159. CLÁSICO

Mediji slave Ibru, ali junak Barçe je Puyol!

Kapetan Barcelone postigao je hat-trick: blokirao je tri udarca u čistim prigodama Marcela, Higuaina i Benzeme, te ponajviše pridonio da za Madriđane Valdesova mreža ostane začarana
 AP

ZAGREB - Najlakše je igračem utakmice koja završi 1-0 proglasiti strijelca pobjedonosnog pogotka, u slučaju 159. clásica Zlatana Ibrahimovića, no nogometaši između sebe uvijek najbolje znaju tko je bio najzaslužniji za konačni rezultat. Barcelonina svlačionica je rekla: Puyol!

Kapetanu španjolskog i europskog prvaka svi su se suigrači potpisali na loptu kojom su pobijedili do tog 12. kola vodeći Real Madrid, čak je i nerijetko bahati Ibra pošteno rekao da je zabio zahvaljujući odličnom dodavanju Daniela Alvesa i svojoj, srećom - naglasio je riječ srećom - koncentraciji.

A što je to posebno napravio Puyol? Duhoviti novinari španjolskog sportskog dnevnika Marca, tradicionalno navijački skloni Realu, kapetanu Barçe su pripisali hat-trick. Naravno, ne radi se o trima pogocima, nego pravovremenim blokovima, kojima su u stopostotnim situacijama za pogodak spriječeni Marcelo (pri 0-0), te Higuain i Benzema nakon Ibrina, pokazalo se odlučujućeg pogotka, u 56. minuti. Jedan takav potez dodao je i Puyolov partner na položaju srednjih braniča, Pique. Ovoga puta, dakle, momčad koja igra za pogodak više dobila je utakmicu obranom, što je posebno došlo do izražaja nakon isključenja Busquetsa u 63. minuti, nakon čega je Iniesta povučen iz napada u vezu i sa Xavijem, Messijem i s klupe uvedenim Yayom Toureom majstorski čuvala loptu.

Pep Guardiola ponovno se probudio kao veliki pobjednik, a Manuel Pellegrini, koji ga je taktički nadigrao do, paradoksalno, trenutka isključenja, opet je pun briga. Ponajveći svjetski derbi iznova je dokazao koliko treneri ovise o realizaciji svojih najboljih igrača. Cristiano Ronaldo imao je u 20. minuti zicer veći od Mandžukićeva protiv Anderlechta i reagirao poput, neka se nitko ne uvrijedi, Sivonjića. U toj akciji Kaká je nadmudrio kasnijeg junaka Puyola, nikoga nije bilo u bloku, no CR9 je pogodio u nogu Valdesa i ostalo je 0-0. Ključan u sprečavanju pas-igre Barcelone bio je Xabi Alonso, apsolutni vladar sredine terena u prvih 45 minuta, koji je presjekao bezbroj lopti i dao za pravo onima koji lošu sezonu Liverpoola objašnjavaju Benitezovim rješavanjem te vrijedne radilice.

CR9 se, dakle, nakon gotovo dva mjeseca stanke, neuspješno vratio u momčad Real Madrida, a za to vrijeme, uz pet pobjeda, doživio je tri poraza i dva remija; među inim ispao je od trećeligaša Alcorona u Kupu Kralja. S njim u momčadi učinak je bio 8-0-0. Zlatan Ibrahimović je, pak, nakon trotjedne stanke ušao kao Guardiolin joker s klupe nakon samo pet minuta ljevicom na volej dočekao pravodobno ubacivanje Danija Alvesa. Tako se Guardiolina odluka da čuva Ibru pokazala pravom dok je Pellegrini ispao pedro. Zamjenu Benzema - CR9 čileanski je trener opravdao dogovorom s igračem i liječnikom.

Goran Vučević: Real se previše oslanjao na Ronalda

Sretan sam zbog pobjede Barcelone. Utakmica je bila dobra, iako smo prošlih godina svjedočili i spektakularnijim derbijima. Barçina kolektivna snaga nadjačala je individualnu vrijednost Reala. Real se previše oslanjao na klasu Ronalda. U Realovoj igri štošta još nije posloženo, recimo Kaka se otvarao i čekao loptu sam na boku, ali lopta do njega nije dolazila. U igri Barçe jaki individualci su bolje podređeni kolektivu, a Xavi i Iniesta su iznova dokazali da su mozak i srce Guardioline momčadi.

Ne bih rekao da je Real nadigrao Barçu, ali dobro je otvorio utakmicu. Barça igra s puno rizika, a Real joj je parirao. Ibra je postao junak, ali su njegovi suigrači odradili veliki posao kod gola, dobio je idealan centaršut Alvesa. (ao)

Robert Jarni: Tako se igra protiv Barcelone

Gol Ibrahimovića plod je pogreške Realove obrane koja ne smije dopustiti Ibrahimoviću da ostane sam na drugoj vratnici. Šteta, iznervirao sam se zbog ovog poraza Reala jer smatram da bi remi bio najrealniji ishod.

Moram istaknuti da sam ugodno iznenađen Realovom igrom u prvih 45 minuta. Stali su dosta visoko, napravili su pritisak na zadnju liniju Barçe i pokazali su kako se protiv nje treba igrati. Šteta da nije zabio Ronaldo, imao je super šansu, a ni Higuain kao ni Marcelo nisu najbolje reagirali u dobrim situacijama. U 2. poluvremenu ritam igre je popustio, a Barca je svoju najveću prigodu realizirala. Da je Real poveo u 1. poluvremenu sigurno ne bi bio poražen na Camp Nou. (ao)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:15