ZALOG ZA BUDUĆNOST

NA PRAGU JOŠ JEDNOG REKORDA Dinamo možda postane i najmlađi prvak u Europi!

Jesenas je Dinamo u prosjeku bio nešto stariji, no odlaskom Vide, Puljića, Tonela, Pokrivača i Alispahića te dolaskom poglavito mlađih igrača starost momčadi pala je na svega 23,6 godina u prosjeku

Uza sve one rekorde koje je Dinamo srušio ove sezone u Hrvatskoj, mogao bi se vrlo lako dočepati i jednoga “globalnog”. Naime, ova je Jurčićeva momčad već sad jedna od najmlađih seniorskih momčadi u Europi, a mogla bi postati najmlađa koja se ove sezone okitila naslovom prvaka.

Jesenas je Dinamo u prosjeku bio nešto stariji, no odlaskom Vide, Puljića, Tonela, Pokrivača i Alispahića te dolaskom poglavito mlađih igrača starost momčadi pala je na svega 23,6 godina u prosjeku. Što je puno ispod onoga što se može smatrati optimalnom starošću momčadi. U ovom trenutku samo dvije mlađe momčadi konkuriraju za naslove prvaka u svojim zemljama, govorimo o onoj najvišoj klasi klubova, o onim ligama koje bi mogle dati potencijalne suparnike Modrima u odlučujućim europskim kolima. Dakle samo Ajax i Crvena zvezda imaju mlađi roster, Ajax ima četiri boda više od pratitelja PSV-a na drugom mjestu i momčad staru 22,7 godina, dok je Crvena zvezda još mlađa, 22,5 godina, ali ipak zaostaje za Partizanom koji se sprema proslaviti novi naslov. Taj Partizan je blizu Dinama, “crno-bijeli” jedva su nešto stariji, 23,7 godina u prosjeku.

Dakle, sve to pokazuje da je ovaj Dinamo uistinu mlad, ne pamtimo kad su Modri imali prosjek ispod 24 godine, ovo je doista jedan od rekorda. I još jedan dokaz da će za Ligu prvaka trebati pojačanja, pogotovo iskusnih igrača. Dobro, netko će reći da bi se onda i u Ajaxu mogli pravdati da im nedostaje iskustvo, a taj klub ipak u Ligi prvaka dolazi dalje nego Dinamo. Istina, i amsterdamska momčad je vrlo neiskusna, međutim, ondje igrači iskustvo skupljaju ipak u jačim utakmicama, pred punim stadionima, suparnici su im često klubovi jači od protivnika koje susreću u Europi. Dinamovim mladićima nije tako, oni stasaju u HNL-u, njima je katkad i prvi europski suparnik, koliko god slab bio, najjača utakmica u karijeri dosad. Koliko god s jedne strane bilo dobro i pohvalno što Dinamo ima toliko mladih, kvalitetnih igrača, toliko bi ta dob mogla u Europi biti nedostatak.

Naravno, uvijek se postavlja pitanje koje su to idealne godine. Teško je točno odrediti optimum, no nedavne prve polufinalne utakmice Lige prvaka pokazuju da je najbolje doba za veliki rezultat 24,5-26,5 godina prosječne starosti. Recimo, Borussia Dortmund prosječno je “iskusna” 24,7 godina, dok je Bayern još zreliji, 26,1 godina. Zanimljivo, Real i Barcelona u prosjeku su jednaki, 27,2 godine, što, s obzirom na tempo kakav su pokazali u odnosu na svoje suparnike, ispada previše. Tolika je starost i Manchester Uniteda, City je na 27,3, Juventus i PSG su još puno stariji, 28,4, blizu je i Inter.

U polufinalu Europske lige najmlađi je Basel (24,9), slijede Benfica (26,3), Fenerbahče (27,2) i Chelsea (28). Ispada po tim podacima da sve momčadi starije od 27 godina danas teško mogu parirati novim postavkama nogometa koje postavljaju Nijemci, iduće će godine tek dokazati ili demantirati taj trend, jesu li nekad najbolje nogometne godine danas već veteranske.

Po ovogodišnjim pokazateljima Dinamo bi idealno iskustvo mogao dostići za dvije godine, naravno, već sad možemo potpisati da ova momčad dotad sigurno neće biti na okupu i sazrijeti zajedno. Kad već spominjemo europske nastupe u tom kontekstu, istaknimo prosječnu starost mogućih najtežih Dinamovih suparnika na putu do Lige prvaka; Basel 24,9 godina, Celtic 24,8 godina, Steaua 24,7 godina, BATE Borisov 26,6 godina, Viktoria Plzen 26,3 godina, Kopenhagen 26,6 godina... Dakle, Dinamo je daleko, daleko najneiskusniji, teško je očekivati da se bez prekaljenih pojačanja može dogurati do Lige prvaka. Pogotovo bez statusa nositelja u zadnjem pretkolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:11