PROŠLO TOČNO 20 GODINA

SJEĆANJE NA TORONTO 1994. Bilo je to vrijeme kad je bronca na Svjetskom prvenstvu bila - neuspjeh

 Arhiva

I dok se hrvatska košarkaška reprezentacija priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, u četvrtak se puni točno 20 godina otkako je Hrvatska osvojila broncu - prvu i zasad jedinu medalju na svjetskim prvenstvima. Ipak, tog još uvijek ratnog kolovoza bronca reprezentacije dočekana je s gorčinom jer morali smo i trebali igrati finale s Dream Teamom II. No, Hrvatska je to ljeto imala sedam pobjeda i samo jedan poraz, ali taj jedan bio je koban.

U kolovozu 1994. igralo se Svjetsko prvenstvo u Torontu. Glavna priča bio je Dream Team II, odnosno reprezentacija SAD-a, koja je u Kanadi trebala nastupiti s najvećim zvijezdama. Američka momčad nije bila ni blizu tako magična kao originalni Dream Team, ali imena poput Reggieja Millera, Dominquea Wilkinsa, Joea Dumarsa ili Shaquillea O’Neala ulijevala su strahopoštovanje. Kao jedinu momčad koja bi im se barem donekle mogla suprotstaviti svi su izdvajali - Hrvatsku.

Izbornik je bio Giuseppe Pino Giergia, a hrvatska reprezentacija bila je i jača od one koja je godinu dana ranije bila brončana na europskom prvenstvu. Prve uzdanice bili su Dino Rađa i Toni Kukoč, etablirane zvijezde u NBA ligi, a Arijan Komazec, Stojko Vranković, Danko Cvjetićanin i ostali bili više nego solidna podrška.

Hrvati su se prošetali do polufinala gdje su ih čekali Rusi. Na žalost, kao i godinu dana ranije naletjeli su na zid u liku dva Sergeja - Bazareviča i Babkova. Rusi su zatvorili igrače od kojih im je prijetila najveća opasnost, Dino Rađa mučio se sa šutem (4-16 iz polja), a Kukoču su spriječili organizaciju (dvije asistencije). Rusija je predvođena Babkovom i Bazarevičem (zajedno 29 poena) pobjedom 66:64 otišla u veliko finale s Amerikancima, a Hrvati su se morali zadovoljiti broncom.

Naravno, bronca nije bila upitna jer tih godina Grci su nam bili “mušterije”. U Hamiltonu kod Toronta 14. kolovoza 1994. bilo je 78:60 za Hrvatsku.

Rezultati Hrvatske na SP 1994.

Prvi krug

Hrvatska - Kuba 85:65

Hrvatska - Južna Koreja 104:53

Hrvatska - Australija 83:69

Drugi krug

Hrvatska - Kina 105:73

Hrvatska - Kanada 92:61

Hrvatska - Grčka 81:55

Polufinale

Hrvatska - Rusija 64:66

Za 3. mjesto

Hrvatska - Grčka 78:60

Brončani hrvatski sastav

Za Hrvatsku su u Kanadi igrali: Josip Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Ivica Žurić, Davor Pejčinović, Stojko Vranković, Danko Cvjetićanin, Miro Jurić, Dino Rađa i Veljko Mršić, a izbornik je bio Giuseppe Giergia.

Rađa uz Shaqa i Millera u petorci SP-a

Chicagov Toni Kukoč, koji je prije SP-a potpisao 26 milijuna dolara vrijedan ugovor s Bullsima, bio je daleko najveća hrvatska zvijezda u Kanadi, no, prva hrvatska violina bio je Dino Rađa. Drugi strijelac i četvrti skakač prvenstva uvršten je u najbolju petorku turnira. Uz Rađu i MVP-a O’Neala, u petorku su ušli još dva Amerikanca Shawn Kemp i Reggie Miller te Rus Bazarevič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:49