IZ SVETE ZEMLJE DONOSIMO VAŽNE BODOVE I LOŠ DOJAM

Kranjčarovi golovi sakrili sve slabosti ‘Bilić boysa’

Hrvatski nogometaši na jedvite su jade uspjeli sačuvati 2-0 vodstvo protiv Izraela iz 1. poluvremena i vratiti se iz Teal Aviva s planirana tri boda i prvim mjestom u skupini
Tel Aviv, 091010.Ramat-Gan Stadion.Kvalifikacijska nogometna utakmica grupe F izmedju Izraela i Hrvatske za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini.Na slici: slavlje Kranjcara i Eduarda nakon gola.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija je ponovno pobijedila Izrael, došla na planiranih sedam bodova iz triju utakmica i vratila se na prvo mjesto skupine F kvalifikacijske kampanje za Europsko prvenstvo 2012. Slijedi još domaći dvoboj s Maltom sljedeći mjesec u Maksimiru i očekivano čekanje ožujka i Gruzije s 10 bodova.

Ovaj put je završilo je samo 2-1 za izabranike Slavena Bilića, a za razliku od susreta iz 2006. naš je junak bio Niko Kranjčar, dakako, uz vratara Vedrana Runju koji je dvaput spasio svoje suigrače pri 0-0. Ramat Gan je tako ostao sretan stadion Hrvatima...

Obje su momčadi imale svoja razdoblja bolje igre, ali naši su kontrolirali događanja na travnjaku, osim na samom početku, te na kraju, nakon što su domaći smanjili na 1-2. Toliko očekivani pogoci pali su u pravo vrijeme za prelamanje nadmetanja na našu stranu. Njemački sudac Wolfgang Stark u 34. minuti je vidio povlačenje Šimunića koji je došao u domaći kazneni prostor kod kornera i dosudio 11-erac koji je sigurno realizirao Kranjčar, a pet minuta kasnije Modrić je na malom prostoru pronašao svog suigrača iz Tottenhama, a Niko je nakon lažnjaka ljevicom pogodio dalji kut. Domaći su smanjili devet minuta prije kraja, nakon što se Shechter prošetao kroz naše uspavane linije.

Bilić je već početnom 11-oricom pokazao da je Hrvatska u Tel Aviv došla po tri boda. Bila je to gotovo nikad ofenzivnija Hrvatsku, s osmoricom po vokaciji napadački orijentiranih igrača u polju. Umjesto Vukojevića, naime, uz Rakitića je stražnji vezni bio Pranjić, koji to igra i u Bayernu, ostalo očekivano s obzirom da nije bilo kartoniranog kapetana Darija Srne, te ozlijeđenih Petrića i Jelavića. Upravo je Rakitić, nakon početnog pritiska domaćih, u 7. minuti udarcem sa 25 metara pogodio vratnicu Awatea. Hrvatska nije igrala kako je željela, Modrić je bio dobro udvajan, ali je spretno i sretno zabila pogotke.

Domaći bez na duže ozlijeđenog vezista Chelsea Yossija Benayouna, a jedino iznenađenje u 5-4-1 formaciji bio je Elroy Cohen, 21-godišnji desni bočni Hapoel Ironija. Upravo je taj debitant u izraelskoj vrsti sukrivac za naš drugi pogodak, zaspao je pri postavljanju zaleđa. Luis Fernandez je prepuštao loptu našoj zadnjoj liniji, sve igrače osim Shechtera povukao je na svoju polovicu da našima suze prostor za manevar, vrebajući neko pogrešno dodavanje, nakon čega bi još dvojica Izraelaca utrčavala naprijed. Takvim polukontrama su domaći i stvorili dvije odlične prigode, preko naše desne strane, Runje je obranio udarce spomenutog Shechtera i lijevog bočnog Ziva. Tamir Cohen se u organizaciji napada prebacivao iz zadnje u srednju liniju i gađao slobodan prostor iza leđa Ćorluke odnosno Strinića, ali tih nekoliko pokušaja naša je obrana uspjela očistiti.

U nastavku su naši kontrolirali zbivanja i prejetili iz prootunapada do 81. minute, kad su domaći prvi put ušli u Runjin kazneni prostor i odmah zabili. Do kraja je bilo i nervoze i panike, čak je i izraelski vratar Dudu Awate dolazio u goste Runji, ali ostalo je 1-2.

Dodajmo da je sredinom drugog poluvremena Ben Haim laktom razbio glavu Oliću, nitko od sudaca nije vidio, bilo je to za izravni crveni ili barem žuti, a jednoga je izraelski stoper već imao. Srećom po naše i njemačke arbitre, taj previd nije utjecao na ishod.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, 3. kolo:

skupina F:

Izrael - Hrvatska 1-2 (Shechter 81 / Kranjčar 36-11m, 41)

Redoslijed: 1. Hrvatska 7, 2. Gruzija 5, 3. Grčka 5, 4. Izrael 4, 5. Latvija 3, 6. Malta 0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:25