PORUKA NAVIJAČIMA

Balakov navijačima: Budite strpljivi!

Balakova su ovdje izvrsno primili, osjetio je atmosferu igrajući na tradicionalnom malonogometnom turniru 'Torcida kup'
 Vladimir Dugandžić/Cropix

SPLIT - Na otvaranju sezone u Poljudu izvjesno je da će na tribinama biti najmanje 15 tisuća gledatelja. Spićani su se zaželjeli nogometa, a navijački puk intrigira kakav je taj novi Hajduk kojeg je ovog ljeta počeoa slagati trener Krasimir Balakov.

- Kažete, bit će 12 ili 15 tisuća gledatelja. Ako bude toliko bit će to malo. Možemo li imati 30 tisuća gledatelja? - kaže Balakov koji je dobro raspoložen uoči svoje trenerske premijere na klupi Hajduka.

Balakova su ovdje izvrsno primili, osjetio je atmosferu igrajući na tradicionalnom malonogometnom turniru 'Torcida kup'. Prije neku večer na tribinama rukometnog igrališta na Vukovarskoj sve je bilo dupkom puno, četiri, pet tisuća gledatelja kao još jedna potvrda da je u Splitu Hajduk uvijek u modi.

Za novu sezonu prodano je skoro pet tisuća pretplata (4800), s nestrpljenjen se iščekuje spektakl s Barcelonom, ali i europske utakmice protiv Stoke Cityja. Sve je super, samo da je još dobit Šibenika, govore u Hajduk.

To je utakmica od izuzetne važnost, krene li Hajduk s pobjedom na startu prvenstva eto rasprodanog stadiona za Barcelonu i trideset tisuća gleatelja na Stoke Cityju. Balakov je svjestan važnosti ove utakmice. Kaže da ne osjeća tremu, ali ima veliku odgovornost da odgovori na pitanje: kakav ćemo to Hajduk gledati u novoj sezoni?

- Pripreme smo dobro odradili, a mene kao trenera intrigira da ono što smo pokazivali na test utakmicama pokažemo i u pravom natjecateljskom meču. Puno sam razgovarao sa igračima, oni su prihvatili moju ideju, a sad samo moraju to provesti na terenu.

Zanimljivo da je Balakov tražio sastanak sa navijačima, razgovarao je s čelnicima Torcide, želio je čuti njihova razmišljanja, ali upoznati ih sa svojim planom.

- Osjećam da je atmosfera dobra, pozitivna i to se prenosi i na igrače, ali oni moraju biti jaki u glavama. Nogomet je samo stvar glave. S navijačima sam pak želio razgovarati da zatražim podršku i razumijavanje za našu momčad. U nogometu je najvažnije dobiti, a pobjeda može doći i golom u zadnjoj sekundi. Tražim od navijača da budu strpljivi, kao što od igrača tražim da kontroliraju te emocije i da budu hladnokrvni na terenu.

Hajduku se znalo događati da ovakve utakmice otvori uraganski, žestoko od prve minute, ali ako ne padne gol u prvih 15 minuta nastaju problemi. I obično navijači gube strpljenje, zvižduci počnu već na poluvremenu i onda je teško vratiti momčad u život. Balakov će tražiti jedan drugačiji pristup, ali to ne znači da će Hajduk odustati od napadačke igre.

- Vidjet ćemo kako će se Šibenik postaviti. Ako će se oni nadigravati sa nama onda će nam to odgovarati, ali ako bude 'beton' trebat će nam strpljenja da ih probijemo. U svakom slučaju očekujem tešku, tvrdu utakmicu. Šibenik sam gledao u prijateljskim utakmicama i na mene su ostavili odličan dojam. Oni nisu ekipa za ispadanje. Njihov trener ( Vjeko Lokica op.a.) vrlo je energičan, točno zna što hoće i kako to prenijeti na igrače.

U ovom trenutku Balakova ne zanima ni Barca a ni Stoke City, sve je karte stavio na Šibenik i to mora rezultirati pobjedom. Sve drugo bilo bi ravno - katastrofi.

Sedmorica stranaca u kadru Balakova

Hajdukovo novu ruho obilježit će stranci. Bugari su trener Balakov i njegovi pomoćnici Arsov i Gruev. Hajduk ima jednog Brazilca Jamesa, Portugalca Limu, zatim su tu državljani Australije Miličević i Luštica, Inoha je Japanac, Vuković Crnogorac, a Sarić ima dansku putovnicu. Ukupbno sedmorica stranih igrača. Od povratnika najaktualniji je mladi golgeter Lendrić.





Bez fantaziste igra sustav 4-4-2

Balakov je promijenio način igre. Kaže da nema pravog fantazistu i zato se okrenuo sustavu 4-4-2. Ima problem sa K.Ljubičićem i Tomasovom koji nisu sigurni da bi mogli nastupiti. Splitskoj publici predstavit će se nova lica, James, Inoha i Lima te Vuković koji je doveden kao prvi golgeter crnogorske lige i od njega s očekuju velike stvari.

Subašić - James, Vejić, Inoha, Lima - Oremuš, Andrić, Brkljača, An.Sharbini - Vuković, Vukušić.

Budžet 50 milijuna kuna, a top plaća 100.000 eura

U ova recesijska vremena Hajduk je ušao s novom politikom koja znači štednju na svim razinama. Budžet koji je u neka sretnija vremena probijao granicu sto milijuna kuna sam je prepolovljen, a ni plaće nisu kao nekada. Predsjednik Maleš postavio je nove okvira na sto tisuća eura godišnje plaće, a više od toga može se zaraditi samo ako se pobjeđuje i osvaja trofeje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 22:46