PRATITE EURO NA NOVOM PORTALU SN

ČUDESNI POGODAK SLOMIO RUMNJE Bilić zna zašto za Payeta traži toliki novac! Eurogol za trijumf!

 Darren Staples / REUTERS

Dimitri Payet prometnuo se u junaka pobjede Francuske na otvaranju Europskog prvenstva. Veznjak Bilićevog West Hama bio je prvo ime tijekom cijele utakmice, namjestio Giroudu vodeći pogodak a onda i odlučio pobjednika kada se činilo da će Rumunjska šokirati Stade de France. U 89. minuti Payetu je očito dojadilo gledati kako njegovi suigrači popuštaju prilike pa uzeo stvar u svoje noge i neobranjivo s 20-ak metara smjestio loptu u gornji lijevi kut nemoćnog Tatarusanua za konačnih 2:1.

Francuska je u prvom poluvremenu podlegla velikim očekivanjima i imperativu pobjede. Momčad puna zvijezda, istina, bila je opasnija, ali ostala je bez udarca u okvir gola Tatarusanua. Organizirana i kompaktna obrana Rumunjske uspjela je odolijevati svim pokušajima domaćina koji su najviše prijetili zahvaljujući razigranom Dimitriju Payetu koji je do poluvremena pripremio dvije sjajne prilike Giroudu (12', 45') i jednu Griezmannu (38'), ali francuski napadači nisu uspijevali pronaći put prema okviru suparničkog gola. Doprinijela je tome i vrlo dobra igra Rumunjske koja nije bila nimalo impresionirana ambijentom i snagom domaćina kojeg je propustila šokirati već u 4. minuti. Uoči Europskog prvenstva puno se pisalo kako su prekidi „ahilova peta“ Tricolora, posebno ranjivih nakon udaraca iz kuta. Pedantni statističari izračunali su da je Francuska u mandatu Didiera Deschampsa čak 50 posto golova dobila iz prekida. Nije promaklo to ni Rumunjima koji su umalo zaledili Stade de France nakon ubačaja iz kuta Stancijua i udarca Stancua čiji je udarac na drugoj vratnici sjajnom intervencijom zaustavio Lloris. Opasno je bilo i nakon idućeg kornera kada je Andone pucao preko gola.

Obećavajući početak kao da je ohrabrio Rumunjsku koja je stala visoko, u nekoliko trenutaka visokim pritiskom onemogućavala Francuskoj gradnju napada i često prisiljavala da igru domaćina vodi središnji branič Rami. Čak i kada je Francuska uspijevala iznijeti loptu veliki dio posla u destrukciji odrađivali su Hoban i Pintilii kraj kojih se teško prolazilo. U takvoj situaciji domaćin se morao osloniti na inspiraciju Payeta i rijetke trenutke dekoncentracije u obrani Rumunjske koja je najvećoj kušnji bila kada bi Tricolori stvorili višak igrača na bočnim pozicijama. Takve su bile situacije u 14. i 38. minuti kada je Griezmann najprije na ubacivanje Sagne pogodio vratnicu, a onda u 38. nakon oštrog ubačaja Payeta pucao zamalo pored gola.

U nastavku Rumunjska kao da je „namirisala krv“ i ponovo sjajnom prilikom otvorila poluvrijeme. U 48. minuti ponovo je Stancu bio u odličnoj poziciji ali je u padu, efektno, pucao pored gola. A onda je na scenu stupio Dimitri Payet, Francuska je imala inicijativu, ali na kraju ipak nije uspjela pobjedom krenuti u Euro. Najprije je sjajno podvalio loptu Giroudu koji je pucao u Tatarusanua, rumunjski vratar izašao je kao pobjednik i nakon udarca Pogbe, a onda neodlučnom intervencijom kumovao vodećem pogotku. Payet je u 58. minuti ubacio s poludistance, Giroud došao na loptu prije Tatarusanua i glavom proslijedio loptu u mrežu - 1:0.
Vodstvo Francuske trajalo je sedam minuta. Evra je u kaznenom prostoru zaustavio Stancijua, Kassai opravdano pokazao na jedanaesterac a Stancu sigurno poentirao – 1:1.
No, onda se ukazao Payet i fenomenalnim pogotkom s više od 20 metara u same rašlje riješio utakmicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:46