NE ŽELI U PENZIJU

Ledeni Finac se vratio po zlato u Vancouver

Schlierenzauer, Morgenstern i ostalo golobrado društvo imat će još prilika. Ahonenu je ovo posljednja šansa za olimpijsku medalju
Finland's Janne Ahonen makes his way to a training session for the men's ski jumping event at the Vancouver 2010 Winter Olympics in Whistler, British Columbia, February 10, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (CANADA)
 Reuters

ZAGREB - Sportski crv nije dao mira Janneu Ahonenu. Oprema je bila u “špajzi” samo godinu dana, više od toga nije izdržao. Već je u travnju prošle godine najavio povratak, a pitanja o motivima bila su suvišna.

“Uvijek drugi Janne” (iako bi se o tome dalo raspravljati!) nije se mogao pomiriti s etiketom olimpijskoga gubitnika i još je jednom odlučio okušati sreću na Igrama. Jedan od najboljih skakača u povijesti nema pojedinačnu olimpijsku medalju i očito ne može mirno spavati s tom činjenicom.

Ahonen još nije bio spreman postati isključivo obiteljski čovjek. Supruga Tiia navodno je bila najveći zagovaratelj umirovljenja. Drugo dijete bilo je uteg na njezinoj strani vage, ali Janne je odlučio pokazati tko u toj vezi nosi hlače.

- Želim još jednom pokušati da si jednoga dana nemam što zamjeriti. Osjećam da mogu konkurirati mlađima i zato sam se odlučio vratiti - smatra Ahonen.

Iskustvo je sigurno adut na koji može računati. Današnja vladajuća garnitura u skijaškim skokovima tek se opraštala od pampersica, a Janne je već bio na sceni.

Osvojio je mnogo medalja na svjetskim prvenstvima (17, pet zlata), jedini je čovjek koji je uzeo pet naslova na Novogodišnjoj turneji, a vitrine mu krase i dva Kristalna globusa.

Finac na najvišoj razini traje već 15 godina, a Vancouver bi mogao biti šlag na torti. Forma nije briljantna. Pokazao je da može do postolja, ali ove sezone nema pobjede. Može li biti pravi kada bude najvažnije? Bit će mu teško protiv živaca i tradicije, ali simpatije neutralnih ljubitelja skokova bit će na njegovoj strani. Ako je sportske pravde, Ahonen će uzeti tu medalju, odnosno zlato koje bi mu u ruke gurnulo titulu najvećeg skakača u povijesti. I nemojte se iznenaditi ako će u tom slučaju hladni Finac izgledati kao da je osvojio gradsko prvenstvo Lahtija. Nadimak Maska nije dobio jer je veliki obožavatelj Jima Carreyja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:20