KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Marko Tomas ‘kod kuće’ traži prvi domaći naslov

Zadar, 310110.Dvorana Kresimira Cosica na Visnjiku.Kosarkaska utakmica 19. kola NLB lige izmedju KK Zadar - KK Cibona.Na fotografiji: Samo Udrih i Rok Stipcevic.Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - U Trnskom će u četvrtak i petak četiri najbolje hrvatske momčadi igrati za prvi trofej u sezoni. Trofej čija je vrijednost devalvirana kad je u pitanju bodovanje za Euroligu (to se mijenja od sljedeće sezone), već zbog samog imena koje nosi nije zaslužio tretman drugorazrednog natjecanja.

- Ako nemaš motiva osvojiti trofej Kreše Ćosića, onda nemamo o čemu razgovarati - rekao je trener Zagreba Denis Bajramović.

HKS je Zagrebu povjerio domaćinstvo turnira. Kad su posljednji put bili domaćini, “mravi” su stigli do prvog, a zasad i jedinoga seniorskog klupskog trofeja. Treneri svih momčadi, koristeći medije kao platformu za psihološku pripremu, spremno će reći da “u Kupu nema favorita”, da su “svima šanse podjednake”.

- Treba dobiti dvije utakmice, a domaći teren nam može biti od pomoći - priznat će Bajramović, čija će momčad, bez obzira na uvjerljiv poraz u posljednjem srazu s Cedevitom, imati ulogu favorita.

Tim više što je upitno u kakvom će sastavu Cedevita istrčati na polufinale, s obzirom na to da Baždarić još uvijek muku muči s leđima, a Žižić ima upaljenu Ahilovu tetivu.

- Bez obzira na to hoće li igrati Bažda i Žiža, imamo se pravo nadati i sanjati o ulasku u finale - rekao je Slobodan Subotić.

Zadar i Cibona su trenutačno izjednačeni po broju osvojenih kupova. Jedna će momčad biti u prilici osvojiti sedmi naslov.

- Zbog načina na koji igra, Cibona nam je najteži suparnik. Bitno je da iskoristimo svoju šansu, ako nam se ukaže - istaknuo je zadarski strateg Danijel Jusup.

Cibona je najozbiljnije pogođena ozljedama ( Vukušić, Rozić), a zbog smrti oca upitan je Andrićev nastup.

- Lukši sam dao slobodno onoliko koliko on bude smatrao da mu je potrebno. Bude li želio igrati, rado ćemo ga primiti - rekao je Velimir Perasović koji će vjerojatno morati potražiti već četvrtog kapetana ove sezone.

Cibona brani naslov osvojen prošle godine u Krešinoj dvorani u Zadru. Glavni problem na tom putu mogla bi im biti kratka centarska linija ( Bagarić, Radošević, Zubčić). U najosebujnijoj situaciji od svih igrača naći će se Marko Tomas. Igrat će u dvorani u kojoj zna svaki pedalj, borit će se za svoj prvi seniorski domaći trofej, a bit će u “krivom” dresu.

Ograničeni broj ulaznica (vrijede sve Zagrebove godišnje i VIP ulaznice) bit će u prodaji na blagajni dvorane u Trnskom, po jedinstvenoj cijeni od 50 kuna za oba polufinala i isto toliko za finalni ogled.

Raspored utakmica

Četvrtak

17.00 Zadar - Cibona (HRT2)

19.15 Zagreb CO - Cedevita (HRT+)

Petak

18.00 Finale (HRT2)

Tablica susreta u ovoj sezoni

Cibona Zadar Zagreb CO Cedevita

Cibona x 68-65 113-76 n/i

Zadar 87-92 x n/i 89-85

Zagreb CO n/i 95-97 x 91-79

Cedevita 72-87 75-69 100-88 x

Igrači i trener

U dvije godine, koliko je prošlo od Zagrebova trijumfa u završnici Kupa Kreše Ćosića odigranog u Trnskom, mnogi su igrači promijenili klubove. U istim dresovima vraćaju se samo njih osmorica, od kojih su trojica ozlijeđeni, Lukša Andrić imao je smrtni slučaj u obitelji pa je njegov nastup neizvjestan, a samo su Simon i Stipčević predodređeni za važnije uloge u svojim momčadima.

Povratnici iz 2008.

Zagreb: Simon, Bašljan, Garma, Babić*

Zadar: Stipčević

Cibona: Andrić, Rozić* i Vukušić*

Opet u Trnskom, ali s drugim momčadima

Zagreb: Štimac, Barać i Prostran* (Zadar), Žorić i Mulaomerović (Cibona)

Cibona: nitko

Cedevita: Krasić i Kaštropil (Cibona), Kovačević (Zagreb), Rudež i trener Subotić (Split)

Zadar: nitko

* neće nastupiti zbog ozljeda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:50