HAJDUK - SPLIT 0-0

DERBI BEZ POGODAKA Split zaustavio Anasa Shrabinija, Bijeli ostali bez ideje

 Nenad Dugi / CROPIX

Hajduk nije iskoristio svoj najbolje prilike (triput Vukušić), Split se branio i obranio pa je neodlučeno možda i najpravedniji ishod ovoga gradskog derbija na Poljudu. Šteta što nije bilo pogodaka, iako je bilo dobrih situacija na obje strane. Utakmica je bila uzbudljiva, gledali smo solidan nogomet, nedostajao je samo završni udarac, pogodak koji bi upotpunio dojam.

Zadovoljniji mogu biti nogometaši Splita koji su sačuvali bod, a najviše mogu zahvaliti svojem vrataru Danijelu Zagorcu, koji je zamijenio Andriju Vukovića na bravurozan način. Bio je najbolji igrač utakmice.

Jedna pobjeda, ona u prošlom kolu protiv Zagreba u Kranjčevićevoj, bila je dovoljna da opet zapali iskru optimizma među navijačima “bijelih” pa se za gradski derbi sa Splitom na tribinama Poljuda našlo oko deset tisuća gledatelja. Bilo je među njima sigurno i onih koji simpatiziraju klub iz Parka mladeži, ali na južnoj tribini, gdje je bilo predviđeno mjesto za “gostujuće” navijače, moglo ih se prebrojati na prste jedne ruke.

Utakmica je započela u živom ritmu, Hajduk je imao posjed lopte, pleo je mrežu na polovici “crvenih”, a oni su orijentirali na pokušaje iz protunapada. Elastičnom obranom, iz koje su lako izlazili u protuudare, “crveni” su stvarali dosta problema Hajduku.

Upravo iz jedne takve akcije, u 10. minuti, Čop je odličan protuudar završio mlakim udarcem, bio je to lak plijen za Hajdukova vratara Blaževića. Uzvratio je Ozobić udarcem iz daljine, pa potom pa i Andrijašević na isti način, a najbolju priliku imao je Ante Vukušić u 18. minuti. Centarfor “bijelih” pucao je iz okreta, ali Zagorac je bio na pravom mjestu i obranio njegov udarac.

Hajduk je bio bliži vodećem pogotku, imao je više izglednih situacija pred vratima Zagorca. Matnu priliku u 31. minuti imao je Vukušić nakon dodavanja Anasa Sharbinija, ali u prvom poluvremenu nije išlo prvom strijelcu “bijelih”. Zapucao je i ovu situaciju; kada se činilo da će samo morati birati u koju stranu će plasirati loptu u mrežu, gađao je visoko preko grede.

Vukušić je očito počeo gubiti živce, pa je pretkraj poluvremena nepotrebno dobio žuti karton zbog starta na vrataru Zagorcu.

U nastavku utakmice gledali smo sličan odnos snaga na terenu, opet je Hajduk bio taj koji je tražio igru i prolaz do vrata Zagorca, a splitovci su odolijevali i prijetiti udaljicima iz daljine.

Ključ je bio u tome da “bijeli” nisu imali onako raspoloženog pojedinca kao što je to bio Anas Sharbini na utakmici sa Zagrebom.

Kako to obično biva u ovakvim utakmicama, mogao je Split postići pogodak. U sjajnoj prilici našao se mladi Rebić, našao se sam “oči u oči” s Blaževićem. Pucao je lukavo, ali je visoki čuvar mreže “bijelih” reagirao u stilu rukometnog vratara, skinuo je čisti zicer.

Uzbuđenjima tu nije bilo kraja. Na drugoj strani istaknuo se vratar “crvenih” Zagorec, koji je skinuo još jedan odličan pokušaj Vukušića. I ta je situacija možda najbolje opisala cijelu utakmicu: ovo nije bila dobra večer za napadače, (čitaj Vukušića), u glavnoj ulozi bili su vratari. Danijel Zagorac bio je za ocjenu bolji od Gorana Blaževića, pa je prema svemu, bio prvo ime derbija. Nije Hajduk imao ni sreće pa je u posljednjoj akciji jedna lopta prohujala pored vratnice...

I za kraj jedna showbiz zanimljivost sa splitskoga gradskog derbija: utakmici je među nizom uzvanika nazočio Milan Popović, otac Severinina sina Aleksandra, kojeg je učlanio u Hajduk.

Hajduk - Split 0-0

Hajduk: Blažević 6,5 - James 5,5 (od 86. Milović-), Andrić 6, Neretljak 6, Lima 6 - Andrijašević 6, Ozobić 5,5 (od 81. Kukoč-)- Gabrić5,5, An.Sharbini 6, Caktaš 6 (od 64. Vuković-)- Vukušić 6.

Split: Zagorac 7,5 - Marčić 6,5, Križanac 7, Vidić 6,5, Da.Rašić 6 (od 73. Hrgović)- Čulić 5,5, Golubar 6 - Čop 6, Pehar 5,5 (od 63. A.Vitajić 6), Baraban 5,5 (od 90. Obilinović-) - Rebić 6.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:14