SLAVLJE U BURSI

'EUFORIJA BI BILA KOBNA, TAKVU KLOPKU SEBI NE SMIJEMO DOPUSTITI' Jeličić nakon pobjede nad Urugvajem

Vjerojatno je ovo bila najkvalitetnija utakmica 1. kola SP-a, sudar izjednačenih, fanatično motiviranih. Urugvajci tipični: španeri da boli glava, a boli i kad rafinirano udaraju; po tome su jači, glede opomena prošli su glatko. S ta tri boda Hrvatska se teoretski, ne i praktički, plasirala u drugi krug, među 16, budući da nas Novozelanđani ne bi smjeli matirati ni pod razno. Prema tome, o prvom mjestu u skupini odlučujemo u srijedu kad će nam se suprotstaviti optimisti iz Uzbekistana, sigurno pogodniji takmac od Urugvajaca.

Statistika kaže da je Urugvaj prema golu pucao 16 puta, izravno prema mreži devet, hrvatski omjer je 8/4. U prekršajima 12:26 (nismo ih štedili!), u kornerima 9:4, zaleđima 4:3. Mi smo bili uspješniji glede posjeda lopte, 51:49.

U vezi s onim najvažnijim, pogocima, treba reći 'Pogledajte semafor!’

Vozili smo se busom naših slavljenika, skoro su popucala stakla od silne pjesme, hit večeri bili su Thompsonov sokol i Škorin Mata.

Zaista imamo selekciju za veliki ponos i ne manju nadu, za sve viđeno zaslužuje gromoglasni pljesak.

Dinko Jeličić, koji je savršeno dirigirao sastavom i taktikom, stišava ipak euforiju:

- Ona bi bila kobna, takvu klopku sebi ne sijemo dopustiti!

Veli da je vrijeme bilo sparno te da smo u 1. poluvremenu, kad smo dominirali, bili tek na 50 posto:

- Kriv je psihološki grč, spontani strah od premijernog nastupa. Odradili smo vrlo pošteno, dobili na karakter; nije bilo jednostavno čupati se kad su nas tlačili u naših 20 metara...

Odbija pričati da smo u osmini finala:

- Glavno da smo turnir započeli pozitivno. Odmorit ćemo se pa dodatno stisnuti gas! Izliječiti Livajin list i Rebićevo stopalo.

Romeo Jozak, autor inovacija koje su tako evidentne:

- Ovo je mnogo više od tri boda, zalet za dalje. Imamo ozbiljnu momčad. Za pad u drugom dijelu krivo je to što smo se uplašili pobjede.

Niko Kovač, izbornik U-21 koji je dragocjeni član teama:

- Rezultat je fantastičan, to smo i očekivali. Urugvaj je, zajedno s nama, favorit skupine. Hvala Bogu što smo izdržali sve, čestitam svima. No ovo je samo prvi korak. Treba uživati do ponedjeljka ujutro pa opet zasukati rukave i pljunuti u dlanove.

Gubitnik Juan Verzeri pričao je na španjolskom, prevodili su ga na turski. Ipak smo nešto razumjeli:

- Dali smo sve od sebe, a izgubili. Nemam što prigovoriti. Zatresli smo vratnicu, no Hrvati nisu realizirali jedanaesterac. Moji momci su utučeni, polegli su travom i jedva smo ih natjerali da protrče poneki krug oko igrališta. Prvenstvo se nastavlja, ništa nije izgubljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:01