T. ŽIDAK IZ MÜNCHENA

Bayern za novu sezonu: Heynckes već ima prvih 11, a u njima nisu Olić i Pranjić

 Reuters

Jupp Heynckes Ivici Oliću je dao sve. U Allianz Areni, pred 66.000 gledatelja, koji su ga dočekali i ispratili ovacijama, debitirao je nakon duge pauze kao kapetan Bayerna, i to protiv najmoćnije momčadi svijeta. Barcelona s novim čudom od djeteta Thiagom Alcantarom.

Na žalost, ne bi se ovo mogao nazvati perfektnim danom u karijeri Ivice Olića, iako su bili svi uvjeti za to. Pun stadion, Barcelona, benevolentna publika, koja i ove sezone od njega očekuje čuda. No, sedmomjesečna pauza, a i naporne pripreme u Trentinu, iscijedile su iz Ivice Olića mnoge nogometne ”sokove”, pa je za tih 67 minuta u Bildu dobio vrlo nisku, neprolaznu ocjenu (5). Uostalom, kao i Danijel Pranjić.

I kod Juppa Heynckesa, kao i svojedobno kod Louisa van Gaala, Ivica Olić starta sa zadnje pozicije. No, Heynckes ga ne mrzi, što kod nizozemskog trenera nije bio slučaj, prvih dana je govorio: “Ne želim te vidjeti u svlačionici!” Na kraju balade Olić ga je natjerao na ispriku, a poštovanje je ostalo do danas, trener Bayerna ga tretira kao čovjeka koji će igrati na poziciji koju danas pokriva Arjen Robben, nogometaš vrlo sklon ozljedama.

Iako ga poštuju i čine sve da ga što prije osposobe za najveće napore, svjesni smo da će ovo biti “najteža utakmica” u karijeri Ivice Olića. Prvi put se u opisu njegove igre novinar drznuo napisati da je “trčao premalo”, što se vjerojatno nikad nije dogodilo u Olićevoj karijeri. Vlastitu igru dozirao je jer još uvijek kontrolira napore kojima će opteretiti noge, jer, osim sedmomjesečne pause, Oliću je i 31 godina. Kažu da su te najbolje, naravno pod uvjetom da vam ne stradavaju mišići i ligamenti.

Slaven Bilić, koji je pratio meč protiv Barcelone, shvatio je da ni Olić ni Pranjić nisu u prvom planu. Iz kurtoazije će izvući opravdanje, ali Olić je danas alternacija Robbenu, a Pranjić Schweinsteigeru. Riječ je o ključnim igračima Bayerna i malo je nade da će Hrvati dobiti i ovu “utakmicu”.

Zapravo, Jupp Heynckes već ima sastav s kojim će krenuti u Bundesligu, iako taj sastav ne garantira velike stvari. Naročito kada se u predvečerje sezone ozlijede Franck Ribery, Arjen Robben, a i Olić je daleko od top fome. Bez te tri ključne figure Bayern će biti samo jedna od momčadi, a s njima bio bi favorit!

Dovoljno je biti samo tri dana u Njemačkoj da biste shvatili kako je to danas najglamuroznija nogometna scena na svijetu. Dekor je atraktivniji čak i od engleske koreografije.

Istina, u Bundesligi ne igraju najbolji svjetski igrači, to je i dalje privilegija engleskih i španjolskih klubova, ali nogomet je vrlo dobar. Potvrda za to je podatak da je u prošloj sezoni bundesligaške utakmice gledalo 12,882.914 gledatelja, a frapantan je i podatak da je dvije prijateljske utakmice Bayerna gledalo 132.000 ljudi.

Ako tome još dodamo da je u Berlinu okršaj Herthe i Real Madrid promatralo 74.000 nogometnih fanatika, to sve govori o njemačkoj nogometnoj renesansi. Šteta samo što Bayern nije jači i što Ivica Olić nije spremniji, jer ovo bi mogla biti sezona iz snova. Na Olićevu i Pranjićevu (i Bilićevu) žalost, nogomet nije samo san…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:06