SAM PRESTI U ZAGREBU

Generalni menadžer Oklahome tvrdi: 'Kevin Durant zna sve o Draženu Petroviću'

Nije mu bilo teško doći na jedan dan. Stalno u pokretu, jedan od razloga zašto je toliko uspješan.

- Puno sam puta bio u Zagrebu. I uvijek mi je bilo super. Sviđa mi se grad, ljudi.

Sam Presti je Amerikanac. Diskretan, za neke i previše. Anoniman? Njemu je tako dobro, u takvom se okruženju najbolje osjeća.

- Nadam se da će sve ostati za ovim stolom.

Presti je generalni menadžer jedne od najmlađih i najboljih momčadi NBA lige. Oklahoma City Thundera. Sedam godina je na toj poziciji, dakle sa 30, što će reći da je i najmlađi. Prve sezone, još u Seattleu imali su 20 pobjeda, najmanje u klupskoj povijesti, da bi lani igrali veliko finale. Nije želio govoriti o svojim zaslugama, nije čak želio reći koliko mu traje novi ugovor kojeg je potpisao 2010.

- To nije važno, nije ni za javnost, taj podatak nećete pronaći, nemojte se ni truditi.

Presti je bio gost Nevena Spahije, veže ih 11-godišnje poznanstvo. Još iz vremena kad je Presti bio u San Antoniju. A tamo je Spahija u statusu kućnog prijatelja.

- Puno su mi pomogli. I generalni menadžer R. C. Bufford, i Gregg Popovich koji je znao pitati za mišljenje sve. Bez obzira koliko si mlad i koliko si u klubu.

Sam Presti koji više izgleda kao mladi profesor kemije ili fizike nego GM jedne od najboljih momčadi svijeta voli Europu i europske košarkaše. Kažu da je upravo Presti preporučio Tonyja Parkera Popovichu.

- Ne bih otišao baš toliko daleko, samo sam ponudio mišljenje. Znate, da nije uspio, Presti ne bi bio kriv nego oni koji su ga odlučili dovesti.

Hrvatsku košarku voli, ne samo zato jer je prijatelj sa Spahijom.

- Ako i nema rezultata kao nekad, tradicija je ostala. Volim Cibonu zbog svega onog što je bila, volim Draženov dom. Kažem, toliko sam puta bio u Hrvatskoj. I pratio Zorana Planinića, Marka Tomasa, Roka Lenija Ukića, Antu Tomića.

Nitko od njih nije završio u Oklahomi City, ali tko zna - jednog dana.

- Bio sam u Francuskoj, pa u Zagrebu, vraćam se u Francusku, ali znate da ne mogu o imenima. Možemo samo gledati.

Slučajno ili ne, momčad je počela rasti dolaskom Prestija i danas je budućnost NBA lige. Tako mladi i tako dobri. Iako su se morali odreći Jamesa Hardena, lani najboljeg šestog igrača NBA lige, olimpijca iz Londona.

- Mi smo ga draftirali, znali smo koliko je dobar. Nažalost, nismo ga mogli zadržati, bila je to na kraju ipak njegova odluka.

Priča ide da mu je upravo Presti javio da ima “sat vremena za odluku”. Iako...

- Nije baš tako, ja sam mu javio da je tradiran u Houston. Svima je bilo žao, ali to je, na kraju dana, posao.

Presti je draftirao Sergea Ibaku, imao je viziju. Thunderi su mlada momčad i ima još puno vremena da bi dohvatili konačnu nagradu.

- Kevin Durant i Russell Westbrook toliko su mladi a već pobjednici. Olimpijski pobjednici, prvaci svijeta, NBA finalisti.

A ništa nije došlo slučajno. Najtalentiraniji i najveći radnici.

- Westbrook, recimo, ljeti trenira s Derrickom Roseom. Zatvore se u malu dvoranu, bez air conditiona i tako svaki dan. Prvi su na treningu, dolaze ranije, ništa im nije teško. Pravi primjer.

Durant je veliki ovisnik, ili ako hoćete student košarke.

- Znate, ima igrača koji su, recimo, čuli za Dražena Petrovića, ali ne mogu o tome relevantno razgovarati. Ali Kevin, Kevin zna sve o Draženu i mnogima koji su obilježili NBA ligu prije njega.

Jednom kad osjetiš finale svi žele doći na vrh.

- Ima li momčadi koja to ne želi? Znate što je najvažnije? Ne poletjeti previše kad si gore i ne očajavati i brzati s odlukama kad si pri dnu.

Ako je to filozofija Sama Prestija, dobro ju je pretočio u Oklahomi City. O Draženu Petroviću nije slučajno govorio. I on zna sve o Draženovoj karijeri, što je i normalo ako ti je Spahija prijatelj.

Rastali smo se negdje oko ponoći. Imao je podnevni let za Francusku, pa onda povratak doma, Božić u Miamiju uz utakmicu svih utakmica. Miami - Oklahoma City. Jutro prije leta, tridesetak minuta proveo je u Draženovu domu. Na treningu Cibone. Zašto? Iako znam da je pitanje uzaludno. O tome se jednostavno - ne govori. Zanimljivo, u svakom slučaju.

Sada, kad bih morao gađati, sumnjam da je išao gledati Smusha Parkera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:48