PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Mandžukićevih osam golova opravdalo osam milijuna eura odštete

Mario Mandžukić je uvijek bio čudan dječak. Kada sam pisao "takve igrače treba voljeti", govorili su mi da sam se napio lošeg vina

Đilkoš! Kazao je Ćiro Blažević. Najveća zabluda Bundeslige. Kazali su Nijemci. Hvala Bogu što smo ga se riješili. Kazao je Dinamo. Je li za reprezentaciju, pita se Slaven Bilić. Možda je, možda i nije. A onda - eksplozija. U sedam zadnjih kola - osam golova. Čovjek koji je spasio “Volkswagen”, vučji grad, “Bubu” njemačkog nogometa.

Mario Mandžukić je uvijek bio čudan dječak. Kada sam pisao “takve igrače treba voljeti”, govorili su mi da sam se napio lošeg vina. Kao što vidite, vino nije bilo loše, a procjene su bile sasvim pristojne. Jer, Mario Mandžukić je prvoklasni igrač, kojemu treba znati prići s prave strane i kojega treba znati motivirati. Čak i kada ga proglasiš najvećom zabludom Bundeslige, on će - progovoriti. Kao Michelangelov Mojsije. Samo ga moraš udariti čekićem po koljenu. Sedam utakmica - osam golova.

U subotu je s dva gola spasio milijunska ulaganja Volkswagena u klub, opravdao onih osam milijuna, koliko je Zdravko Mamić oteo Nijemcima za njegov transfer, sa osam golova se zauvijek isplatio. I kako kaže njegov menadžer Ivan Cvjetković Tarzan, Wolfsburg sada ide na naslov njemačkog prvaka. U Bundesligi je i to moguće, jer - to je već jednom uspjelo Otti Rehhagelu s Kaiserslauternom. Ušao je iz druge lige i osvojio naslov njemačkog prvaka.

S Marijom Mandžukićem sam razgovarao samo jedanput. Intervju za Playboy je bio opširan i zahtjevan, a Mandžukić - nervozan. Odradio je intervju, ali na fotografiranje nije došao. Čekali ga je studio i ekipa, koji nisu baš jeftini, no Mandžukić se “negdje zadržao” i zaboravio na obveze. Nikad se nije ni ispričao, jer se više nikad nismo ni susreli. Ali, volio sam njegov nogomet, temperament i njegovu drskost. Nisam volio ono što su mu treneri radili, ali, da ga Mamić nije prodao, Velimir Zajec bi ušao u Ligu prvaka. Sammir - Mandžukić je bila dinamit kombinacija.

Mandžo poput Feniksa

Nakon što su ga proglasili najvećom promašajem Bundeslige, a onda je, poput Feniksa, uskrsnuo iz pepela i spasio Wolfsburg od selidbe u niži rang, nazvao sam njegovog menadžera Ivana Cvjetkovića Tarzana:

- Bilo je fenomenalno, iako su na tribinama bili i neki engleski klubovi, nismo znali kako će ova avantura završiti, pa smo se osigurali! I dok je bio u golgeterskoj krizi, javljali su se klubovi, koji su ga željeli angažirati. Unatoč lošim kritikama - kaže Cvjetković i nastavlja:

- Čim je završila utakmica, u Wolfsburgu se počelo govoriti o Ligi prvaka...

Da, govori se o tome i u Zagrebu. Već godinama.

Nakon svega, Mandžukić će ostati kao stožerni igrač Wolfsburga, a sasvim sigurno će najuriti Brazilca Diega, koji se na odlučujućoj utakmici uopće nije pojavio na stadionu, jer mu je Magath najavio da će biti na klupi. Zvijezda se uzrujala, uvrijedila, nafurila i - ostala kod kuće. A Magath je u takvim situacijama nemilosrdan.

Ružni epiteti

Najveći promašaj Bundeslige, đilkoš i čudak, okrunjen raznoraznim ružnim epitetima, bit će udarna igla hrvatske reprezentacije na Poljudu, u presudnoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Gruzije. Mario Mandžukić (8 golova), Nikica Jelavić (15 golova), i Eduardo da Silva (8 golova) bit će najveće Bilićeve uzdanice u Splitu. Rekao bi Miroslav Škoro - čudni ljudi. Ali, posebni.

No, kad smo već kod Mandžukića, zbog kojega sam “klečao” i pred Bandićem i Mamićem da ga dovedu u Dinamo, još jedan momak iz Kranjčevićeve ulice je zaslužio Bilićevu pažnju. Ivan Krstanović, centarfor Zagreba, zabio je 18 golova u Hrvatskoj ligi. Više od Vukušića (zanimljiv Chelseaju), Sammira ili Beqiraja, za kojega navodno anonimni kupac već nudi 8,000.000 eura. Pa ako već Dinamo kupuje Slepičku i ostale “slijepce”, a godinama njegovi (slijepi) skauti ne primjećuju Krstanovića, treba im preporučiti dobru očnu kliniku. Kao što su i godinama ignorirali i Ivicu Olića i Marija Mandžukića i tek su ih na novinarski nagovor pozvali u Maksimir.

Zabluda i zakletva

Zar nije Mario Mandžukić dokaz da je podcijenjen igrač, ne samo iz prkosa, već i zbog talenta, u stanju odigrati glavnu ulogu u drami Lige petice, što je Mandžukić učinio. Kao što je i Nikica Jelavić, otpisani Hajdukov napadač, danas kandidat za Manchester United, kao što je danas Mario Mandžukić, dojučerašnja zabluda, a sada zakletva navijača Wolfsburga i kao što bi možda Ivan Krstanović trebao biti glavni adut Slavena Bilića u borbi za plasman na Europsko prvenstvo i centarfor koji će Dinamo uvesti u Ligu prvaka.

Mandžukićevi golovi

Marsonia Slavonski Brod

23 nastupa / 14 golova

Zagreb

50 nastupa / 14 golova

Dinamo Zagreb

81 nastupa / 42 gola

Wolfsburg 24 nastupa/ 8 golova

U21 reprezentacija

20 nastupa / 5 golova

A reprezentacija

18 nastupa / 2 gola

Fantastičan niz 7/8:

8 pogodaka od 26. do 34. kola

(nije zabio samo Werderu u 32. kolu)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:53