ICE BUCKET CHALLENGE

VIDEO Globalni fenomen: Ledeni izazov, pokret koji je osvojio svijet

Kampanja u svrhu podizanja svijesti o ALS-u se brzinom munje proširila društvenim mrežama

Bivši američki predsjednik George W. Bush polio se kantom ledene vode i izazvao na “ALS Ice Bucket Challenge” također bivšeg predsjednika Billa Clintona. A bivši američki predsjednici nisu jedini koji su se ovih dana polijevali ledenom vodom u svrhu podizanja svijesti o ALS-u - amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi ili Lou Gehrigovoj bolesti.

Kampanja se brzinom munje proširila društvenim mrežama. Dosad je na Facebooku objavljeno više od 1,2 milijuna snimljenih videa vezanih uz Ice Bucket Challenge, na Twitteru više od 118 tisuća tvitova koji spominju ‘izazov’. U samo dva tjedna prikupljeno je 7, 6 milijuna dolara donacija što je puno više nego u istom razdoblju prošle godine kada je prikupljeno 1,4 milijuna.

Zarazni val krenuo je iz Bostona. Naime, 2012. godine igraču bejzbola Peteu Fratesu dijagnosticirana je ova bolest. Mark Zuckerberg objavio je na Facebooku video u kojem sebe zalijeva kantom ledene vode i izazvao Billa Gatesa.

Među slavnim osobama koji su se uključili u kampanju su i Justin Timberlake, Jeniffer Lopez, Jessica Alba, Gwen Stefani, Novak Đoković, Edin Džeko i drugi. Domaće slavne ličnosti još se nisu oglasile, ali navodno će ovih dana svoju kantu na sebe izliti i Zdravko Mamić.

Ovakav munjeviti razvoj i učinak ove humanitarne kampanje ne iznenađuje toliko medijske stručnjake. Slažu se da je ideja izvrsna i da je projekt uspješan.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Domagoj Bebić komentira kako postoji nekoliko zanimljivih stvari vezanih za kampanju. “Najprije, svjesni smo razvoja svjetskog trenda novinarstva gdje se i mediji prilagođavaju filozofiji društvenih medija. Vole se isticati zanimljivi video materijali ili fotografije koje imaju potencijal za širenje društvenim mrežama. Ova je kampanja prije svega zabavna, a potom i humanitarna, što potiče ljude da se uključe. Sjetite se akcije s Norom Šitum. To je bio zapravo sličan princip”, objašnjava Bebić. Dodaje kako nije siguran je li se postiglo željeno podizanje svijest, ali zna da se novac prikupio, što svakako jest uspjeh i cilj akcije. Samim time, zaključuje, ona je svakako uspješna. I Damir Jugo se slaže da se radi o vrlo zanimljivoj akciji. “Stavljanje općeg dobra ispred vlastite ugode je vrlo dobra poruka koja se odašilje. No, to ne znači nužno da si neke omražene osobe time popravljaju imidž. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se u Hrvatskoj od ‘ozbiljnijih’ osoba uključiti u akciju.

Kristijanova borba s bolešću

“Kad mi je prvi put rekao da ne može više ustati, pridržala sam ga, ali nije mogao zakoračiti. Srce mi se paralo, uhvatila me unutarnja histerija, ali s njim sam se našalila. Rekla sam mu: hajde, zapleši s mamom”, prisjeća se Slavica Horvat dok razgovaramo o teškoj dijagnozi njezina sina. Kristijanu je prije godinu i pol dana dijagnosticirana Lou Gehrigova bolest, koju nazivaju i ALS. I od tada se mama svim snagama bori za sina. “Težak je svaki trenutak”, dodaje. “Kao i onaj kad vam liječnici bešćutno kažu: ‘mama, pripremite se, vaš sin će umrijeti’. Slavica se jučer u varaždinskoj Areni također uključila u “Ledeni izazov” i polila se kantom ledene vode. Tko to učini, barem djelomično osjeti šok koji pacijenti dožive. Podržava tu akciju. Nek’se ljudi zabavljaju i vesele, ali cilj je plemenit”, komentira. Osniva i udrugu Neuron za oboljele od ALS-a i njihove obitelji. Ti ljudi, ističe, trebaju podršku i pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:16