PESIMIZAM ZABRANJEN

ĆORLUKA PRIZNAO 'Lovren i ja dosad nismo surađivali na najboljoj razini, ali za sve postoji prvi put...'

'Izgledi su nam jednaki kao i Kamerunu i Meksiku, tako da očekujem prolaz u drugi krug'
 Tom Dubravec / CROPIX

Vedran Ćorluka je šef obrane. Odmjeren i realan.

- Toliki izostanci obrambenih igrača nisu ugodni. Nismo mogli planirati da će se te stvari dogoditi. Sada jednostavno moramo izmijeniti neke stvari u ekipi. Događa se, nogomet je muška igra, treba naći zamjene. Prilagoditi se.

Šimunić je suspendiran, a Strinić ozlijeđen, to se znalo i prije puta na SP. No ovdje je otpao Pranjić, a u prvoj postavi s Brazilom neće biti ni Schildenfeld, koji je oporavljenik od problema sa zadnjom ložom. Znači li to da će hrvatska obrana biti oslabljena?

- Sigurno da hoće. Trener ima manje prostora za kombiniranje svojih ideja. Svi ti koji će nedostajati, zaista su kvalitetni igrači.

Dakle partner na stoperu neće vam biti Schildenfeld nego Lovren. Kakva su iskustva kad ste igrali s njim u paru?

- Nismo baš igrali prečesto. Jesmo nekoliko puta i ne mogu reći da je bilo na najboljoj razini. To moram priznati. Ali za sve postoji prvi put, nadam se da ćemo se uskladiti kad je najvažnije.

Kazao je na startu priprema da je i on spreman preuzeti ulogu na lijevom braniču, međutim Kovač ima drugu viziju, nužan mu je na stoperu kao vođa posljednjeg reda.

- Dakle što se mene tiče, nema dvojbe. Kad je u pitanju reprezentacija, igra se gdje god izbornik želi.

Čekaju ga Neymar, Fred, Hulk... Tko mu je bio najnezgodniji suparnik u karijeri?

- Van Persie. Njegova lijeva noga je fantastična, s njim sam imao najviše muka. Iako, imao sam s mnogima problema, bilo je odličnih igrača.

Kako ćete na Brazilce, gledate li sekvence na YouTubeu ili se oslanjate za špurijus?

- Hulka znam iz Rusije, više smo se puta sučelili. Oni su nepredvidivi, puni trikova, izbornik nam je pokazao isječke pa nam YouTube nije potreban. Isto tako pratimo ih svaki vikend u klubovima, o njima sve znamo. A kako ćemo ih zaustaviti, to ćemo vidjeti. Pokazat ćemo u četvrtak.

Kakav je osjećaj uoči turnira?

- Imam pozitivnu tremu, pogotovo što je ovako veliko natjecanje u pitanju i ovakva utakmica. Mislim da svako dijete koje počne igrati nogomet sanja da ide na SP, a mi još igramo otvaranje s Brazilom. Nema ekipe koja se ne bi mijenjala s nama. Što se šansi tiče, moramo biti realni i reći da smo u teškoj skupini. Izgledi su nam jednaki kao i Kamerunu i Meksiku, tako da očekujem prolaz u drugi krug. Posjedujemo momčad koja to može učiniti.

Gledao je, kao i ostali igrači, prvo poluvrijeme Brazil - Srbija.

- To je bila prijateljska utakmica, a Srbija je vrlo dobra. Brazil je bio opušten, u četvrtak neće igrati na jednak način. Prognoza? Kreće se sa 0:0, u nogometu je sve moguće. Tko je pesimističan, taj će sigurno izgubiti, mi smo pozitivni iako znamo da se sastajemo s najvećim favoritom SP-a. Nadam se da ćemo napraviti nešto, svaki sportaš želi uzeti određeni plijen iz utakmice.

Brazilska novinarka kazala je kako je čitala da je prije dvije godine njegova majka izrazila zabrinutost za njega.

- Sad je sve u redu, tada nisam igrao u klubu i bio sam razočaran, u međuvremenu se puno toga promijenilo. Dajem najbolje od sebe. Obitelj mi dolazi na utakmicu u Sao Paulo, uvijek mi je podrška. To je naprosto bilo teško razdoblje u mojem životu.

Je li očekivao da će Sammir postati reprezentativac?

- Dan-danas govorim svima koji me to pitaju; kad je stigao na prvi trening u Dinamo, Luka Modrić i ja čudili smo se odakle je ovaj došao. Stvarno je bio fenomenalan na prvom treningu. Očekivao sam da će biti u puno boljem klubu, o njemu kao igraču mislim sve najbolje, vrhunski je, zna sve o nogometu. Odlično se uklopio, nema igrača koji nije. Olakšano mu je time što ovdje nema zločestog dečka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:47