NAKON UEFINE 'CIPELE'

Mamić će najuriti igrače, a masa Mamića i Barišića

Uefin inspektorat žalio se na odluku Uefine Disciplinske komisije, o čemu će u petak ujutro raspravljati Uefina Žalbena komisija. Dosad su uvijek uvećavali prvotne odluke
 Cropix

ZAGREB - Žalbena komisija Uefe u petak će po svemu sudeći izbaciti Dinamo ne samo iz skupine A Europske lige, nego i iz natjecanja sljedeće sezone, što će na klub iz Maksimira imati dalekosežne posljedice.

Prošli mjesec je Dinamo kažnjen oduzimanjem tri boda i dvama nastupima bez gledatelja, ali Uefini inspektori su vjerojatno zaključili, slično kao i mnogi u hrvatskim medijima, ali i u Plavim salonima, da je poštenije nepoželjan klub izbaciti iz natjecanja nego ga mrcvariti kaznama kojima se zapravo kažnjava sport, nogomet, kao i regularnost natjecanja.

Davno smo već zaključili da su Uefine kazne takve kakve su jer Liga prvaka, a od prošlog ljeta i Europska liga, dijele klubovima sudionicima lijep novac za nastup, pa onima koji ne igraju po njihovim pravilima ili vuku po svojim utakmicama huligane - brane pristup plodovima svoga zajedničkog marketinškog kolača.

Suspendira li Uefa Dinamo iz natjecanja iduće sezone, najtrofejniji klub neovisne hrvatske države mogao bi doživjeti katarzu sličnu onoj od 1994., kada je već iskusio jednogodišnje izbacivanje iz Uefinih natjecanja (slučaj Auxerre).

inamo koji najmanje do ljeta 2011. neće biti europski prestat će zanimati i ovo malo sponzora, od kojih je ionako većina motivirana političkim dekretima, što državnim (ostavština Sanadera), što gradskim (počasnog predsjednika Bandića). S obzirom da će ostati bez prigode za zaradu od Uefe (2 do 10 milijuna eura, ovisno o Euroligi ili Ligi prvaka), klub će biti primoran prodati većinu igrača zanimljivih tržištu.

Mandžukić će ionako otići ove zime, a njegovim putem mogli bi i stranci poput Moralesa, Calella, Cufréa, Slepičke i Papadopoulosa, one jeftine i nestalne, poput Sammira, Etta, Ibáńeza i Chage malo će tko htjeti. Oprostit će se, možda već ove zime, kapetan Robert Kovač, dokapetan Butina također, možda od senatora ostane samo relativno mladi Igor Bišćan (4. svibnja 1978.). Prigodu će dobiti vlastiti podmladak, bit će povučeni s posudbe najbolji iz Lokomotive, neće biti kupljen Ermin Zec niti itko skuplji iz kategorije milijun eura...

No, pod najvećim će pritiskom, na vjetrometini, bez podrške politike i većine navijača, ostati predsjednik Uprave kluba Zdravko Mamić, brat mu Zoran također, skupa s predsjednikom Skupštine Mirkom Barišićem. Krenut će stvaranje kritične mase za smjenu vlasti, kao što je to bilo i prije 15 godina, kada su u Maksimir stigli Canjuga, Prosinečki i Liga prvaka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:16