LITTLE DŽEKO

Bivši junior Hajduka na korak do transfera života: 'Potpisat ću za City, Mancini vjeruje u mene’

 Ronald Goršić/CROPIX

Ljetos je to bila senzacija. Bivši junior Hajduka Mario Jelavić našao se na pripremama Manchester Cityja u Austriji, kamo je došao iz Anderlechta. Prije toga, mladi Omišanin se nije dogovorio s Hajdukom oko potpisa ugovora, makar je kod Krasimira Balakova bio najbolji strijelac u pripremama (zanimljivo, također u Austriji, ali godinu dana prije).

Jelavić u Manchester Cityju, u redovima engleskog prvaka, bila je vruća ljetna tema, pratio se svaki korak 19-godišnjeg momka. Igrao je na nekoliko utakmica, partner u napadu bila mu je argentinska zvijezda Carlos Tevez. Jelavić se s Građanima vratio u Manchester, dobio je i nadimak Little Džeko, govorilo se da će potpisati ugovor, a onda su odjednom informacije presušile, nestale, mladić je nestao s radara. Sve do prije nekoliko dana kad se Mario ukazao na treningu Splita u Parku mladeži. Još jedna neslavna epizoda mladog nogometaša koji je krenuo po afirmaciju u inozemstvo, a onda se pokunjenog repa vratio u Hrvatsku?

Ne baš, Mario Jelavić i dalje svoju budućnost vidi u Manchester Cityju, samo mora biti strpljiv i nastaviti raditi kao do sada.

- Mario je zadovoljio sve kriterije struke u Cityju, mogu reći da ga je trener Roberto Mancini zavolio - kaže tata Igor, nekada i sam igrač Hajduka, Splita, Rijeke, Zagreba...

- Međutim, ni City nije mogao riješiti problem radne dozvole. Kako je Mario tri mjeseca proveo izvan Hrvatske, dva i pol mjeseca sam u Manchesteru, odlučili smo da se vrati kući.

I tu je ruku suradnje, pomoći, pružio Split.

- Braća Žužul su nas fenomenalno primili, trener Zoran Vulić je moj prijatelj i bivši suigrač, u Splitu su i naši Omišani Ivica Križanac i Goran Šušnjara. Mario će sa Splitom trenirati mjesec dana, čekat će da mu City pronađe klub u Nizozemskoj ili Portugalu gdje će igrati. Mislim da uz Vulića, najboljeg trenera u Hrvatskoj, Mario može puno naučiti.

Hrvatska će ionako na ljeto postati članica Europske unije, nestat će potreba za radnom dozvolom, a Mario će do tada igrati. Gdje?

- Ne znam, ja bih više volio u Nizozemskoj, ali što u Cityju odluče, tako će biti - kaže nesuđeni golgeter Hajduka. - Iza mene je odlično iskustvo, kapetan Kompany i svi ostali prihvatili su me kao da sam sto godina tamo. Naravno, najbolji sam bio s Džekom, Kolarovom, Nastasićem i Savićem dok nije otišao u Fiorentinu. Trener Mancini mi je rekao da vjeruje u mene, inače ne bih ostao tri mjeseca nego bi me poslao kući nakon tjedan dana.

Fantastična klupska organizacija, sve štima tip-top, svjetske veličine na terenu, ali mladiću nije bilo lako boraviti sam u Manchesteru. Sam u hotelu, kiša po cijeli dan, jedina komunikacija s obitelji preko Skypea.

- I neizvjesnost što će biti. Ipak, shvatio sam da mogu igrati u tom društvu, dokazao sam to sebi, to je najvažnije. Ti momci koliko god vrhunski igrači bili, koliko god zarađivali, iznad svega su normalni. Vjerujem da će neizvjesnost uskoro prestati, da će Manchester pronaći klub u koji ću otići na posudbu. Prije toga ću potpisati za City, takav je plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 13:35