OSIJEK - DINAMO 0-4

Dinamo u Osijeku igrao samo pola sata i do vrha napunio mrežu domaćina

 Dorian Horvat/Cropix

Kruni Jurčiću ove sezone uspijeva sve, a ako su mu zagrebački novinari posljednjih dana dali drugo ime - Pep Guardiola, on je subotu u Mateu Kovačiću dobio Iniestu, a u Mariju Šitumu svog Pedra Rodrigueza.

Nakon što je „rombom“ razbio Šveđane, u Osijeku se pokazalo da većinu utakmica HNL-a može igrati i s drugim sustavom i s drugim sastavom. Dinamo je za Osijek kao i većinu domaćeg nogometnog svijeta neki drugi planet, a 'bijelo-plavi' su u prvih pola sata izgledali kao provincijska momčad, kojoj je prvak došao uveličati 'kirvaj'.

Osječani su u ovom susretu pokazali mentalitet i karakter, koji ih, uz druge objektivne okolnosti, već 10 godina drži izvan vrhunskih tokova domaćeg nogometa. Dinamo se nemilosrdno poigrao s domaćinom koji je na krilima odličnog starta u sezonu pomislio kako može barem malo primiriti momčad vrijednu Lige prvaka, no nakon viđenog već u prvih pola sata bilo je jasno da je Gradski vrt i dalje Dinamov domaći teren.

Vidjelo se to uostalom i prije početka susreta u srdačnim pozdravima Zdravka Mamića i Mirka Barišića s domaćim čelnicima. Srdačni poljupci frcali su na sve strane, a nije isključeno da je Mamić, koji se u poluvremenu spustio do Jurčića i nešto mu prišapnuo, uslijed takvog prijema rekao svom treneru da momčad malo olabavi u nastavku.

Briljantno su kratkim pasovima kao na malonogometnom igralištu Kovačić, Šitum, Badelj i Tomečak prezentirali nogomet za koji vrijedi platiti puno više od jedne kune, a njihov gazda u takvim uvjetima nitroglicerin može komotno ostaviti kod kuće, jer lijek posljednjih tjedana dobiva s travnjaka. Nije u Osijeku bilo potrebe niti da brani navijače, jer ih je na onu tribinu rezerviranu za BBB došlo 30-tak, i to onih koji su sve samo ne 'Bad'.

Na drugoj strani očajne Osječane Kohorta je poslovično kvalitetno bodrila, a dojučerašnji 'jedan od njih' Domagoj Vida, ovaj put se suočio s velikom količinom uvreda. S obzirom na ono što je prikazao drugi napad Dinama, Jurčić će u HNL-u često moći odmarati Sammira, Rukavinu i Krstanovića. Impresionirani početak Osijeka drugi napad Dinama iskoristio je već na startu. Kovačić je u sredini lakog i hitrog koraka probio kroz četvoricu Osječana, izbacio Šituma, a ovaj proslijedio na drugu stranu gdje je Tomečak uklizao za brzinsko vodstvo. Osječani su u sredini terena imali krater kroz koji su Kovačić, Tomečak i Šitum prolazili doslovno kako su htjeli, a već u 10. minuti domaći su mogli okrenuti Cibaliji, a Dinamo Malmöu.

Vrsaljko je ubacio, a Šitum, koji je pokazao sve odlike modernog ofenzivca, se poslužio vratnicom kao mantinelom i zakucao za udvostručenje prednosti. Brži, jači, agresivniji bili su igrači hrvatskog prvaka, u svakoj situaciji stvarali su višak igrača, a u pojedinim trenucima igrali su „ševu“ kao da su na treningu. Babić je pak u jednoj od rijetkih ozbiljnoj situaciji pred Kelavom bio isuviše altruistički raspoložen prema Špeharu, a kasniji pokušaji Vidakovića i Špehara najbolje su pokazali koliko su domaći zapravo impresionirani i uplašeni. Šitum i Kovačić su do isteka prve trećine utakmice zaključili susret. Sve nakon toga bilo je klasično odrađivanje posla, a Osječani ni u takvim okolnostima nisu uspjeli barem postati prva momčad u HNL-u ove sezone koja će probiti Kelavu.

OSIJEK – DINAMO 0-4 (Tomečak 3' Šitum 9' 24' Kovačić 30')

40. minuta - Beqiraj je sam izašao pred Karduma, no vratar Osijeka je izašao kao pobjednik

32. minuta - Ljubojević je proigrai Vidakovića koji je sam izašao pred Kelavu, no nije bio precizan

30. minuta - GOOOL! Beqiraj je uposlio Kovačića koji s pet metara matira Karduma

24. minuta - GOOOL! Šitum je ponovno strijelac. Prvo je Tomečak na desnoj strani ušao u 16-erac i na drugoj strani pronašao samog Šituma

22. minuta - Miličević je pucao dobro, no lopta je prošla pokraj vrata Kelave

9. minuta - GOOOL! Niti nakon 10. minuta igre prvak Hrvatske ima veliku prednost u Osijeku. Mario Šitum pospremio je loptu u mrežu

3. minuta - GOOOL! Tomečak je strijelac. Prvo je Kovačić naredao trojicu igrača na centru igrališta, dao je loptu Šitumu koji je krenuo iskosa prema golu i gurno loptu prema drugoj vratnici gdje je uklizao Tomečak

OSIJEK: Kardum - Šorša, Smoje, Gavrić, Lukačević - Vidaković, Kvržić, Babić - Miličević, Špehar - Ljubojević

Trener: Vlado Bilić

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Cufre, Vida, Ibanez - Calello, Badelj, Kovačić, Šitum - Tomečak, Beqiraj

Trener: Kruno Jurčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:10