TRANSFER GODINE

Modrić hrani puno gladnih usta: Tko će sve zaraditi Lukinim transferom?

Modrićevom karijerom odnedavno upravlja agencija ASA International. Na transfermarktu ćete iza ovog naslova pronaći trojicu ruskih zastupnika (Minasov, Bazanov i Zotov), ali opet u društvu Marija Mamića i Arthura Nikkyja Vuksana

Pravila igre u svijetu transfera jasno su određena Fifinim zakonikom i teško da tu postoji prostor za manevre. Posrednik ili menadžer zastupa interese svoje stranke i za to je nagrađen određenim postotkom igračeve zarade.

Najčešće se radi o deset posto svih igračevih primanja a mogu ih naplatiti isključivo licencirani menadžeri.

U prijevodu, agencija koja skrbi o Modrićevoj karijeri mogla bi godišnje zaraditi 350 tisuća eura (pod uvjetom da je njegova plaća 3,5 milijuna eura). Isto tako, ne smijemo zaboraviti kako je član svlačionice Reala svugdje u svijetu marketinški proizvod “par exellance” kvalitete.

Naravno, tu ovisi koliko će mu eventualni ugovor s Realom dati prostora za privatne sponzore, ali Luka Modrić je iznimno tražena PR roba i tu se definitivno može računati na dio zarade. Na 300 tisuća eura od sponzora, 30 će sjesti na račun agencije.

U menadžerskom svijetu čest je slučaj da transfer dogovaraju osobe bez licence. Pravilima Fife oni su doskočili na način da u trenutku zaključenja transfera pozovu licenciranog menadžera preko kojega legaliziraju svoja potraživanja. Za svoj potpis taj menadžer koji zapravo nije sudjelovao u poslu, biva nagrađen s dva posto vrijednosti transfera.

Ipak, najveća enigma su tzv. posrednici koji spajaju klubove. To su najčešće osobe koje imaju prolaz u određenim klubovima, a svoju ulogu naplaćuju od dva do deset posto vrijednosti igračeve plaće od kluba koji dovodi igrača.

Iako su zapravo u velikim transferima takve osobe suvišne, jer bi na primjeru Luke Modrića jednostavnije bilo da ljudi iz Reala direktno komuniciraju s Tottenhamom, oni su nepisano pravilo svakog transfera.

Na primjeru Luke Modrića zarada posrednika bila bi od 70 do 350 tisuća eura. Sasvim dovoljno za troškove (avio karte, telefoni, večere...) i “troškove”.

Prosinac 2005.



Modrić je kao najbolji igrač mlade hrvatske vrste zablistao na beogradskoj Marakani u dodatnim kvalifikacijama u studenome i unatoč porazu Hrvatske vrijednost na tržištu mu je porasla sa 150.000 na 2,500.000 eura.

Listopad 2006.

Pod Bilićevim vodstvom Modrić postaje ključni igrač A reprezentacije, a uoči utakmice s Engleskom u Zagrebu vrijednost mu se gotovo udvostručuje, i to na 4,700.000 eura.

Listopad 2007.

Hrvatska je na korak do Eura 2008., a Dinamo je u kvalifikacijama za skupine Kupa Uefa izbacio Ajax. Lukina cijena je prvi put osmeroznamenkasta: 10,700.000 eura.

Svibanj 2008.

Nakon što je Hrvatska završila prva u kvalifikacijama, izbacivši Engleze s Eura 2008., a Dinamo odbio ponude Chelseaja, Šahtjora, Evertona i Ajaxa, u siječnju je Modrićeva vrijednost ažurirana na 12,000.000 eura. Nakon što ga je Tottenham kupio za 21 milijun, u svibnju mu je vrijednost revidirana na 18,000.000 eura.

Ljeto 2009.-2012.

Modrićeva vrijednost igrama za Tottenham u Premiershipu konstantno raste: od 18,500.000 u lipnju 2009., 22 milijuna u kolovozu 2010. i 33 milijuna godinu potom, do 46 milijuna krajem lipnja 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:19