ODMOR JE IZA NJIH

Hrvati u Bundesligi kreću u borbu za startne pozicije

Četrnaest hrvatskih nogometaša ovih dana kreće u borbu za ‘pole position’ u bundesligaškim momčadima

ZAGREB - Dani odmora su iza njih. Barem za one kojima članstvo u reprezentaciji nije donijelo orden zasluga koji se mjeri produljenim boravkom na moru. Kontingent hrvatskih nogometaša pod ugovorom s njemačkim prvoligašima trenutačno je na brojki četrnaest. Tehnički gledano, ima ih petnaest, ali Juricu Vranješa, kojemu posljednjega dana lipnja završava ugovor s Werderom, nema smisla gurati u tu kategoriju. Barem dok (ako?!) se ne preseli u neki od preostalih sedamnaest rivala.

Ljeto 2011. godine nestrpljivo čekamo zbog povratka Ivice Olića. Iza najboljega hrvatskog nogometaša u 2010. je skoro jednogodišnja stanka. Posljednji je put sa suigračima iz Bayerna vježbao prošlog rujna. Dočekao ga je i novi trener Jupp Heynckes.

Gužva oko Pranjića

- Volim momčadske igrače poput Olića, nogometaše koji nikad ne odustaju. Dugo smo razgovarali oči u oči. Ohrabrio sam ga i ima apsolutnu podršku.

Na početku će ga dočekati samo dva klasična centarfora: najbolji strijelac lige Gomez i pridošlica Petersen. Heynckes bi u napad mogao staviti i Müllera, a prema potrebi naprijed pogurnuti i krila Riberyja i Robbena. Pranjićev zadatak bit će teži jer se Lahm vraća na lijevi bok (za desni je doveden Rafinha), a u veznom redu sve je veća gužva.

No, dok čitate ovo, kao i status ostalih hrvatskih nogometaša, ne smijete s uma smetnuti da prijelazni rok traje do kraja kolovoza i da će se ekipe većine klubova promijeniti. Moguće je i da Hrvatska dobije još nekoliko “rookieja” u Bundesligi, poput Kranjčara (želi ga Wolfsburg, a Werder ne odustaje) ili Čale ( Hoffenheim), ali i da se hrvatska kolonija stanji.

Petrić na oporavku

Mladen Petrić početak priprema uglavnom gleda sa strane. Oporavlja se od operacije prepona i razmišlja može li HSV odgovoriti njegovim ambicijama. Konkurencija u napadu je slaba, ali tko zna što je sve na pameti novom sportskom direktoru Franku Arnesenu. Pred izazovom je novak Ivan Perišić. Trener prvaka Borussije, Jürgen Klopp, zagovarao je njegov dolazak i vidi ga u prvoj momčadi.

Od reprezentativaca najdiskutabilniji status ima Josip Šimunić. Nikako ne može dogovoriti modalitet raskida ugovora s Hoffenheimom i čim prizdravi prijavit će se novom treneru Holgeru Stanisawskom koji će ga dočekati raširenih ruku.

Godine nisu važne

- Joe će početi od nule. Imat će status kao svi ostali igrači. Dobit će poštenu priliku da se izbori za mjesto u momčadi. Njegovo iskustvo reprezentativca s više od 200 bundesligaških utakmica i tjelesna građa su nam potrebni. Briga me ima li nogometaš 17 ili 34 godine, zanimaju me samo njegove kvalitete.

Završnicu sezone obilježio je Mario Mandžukić kojega je Magath preporodio najjednostavnijim potezom - uvrštavanjem u napad.

- Najjači sam kada imam dobre asistente iza sebe, tada sam stroj za golove. Ako ćemo tako igrati od početka siguran sam da ću postići više pogodaka nego prošle sezone. Ne želim o brojkama, ali reći ću vam da mi je rosadašnji rekord 17 pogodaka u HNL-u.

Mijatović vodi Herthu

Wolfsburg će u novoj sezoni biti vrlo zanimljivo pratiti jer bi druga polovica napadačkog tandema trebao biti Srđan Lakić (Grafite je prodan). Još kad bi im i Kranjčar došao...

U Kaiserslauternu su ostala dvojica Hrvata. Ivo Iličević lakše će se izboriti za početni sastav od Stivena Rivića koji je i dalje osuđen na ulaske s klupe. Andre Mijatović (pauzira zbog bolova u leđima) i dalje će ponosno nositi kapetansku vrpcu povratnice u Prvu ligu, berlinske Herthe. Trener Markus Babbel i dalje ga stalno hvali. Köln će otkupiti Jajalov ugovor od Siene i novi “coach” Solbakken želi ga u prvoj postavi, a vratara Varvodića najradije bi posudili nekom drugoligašu. Kat niže, također privremeno, mogao bi otići i U-21 reprezentativac Slišković (smjer Duisburg). U istom će drugoligašu drugu sezonu na posudbi iz Leverkusena odraditi Zvonko Pamić. Banović se iz Duisburga vratio u klub s kojim ga veže osnovni ugovor - Freiburg.

HRVATI U BUNDESLIGI:

Ivica Olić (Bayern)

Danijel Pranjić (Bayern)

Srđan Lakić (Wolfsburg)

Mario Mandžukić (Wolfsburg)

Mladen Petrić (HSV)

Ivan Perišić (Borussia (D))

Josip Šimunić (Hoffenheim)

Ivo Iličević (Kaiserslautern)

Stiven Rivić (Kaiserslautern)

Andre Mijatović (Hertha)

Ivica Banović (Freiburg)

Miro Varvodić (Köln)

Mato Jajalo (Köln)

Petar Slišković (Mainz)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:05