NISU NOSITELJI

'Francuska nije kažnjena zbog Henryjeve ruke'

TV grab shows French forward Thierry Henry (L) eyes the ball next to Irish Paul Mc Shane during the World Cup 2010 qualifying football match France vs. Republic of Ireland on November 18, 2009 at the Stade de France in Saint-Denis, northern Paris. Superstar Thierry Henry was at the centre of a sensational cheating storm as France reached the World Cup finals along with Portugal, Greece and Slovenia. France, the 1998 champions and 2006 runners-up, drew 1-1 with Ireland at the Stade de France in the second leg of their play-off for a 2-1 aggregate win. But the extra-time triumph came in controversial circumstances when French skipper Henry appeared to control the ball with his hand before his angled pass allowed William Gallas to head in the crucial 103rd-minute goal. AFP PHOTO GRAB / TF1 /
 AFP

Glavni tajnik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke tvrdi da Francuska nije kažnjena zbog '' Henryjevog rukometa'' činjenicom da nije uvrštena u prvu jakosnu skupinu nositelja za ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo.

Na iznenađenje mnogih, francuska reprezentacija nije uvrštena među prvih osam nositelja za ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine, koji će biti održan u petak.

Činjenica da je Francuska tek u drugom bubnju nije kažnjavanje ''tricolora'' zbog neregularnog pogotka koji su postigli u uzvratnoj dokvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Irske na Stade de Franceu, nakon igranja rukom Thierryja Henryja. Tako tvrdi Jerome Valcke.

- U prošlosti smo sustav nositelja postavljali kombinacijom plasmana na našoj rang ljestvici i rezultata na prethodnim izdanjima Svjetskih prvenstava. Ovoga puta smo smatrali da je renking u listopadu najmjerodavnija stavka u određivanju nositelja. Da smo koristili plasman na rang ljestvici u studenome, tada bi u prednost gurnuli reprezentacije koje su bile uspješne u dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, jer su imale više odigranih utakmica od onih koje nisu igrale play-off, a to bi bilo nepravedno - objasnio je Valcke.

Da je FIFA kao kriterij za određivanje nositelja koristila rang-ljestvicu u studenome, Francuska i Portugal bili bi uvršteni u prvu jakosnu skupinu nositelja, a u njoj se ne bi našlo mjesta za Argentinu i Englesku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:23