huffington Post.

‘Šanse da mi je kćer BCRA pozitivna su jako velike. Pazim na nju i dajem joj najkvalitetniju hranu. Trudim se da bude što manje pod stresom. Radim sve što je u mojoj moći kad imam to saznanje da će za 20 godina početi odlaziti na preglede. Nadam se da će do onda biti i nekog napretka u terapiji. Slama mi se srce samo kad pomislim da je to jedna od mogućnosti’, rekla je.

Otkako je obavila mastektomiju Applegate više ne odlazi na mamografiju, no svakih šest mjeseci posjećuje onkologa i savjetuje se s njim oko zdravlja. Glumica koja se proslavila ulogom kćeri u seriji ‘Bračne vode’, otišla je korak dalje kako bi pomogla drugim ženama u prevenciji i osnovala neprofitnu organizaciju Right Action for Women koja pruža pomoć ženama slabijeg materijalnog statusa i osigurava im preglede.

Applegate je posljednje dvije godine preuzela ulogu mame te je uglavnom boravila kod kuće i brinula o kćeri. ‘Kad imate mogućnosti za rano testiranje, onda možete utjecati na svoj životni stil. Mnogima je to prevelik trošak’, istaknula je.

Istu je stvar prije dvije godine napravila i Angelina Jolie. Ona se prvo podvrgnula dvostrukoj mastektomiji 2015. kada je saznala da ima 87 posto šanse oboljeti od raka dojke. Potom je dvije godine kasnije uklonila i jajnike i jajovode kad su joj na jednom jajniku otkrili dobroćudni tumor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:28