MILIJUNAŠ NA HVARU

‘Moja jahta ima veliku manu - gosti ne žele otići jer su kreveti preudobni’

Brod dug 35 metara pokreće se na pogon vodenih turbina Rolls Royceovih motora, zbog čega se po moru kreće spretno poput jet skija
 Damjan Tadić/CROPIX

Pershing 115 je perjanica među našim brodovima. On je najopremljeniji, najluksuzniji, jednostavno nema drugog broda s takvim sposobnostima. Taj je brod Ferrari na moru - objašnjavao je brand menadžer Pershinga Luca Boldrini na putu prema tom 20 milijuna eura vrijednom primjerku usidrenom u uvali Stipanska na Paklenim otocima gdje nas je za jake tramuntane kao srdačni domaćin dočekao engleski multimilijunaš i veliki zaljubljenik u hrvatsku obalu Paul Goldstein u svom najopuštenijem izdanju, odjeven u kupaće gaće.

Taj mogul u svijetu skijaške opreme, donedavni vlasnik i utemeljitelj tvrtke Nevica, Killy i nekoliko drugih, jedan je od osam sretnika koji u svojem vlasništvu ima ovo prestižno plovilo sagrađeno u strogo limitiranom izdanju. Naoko obična jahta La Cima III, od kojih 35 metara duljine, zapravo je “zvijer” na jet pogon, a to je upravo i razlog njegove tako izuzetno visoke cijene.

Najbolje ju je zapravo opisao njezin vlasnik Goldstein usporedivši se s dr. Whoom, popularnim televizijskim likom iz fantastične serije koji putuje u telefonskoj govornici Tardis.

Krenuvši od glavnog salona s impresivnim komandnim mostom koji djeluje poput onoga na Voyageru, Paul Goldstein ushićeno je počeo objašnjavati najsitnije tehničke pojedinosti audio-vizualne opreme svojeg novog broda.

- Sve komande su na daljinskom upravljaču. Svaka prostorija ima plazmu i mogu gledati doslovce sve što uhvati mojih šest satelitskih antena. Tu je i blue ray i vrhunski zvuk za glazbu na hard driveu gdje imam oko 10.000 albuma - priča Paul Goldstein vodeći nas do svoje kinoprostorije za opuštanje, usput spominjući kako je čitav brod na pogon vodenih turbina Rolls Royceovih motora, pa se po moru kreće spretno poput jet-skija.

Ozvučena kupaonica

Iz kinoprostorije put vodi ka gostinjskim sobama.

- Sobe za goste imaju jedan nedostatak, a to su preudobni kreveti, pa se dosta teško rješavam prijatelja koji dođu samo svratiti na koji dan. A znate kako se kaže, gosti su kao svježa riba, nakon tri, četiri dana morate je se riješiti - kroz smijeh je objasnio Goldstein pokazujući nam sljedeću prostoriju koja je spavaonica njegova sina i koja je opremljena najnovijom verzijom PlayStationa i ostalim inovacijama modernog doba. Glavna spavaonica privatni je raj na moru Paula Goldsteina. Najdraži milijunašev dio je velika kupaonica koja je ujedno i turska kupelj i u kojoj, kaže, rado zapjeva pod tušem, s obzirom na to da se glazba s broda i u toj prostoriji dobro čuje.

Spremište za zabavu

Slijedi vanjski dio broda. Pritiskom na gumb daljinskog upravljača počela se dizati kabina i otvorilo se spremište za zabavu. Naime, unutrašnjost broda skriva dva jet-skija, jedan za sjedenje, a drugi za vožnju u stajaćem položaju, no krunski primjerak je Ducatijeva jurilica Monster koja se dizalicom prebaci na kopno kada se njezin vlasnik poželi provozati. Na vrhu broda Goldstein je smjestio roštilj u kojem, kad dođe, uživa njegov otac Bernard.

- Moj otac ima 81 godinu i još aktivno roni, a kad ga zamolim da ne sjeda s mokrim kupaćima na brod, on se jednostavno skine, pa na brodu imam 80-godišnjeg nudista ronioca - ispričao je Goldstein, čiji je otac zapravo i najzaslužniji za sinovljev uspjeh, s obzirom na to da ga je kada je Paul imao tek 21 godinu potaknuo da se sam upusti u proizvodnju skijaške opreme. O svojem bogatstvu Goldstein ne voli previše pričati pa je gotovo skromno potvrdio kako u svom posjedu ima prekrasnu planinsku kolibu, točnije rečeno vilu na najsunčanijem obronku Val’d’Isera u francuskim Alpama.

- Obožavam skijanje, ali ljeto je moje omiljeno godišnje doba. Što sam stariji, teže podnosim hladnoću, a i prodao sam svoje tvrtke sa skijaškom opremom i posvetio se nekretninama i graditeljstvu. U svakom slučaju, uživam ploveći, a Hvar i Hrvatska omiljene su mi destinacije. U Hvar sam se zaljubio prije šest godina kada sam uplovio u luku i ugledao party u Carpe Diemu odakle su mi na brod donijeli deset koktela - kaže Goldstein, najavivši kako će danas u Stipanskoj, u Carpe Diemu, proslaviti svoj 55. rođendan.

Pazite, brodovi se miču

- Imate prekrasnu sunčanu zemlju za razliku od, primjerice, Monaca koji je sunčano mjesto za sjenovite ljude. Nakon 20 godina južne Francuske otkrio sam Hrvatsku koja je najbolje mjesto za cruising i brodove na svijetu. Ali postajete prepohlepni u marinama, a s druge strane ograničavate nam boravak u zemlji raznim dozvolama pa moram otići na neko drugo mjesto potrošiti 200.000 eura, koliko u prosjeku odvojim za boravak na ljetovanju. Imate velike mogućnosti, a slabu ekonomiju i trebate pripaziti. Činjenica je da se brodovi miču - savjetovao je za kraj Paul Goldstein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:42